Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Egyesül a Telenor és Altimo orosz és ukrán egysége

Az ügylet zárását a jövő év közepére tervezik, és utána a VimpelComot bevezetik a New York-i értéktőzsdére (NYSE).
A norvég Telenor távközlési vállalat - a Pannon tulajdonosa - és az Altimo távközlési vállalat, az orosz Alfa Group cége öt évi pereskedés és kölcsönös vádaskodás után közös vállalatban egyesíti az VimpelCom és az ukrajnai Kyivstar mobil szolgáltatókat, amelyeknek mindkét cég résztulajdonosa - jelentette be hétfőn a Telenor.

A Telenor és az Altimo - az orosz Alfa Group konglomerátum távközlési vállalkozása az orosz VimpelCom és az ukrán Kyivstar mobilcégben lévő részesedéseikkel megalapítják a VimpelCom Ltd.-t, amelyet Hollandiában jegyeznek majd be. Egyszersmind békés megegyezéssel rendezik peres ügyeiket, amelyek eddig a Kyivstar helyzetét nehezítették.

Az új, közös távközlési cég Oroszországban, Ukrajnában Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Tadzsikisztánban, Örményországban, Grúziában, Vietnamban, Kambodzsában és Laoszban nyújt majd szolgáltatásokat.

Az ügylet zárását a jövő év közepére tervezik, és utána a VimpelComot bevezetik a New York-i értéktőzsdére (NYSE).

A megállapodás értelmében az Altimo és a Telenor 38,46, illetve 38,84 százalékkal részesedik, de az orosz fél a szavazattal rendelkező részvények közül 43,89, a Telenor 35,42 százalékot tart. Egy VimpelCom részvény 3,4 Kyivstar részvénnyel lesz egyenértékű. Jelenleg az Alfa a VimpelComban 37, a Kyivstarban 43 százalékot tart, míg a Telenor 33,6, illetve 56,5 százalékot.

A Kyivstar előfizetőinek száma 22 millió, a VimpelComé 65 millió volt augusztusban.

A két konszern 2004-ben keveredett vitába, amikor a VimpelCom fontolóra vette az ukrajnai terjeszkedést. A perek azóta New Yorkban, Ukrajnában és Oroszországban folytak, s az eddigi legutóbbi ítélettel egy szibériai bíróság 1,7 milliárd dolláros bírsággal sújtotta a Telenort, amiért úgymond akadályozta a VimpelCom ukrajnai terjeszkedését. A Telenor megtagadta a bírság kifizetését, de a végrehajtó befagyasztották a VimpelComban lévő, több milliárdos Telenor-résztulajdonon jelentős részét. Mindez jelentős hatással volt a Telenor-részvények árfolyamára, a kétoldalú kapcsolatokban ez vált a legfontosabb témává, és rávilágított az oroszországi befektetések kockázataira.

Moszkvai szakértők a bejelentés kapcsán úgy vélték: a fő kérdés továbbra is az, felszabadítják-e a Telenor befagyasztott tulajdonrészét, e nélkül ugyanis aligha köttetik meg az üzlet. Mások azonban feltételezték, hogy ha egyszer nyilvánosan bejelentették a terveket, bizonyára megszületett a mindkét felet kielégítő, végleges megoldás.

Igor Scsegoljov orosz távközlési miniszter a megállapodásra reagálva hétfőn kijelentette: az kedvező jelzés a befektetőknek, különösen az orosz piacon lévő külföldieknek, illetve azoknak, akik erre a piacra készülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan elfogy Ausztriában a schilling

Ausztria - Még mintegy kétmillió eurónyi schilling kerülhet elő az ausztriai háztartásokból az… Tovább olvasom