Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Dubaji gyilkosság: nem mond le a Moszad főnöke

Az izraeli hírszerzés vezetője, Meir Dagan nem lát okot arra, hogy lemondjon a Hamász radikális palesztin szervezet egyik vezetőjének dubaji meggyilkolásával összefüggésben, és valószínű, hogy Benjámin Netanjahu kormányfő sem fogja erre kérni - jelentette ki csütörtökön a hírszerzőfőnök egyik bizalmasa.
Az Egyesült Arab Emírségek hatóságai megnevezték Mahmúd al-Mabhúh feltételezett gyilkosait, és állításuk szerint köztük több olyan személy van, aki Izraelbe bevándorolt európaiak másolt útlevelét birtokolta. Izrael mindeddig nem reagált a vele kapcsolatos állításokra az ügyben. Egyes izraeli szakértők szerint Mabhúhot - aki a Hamász egyik katonai parancsnoka volt - a Moszad módszerével ölték meg, és várható, hogy az ügyben kitör egy okmányhamisítási botrány is, emiatt Dagan lemondásra kényszerülhet.

A nyilatkozó hangoztatta, hogy Dagan lemondása egyenlő lenne a felelősség vállalásával. A szállodai szobában, amelyben a gyilkosok Mabhúhhal végeztek, a rendőrök olyan körülményeket találtak, mintha természetes halállal halt volna meg. Halálának igazi okára csak egy héttel később jöttek rá, miután a dubaji hatóságok a Hamász sürgetésére vizsgálatot indítottak az ügyben.

Dagan nyugalmazott tábornokot 2002-ben nevezték ki a Moszad élére azzal a megbízatással, hogy külföldön vegye fel a harcot Izrael ellenségeivel. Az egymás követő kormányfőktől rendre bizalmat kapott, és már nyolc éve tölti be a tisztséget, ami szokatlanul hosszú időnek számít ezen a poszton.

A Moszad vezetőjének sikere az egyéb műveletekben - köztük azokban, amelyek éppen folynak - a Hamász, a Hezbollah libanoni síita szervezet, valamint Szíria és Irán ellen többet nyom a latban annál, mint hogy Netanjahu hagyná őt lemondani. Itt nemzeti érdekekről van szó - tette hozzá a hírszerző bizalmasa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földrengés az észak-koreai-orosz határnál

Erőteljes - az elsődleges adatok szerint 6,9-es erősségű - földrengést észleltek csütörtökre… Tovább olvasom