Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Egyiptomi csapaterősítés a Sínai-félszigeten

Az izraeli és az egyiptomi kormány megállapodott egymással arról, hogy Egyiptom csapaterősítést hajtson végre a zsidó állammal szomszédos Sínai-félszigeten.
Egy fegyveres csoport nyolc embert megölt, és 31-et megsebesített múlt csütörtökön a Vörös-tenger partján fekvő dél-izraeli városban, Eilatban egy hármas merényletben. Izrael szerint a merénylők a Sínai-félszigeten át jutottak be a tengerparti városba, ez pedig arra utal - mondták -, hogy a félsziget kezd kicsúszni az egyiptomi kormány ellenőrzése alól.

A pénteken aláírt előzetes megállapodás szerint - amint azt a The Economist című brit hetilap megszellőztette legfrissebb számában - Egyiptom helikoptereket és páncélozott járműveket telepít a Sínai-félszigetre, de az ott állomásozó egy zászlóaljon felül további harckocsikat nem vezényelhet a területre, amely egyfajta ütközőövezet az arab ország és a zsidó állam között.

Az 1979-ben az Egyesült Államokban, Camp Davidben aláírt egyiptomi-izraeli békemegállapodás értelmében a Sínai-félsziget demilitarizált övezet, ahol Egyiptom legfeljebb 750 határőrt állomásoztathat az Izraellel közös, 200 kilométer hosszú határ mentén.

Egyiptomi közlés szerint további megállapodás kérdése, hogy Kairó pontosan mennyi katonát telepíthet a félszigetre, de hírek szerint több ezer fegyveresről van szó. Egy egyiptomi katonai szakértő szerint az óriási - 60 ezer négyzetkilométer - területű, sivatagos, hegyek szabdalta Sínai-félszigetet külön regionális parancsnokság alá kellene helyezni, és legalább két hadosztályt - 24-40 ezer katonát - kellene odatelepíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korrupt jótékonykodás Kínában

Az elmúlt hónapok botrányai után drasztikusan csökkent a jótékonysági szervezetekhez beérkező… Tovább olvasom