Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Ecuador az olimpia után dönt Assange menedékjogi kérelméről

Ricardo Patino az ecuadori közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában kifejtette: döntéseik eltérőek lehetnek a londoni kormány álláspontjától, de ügyelnek arra, hogy ne okozzanak kárt az olimpiának.
Ecuador a londoni olimpia befejeződése, azaz augusztus 12. után dönt arról, hogy megadja-e a politikai menedékjogot Julian Assange-nek, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának - jelentette be az ecuadori külügyminiszter szerdán.

Ricardo Patino az ecuadori közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában kifejtette: döntéseik eltérőek lehetnek a londoni kormány álláspontjától, de ügyelnek arra, hogy ne okozzanak kárt az olimpiának.
Assange június 19-én menekült Ecuador londoni nagykövetségére és kért politikai menedékjogot a dél-amerikai országtól, hogy elkerülje a kiadatást Svédországnak.

A 40 éves ausztrál állampolgár portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 400 ezer amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt néhány évben ezek jelentős részét át is adta médiapartnereinek. A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával körözik, Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján.

Assange tagadja a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja. Attól tart, hogy Svédországból az Egyesült Államokba küldik, ahol állítása szerint valószínűleg halálbüntetést maguk után vonó bűncselekményekkel vádolnák meg.

Az ecuadori külügyminiszter megerősítette, hogy Baltasar Garzón spanyol jogász, volt vizsgálóbíró Assange irányítja ezentúl az Assange és portálja jogi képviseletét különböző országokban ellátó ügyvédek csapatát. A nemzetközi hírű jogász Ecuador londoni nagykövetségén találkozott is ügyfelével, hogy megvitassák a védelem jogi stratégiáját.

Garzón az EFE spanyol hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: garanciákat követelnek arra, hogy az Assange elleni eljárás igazságos lesz. Kiemelte: olyan stratégiát állítanak fel és követnek, amely világossá teszi, hogy "egyfelől Julian Assange tiszteletben tartja minden ország igazságszolgáltatását, másfelől azt a tényt is, hogy az ellene folyó nyomozás valójában egyfajta üldözés a WikiLeaks alapítójaként végzett tevékenysége miatt".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb nagy esőt hozott az éjszaka Pekingbe

Csütörtök hajnalig tartó újabb nagy eső zuhogott Pekingre az éjszaka. Tovább olvasom