Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Egy magyar is nyert a kínai rádió pályázatán

Kína - Magyar győztese is van annak a vetélkedőnek, amelyet a Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) indított a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 60. évfordulója alkalmából. A hivatalos díjátadási ünnepséget a pekingi Tiaojütaj állami vendégház egyik dísztermében tartották kedden.
Belovitz Károly erdésznek és további kilenc szerencsés hallgatónak egyhetes kínai út volt a jutalma, amiért a CRI vetélkedőjén az elmúlt évtizedek kínai eredményeivel kapcsolatban alapos felkészültségüket bizonyították. A CRI elnöke, Vang Keng-nien elmondta, hogy összesen 650 ezer rádióhallgató jelentkezett a vetélkedőre. Az első tíz helyezett között volt még amerikai, olasz, japán, Sri Lanka-i, malajziai, mongol, szerb, afgán és francia hallgató.

A magyar győztes, a dunaszigeti magánerdők 58 éves szakirányítója az MTI-nek elmondta: kiváltságosnak érzi magát, hogy ilyen fogadtatásban részesült, és eljuthatott Pekingbe, illetve Sanghajba. Mint mondta, szívesen hallgatja a kínai rádió magyar adását, mert tanulságosnak és helyenként iránymutatónak tartja.

Belovitz, aki a Munkáspárt Győr–Moson-Sopron megyei és a Nyugat-Magyarországi Regionális Szervezetének elnöke, csodálattal beszélt a közel egyhetes kínai útján tapasztaltakról és megállapította: itt tartózkodása megerősítette abban, hogy „a kínai típusú szocializmus emberközpontúsága követendő példa lehet más társadalmak számára is."

Kusai Sándor pekingi magyar nagykövet az ünnepségen elhangzott beszédében megjegyezte, hogy a Kínai Nemzetközi Rádiónak nem kell propagandaintézményként működnie, elég, ha bemutatja azokat az eredményeket, amelyeket az ország elért.

A Kínai Nemzetközi Rádió 53 nyelven sugároz, de a világhálón 59 nyelven van jelen. 1941 decemberében alapították, magyar nyelvű adása 1976-ban indult. A CRI újságot, folyóiratot ad ki, televízióállomást működtet és belföldön is több nyelven sugároz. Harminc tengerentúli irodája van és pekingi központjában 130 külföldi szakértőt, újságírót alkalmaz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivégeztek két tibetit Kínában

Kína - Kivégeztek kedden Kínában két tibetit a tavaly Tibet székhelyén, Lhászában kitört… Tovább olvasom