Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Egyiptom hivatalosan is visszakéri Nofertitit

A Porosz Kulturális Örökség Alapítvány szerint az egyiptomi kormány hivatalosan nem követeli vissza Németországtól Nofertiti mellszobrát.
Friederike Seyfried, a berlini Egyiptomi Múzeum igazgatója szerint a Záhi Havvász, Egyiptom Legfelsőbb Régészeti Tanácsának főtitkárával történt hétfői megbeszélésén nem a 3500 éves büszt visszaszolgáltatásáról tárgyaltak.

Egy 1913-ból származó dokumentum szerint, amely a német keletkutató társaság ásatásából származó leletek elosztásáról rendelkezik, Nofertiti mellszobra jogosan van Berlinben.

Korábban szó esett arról, hogy Ludwig Borchardt, a büszt megtalálója kevésbé jelentős felfedezésként próbálta feltüntetni a szobrot, hogy ne legyen akadálya Berlinbe szállításának. Megtévesztésül azt jegyezte fel, hogy a királyné szobrának mészkő feje egy hercegnő festett gipszmellszobra - állt a Havvász által kiadott korábbi közleményben. A Porosz Kulturális Örökség Alapítvány vitatja Havvász véleményét.

"A Nofertiti-mellszobrot egy német régész csempészte ki Egyiptomból csalással és a valóság elkendőzésével" - idézte Havvászt az egyiptomi sajtó hétfőn. Ezért hivatalos úton követelni fogja a berlini múzeumtól a szobor visszaadását.

Seyfield szerint a német oldal helyzete tiszta és félreérthetetlen: a büszt megszerzése a porosz államon keresztül jogszerű volt. Hozzátette: a tárgyaláson a továbbiakban teljesen másról volt szó. Tárgyaltak a jövőbeli közös munkáról, restaurátorok cseréjéről, közös kiállításokról és egyéb kooperatív tevékenységekről.

A szobor kölcsönadásának lehetőségét sem zárják ki a felek egy időszakos kiállítás erejéig. Az értékes lelet szállíthatóságának vizsgálatai még nem zárultak le.

A büszt egy szobrásztanulmány, amely Thotmesz egyiptomi szobrász amarnai műhelyéből származik. Nofertiti (jelentése: "a szépség megérkezett") a XVIII. dinasztia idején uralkodó IV. Amenhotep, a későbbi Ehnaton fáraó felesége volt. Életét és sorsát számos rejtély övezi, ahogy semmi biztos nem ismert családjáról sem.

A szenzációs leletet James Simon berlini mecénás 1913-ban szerezte meg Egyiptomban Ludwig Borchart régész feltárásai nyomán. Az egyiptomi kormány már a múlt század húszas éveiben visszakövetelte Berlintől a mellszobrot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csehország még nem csatlakozik az ERM-2-höz

Csehország jövőre biztosan nem csatlakozik az euró előszobájaként emlegetett ERM-2… Tovább olvasom