Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Egy millióval több turista Rómában

Pozitív mérleggel zárta az idei első félévet Róma idegenforgalma: az elmúlt év első félévéhez képest egy millióval több turista érkezett az olasz fővárosba, a főpolgármester a szolgáltatások minőségének javításával magyarázta a látogatók számának emelkedését.
Rekordnak nevezte Róma idegenforgalmát Gianni Alemanno főpolgármester az Örök Városba érkező turizmusról tartott sajtótájékoztatón. Rómában júniusban 9,46 százalékkal több olasz és külföldi vendég szállt meg 2010 júniusához képest.

Az idei év első hat hónapjában 9,61 százalékkal erősödött az idegenforgalom tavalyi hasonló időszakhoz képest. "Optimisták és lelkesek vagyunk: a számuk maguktól beszélnek.

Egy millió turistával több érkezett az első félévben, ami azt jelenti, hogy júliusig tizenegy millió feletti volt a turisták száma Rómában és a nyárnak még nincs vége"- hangsúlyozta Mauro Cutrufo, a római önkormányzat idegenforgalmi felelőse.

A turisták áradatát az oroszok vezetik, akik tavalyhoz képest 18 százalékkal érkeztek többen. Utánuk a brazilok (+ 20 százalékkal), franciák és kínaiak (+14 százalékkal), amerikaiak és kanadaiak (+13 százalékkal), spanyolok és mexikóiak (+12 százalékkal) következnek.

Véget ért a 2008-2009 közötti krízis, kitűzött célunk az, hogy az európai városok között Róma váljék az első számú célállomássá - hangoztatta Gianni Alemanno. Nem csökkentette a turizmust a Rómában januártól megemelt idegenforgalmi adó sem.

A szakemberek a megnövekedett látogatói létszámot a kínált szolgáltatásokkal magyarázták. Példaként említették az Omnia Vatican Ú Rome nevű kezdeményezést. A Róma és Vatikán Állam közötti megállapodással született turistakártya - felnőtteknek 85 euróért, gyekekeknek 55 euróért - belépést ad a Vatikáni Múzeumba, két római önkormányzati múzeumba (a leglátogatottabb Capitoliumi Múzeumba és a Colosseumba) több nyelvű audió-városvezetéssel. Egyre sikeresebb a turismoroma.it honlap és a Tourist Angels - szolgálat, mely az olasz főváros több pontján ad információkat a turistáknak.

A város vezetői nem feledkeztek megemlíteni azt sem, hogy Róma szépsége és műemlékei is hozzájárulnak a milliós látogatószámhoz. Tavaly az olaszországi turizmus forgalma elérte a 150 milliárd eurót, ami a GDP 12 százalékának felel meg és két és fél millió munkahelyet jelent.

Olvasóink írták

  • 1. zoltanszabo 2011. július 25. 10:30
    „Ha ilyen jól megudrott a turizmus---miért vannak még is bajban az olaszok ? A válság miatt --Görögország után ők kérnek mentő övet az EU-tól. Akkor melyik az igaz ?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a Bulgarija hajó összes áldozatát

Hétfőre virradó éjszaka megtalálták a Kujbisevi víztárolón két hete elsüllyedt kirándulóhajó még keresett áldozatait is. Tovább olvasom