Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Egy japán cég bocsánatot kért az amerikai veteránoktól a világháborús kényszermunkáért

A japán kormány és magáncégek mintegy 12 ezer amerikai hadifogollyal végeztettek kényszermunkát, közülük több mint 1100 halt meg.

Egy jelentős japán nagyvállalat példátlan módon bocsánatot kért egy 94 éves amerikai veterántól, amiért kényszermunkát végeztetett amerikai hadifoglyokkal a második világháború idején.

A helyi idő szerint vasárnap megtartott ünnepélyes szertartáson James Murphy egykori hadifogoly elfogadta a Mitsubishi Materials vállalatvezetőinek bocsánatkérését, amiért a cég jogi elődje, a Mitsubishi Mining Co. őt és bajtársait rézbányákban dolgoztatta rendkívül nyomorúságos körülmények között.

Murphy dicsőségesnek és történelminek nevezte a napot, amelyen, csaknem hetven évvel a háború után végre megkövették szenvedéseiért és a rabszolgamunkáért. Úgy ítélte meg, hogy a bocsánatkérés őszinte és megbánó volt.

A különleges esemény helyszíne a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ Tolerancia Múzeuma volt.

Már két japán kormányfő is bocsánatot kért országa nevében az Egyesült Államoktól, amiért a 2. világháború alatt kényszermunkát végeztetett amerikai hadifoglyokkal, de japán vállalatok esetében erre még nem volt példa.

A japán kormány és magáncégek mintegy 12 ezer amerikai hadifogollyal végeztettek kényszermunkát, közülük több mint 1100 halt meg.

A Mitsubishi nagyvállalathoz hat hadifogolytábor volt köthető, ezekben mintegy kétezer katonát őriztek, akiknek több mint a fele amerikai volt az Asia Policy Point kutatóközpont adatai szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a jugoszláv néphadsereg egykori tábornokát Montenegróban

A szerb állampolgárságú Djukicot a montenegrói tengerparti város, Tivat repülőterén fogták el, ahol arra várt, hogy felszállhasson egy Belgrádba tartó repülőgépre. Tovább olvasom