Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Egyiptomi fordulat: a hadsereg megbuktatta az elnököt, felfüggesztették az alkotmányt, szakértői kormány alakul

Mohamed Murszi egyiptomi elnök egy, a Facebookon közzétett üzenetben leszögezte, hogy nem mond le.
A megbuktatott Murszi egyiptomi elnök elleni elégedetlenségi mozgalom főbb eseményei

Vasárnap óta az ellenzék felhívására tömegtüntetéseken követelik Egyiptomban az egy éve beiktatott Mohamed Murszi iszlamista elnök távozását. Az utóbbi napok legfontosabb eseményei a következők:

JÚNIUS 30., VASÁRNAP
"Takarodj" és "A nép a rendszer bukását akarja" jelszavakkal özönlött a tömeg a Tamarrod (lázadás) nevű ellenzéki mozgalom felhívására országszerte az utcákra. A megmozdulásokat a világi, a liberális és a baloldali ellenzéki mozgalmak számos ismert személyisége is támogatta.
A hadsereg "több millió" tüntetőről beszélt, szerinte ez volt Egyiptom történelmének legnagyobb tüntetése.

Országszerte hivatalos adatok szerint legalább tizenhat embert öltek meg, nyolcan a Murszi-ellenes és az elnököt támogató tüntetők összecsapásában vesztették életüket Kairóban.

JÚLIUS 1., HÉTFŐ
Megostromolták a Muzulmán Testvériség kairói irodáját, az éjszaka folyamán az épület részben leégett, a tüntetők megszállták, majd kifosztották.

A hadsereg ultimátumot intézett az államfőhöz, 48 órát adva neki, hogy "tegyen eleget a nép követeléseinek". Arra az esetre, ha az ultimátumot nem teljesítik, a hadsereg bejelentette, hogy saját maga dolgoz ki "menetrendet" a válság rendezésére, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem készül államcsínyre. A bejelentést a kairói Tahrír téren összegyűlt Murszi-ellenes tüntetők örömujjongással fogadták.

JÚLIUS 2., KEDD

Lemondott a külügyminiszter. Az előző nap óta ő az ötödik miniszter, aki távozott a kabinetből. Az elnöki hivatal és a kormány szóvivője is távozott posztjáról.

A bíróság elrendelte a novemberben elnöki rendelettel felmentett főügyész visszahelyezését hivatalába.

Az ellenzék bizalmáról biztosította a hadsereget, és Mohamed el-Baradeit nevezte ki képviselőjének és szóvivőjének a politikai átmenetről folyó tárgyaláson.

Az esti órákban – miután találkozott Abdel-Fattah esz-Szíszi védelmi miniszterrel, a hadsereg főparancsnokával - Murszi kijelenti, hogy kész életét is áldozni a "törvényesség" védelmében, és kizárta, hogy mandátuma kitöltése előtt távozna hivatalából. A Twitteren közzétett üzenetében az elnök felszólította a hadsereget, hogy vonja vissza a figyelmeztetést, és elutasított minden diktátumot.

Kairóban Murszi-ellenes tüntetők tízezrei özönlöttek a Tahrír térre, míg az elnököt támogató tüntetők Naszr City peremvárosban és a kairói egyetemnél gyülekeztek. Az összecsapásokban huszonhárman haltak meg, közöttük 16-an a Murszi-tábor elleni egyik támadásban.

JÚLIUS 3., SZERDA
Mohamed Murszi Facebook-oldalán nemzeti egységkormány megalakítására és konszenzusra szólított fel, hogy megszervezhessék a soron következő választásokat, miközben lejárt a hadsereg ultimátuma.

Biztonsági illetékesek szerint Murszi elnök és a Muzulmán Testvériség vezetői, közöttük az egyes számú vezető, Mohammed Badi és helyettese, Hajrát as-Sater nem hagyhatják el az országot.

Eszam al-Haddád, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint államcsíny történt, míg a hadsereg páncélosokat vonultatott fel a kairói Murszi-barát nagygyűlések köré.

Washington – mély aggodalmát kifejezve – további cselekvésre szólítja fel Murszit.

Az esti órákban a hivatalos televízió bejelentette, hogy az ellenzék képviselője, Mohamed el-Baradei, II. Tavadrosz, az egyiptomi kopt ortodox egyház feje és Ahmed at-Tajjib, az al-Azhar egyetem sejkje, a legfőbb szunnita tekintély találkozott Szíszi tábornokkal és bejelentik a hadsereg rendezési tervét. A terv rövid átmenetet követően elnök- és parlamenti választásokat irányoz elő.

A hadsereg parancsnoka szerda este bejelentette: felfüggesztették az alkotmányt, menesztették az államfőt és helyére ideiglenesen az alkotmánybíróság elnöke kerül. Szakértői kormány alakul, és egy bizottság felülvizsgálja az alkotmányt. A hadsereg és a rendőrség fellép minden erőszakos cselekménnyel szemben. Mohamed Murszi, a hadsereg által megbuktatott egyiptomi elnök békés ellenállásra szólított fel az "államcsínnyel" szemben.

Elfogadja a hadsereg rendezési tervét a szalafista an-Núr

Egyiptom második legnagyobb iszlamista pártja elfogadja a hadsereg politikai úti tervét, amely a mély belpolitikai válság megoldását célozza.

Galal Murra, az an-Núr főtitkára a televízióban sugárzott nyilatkozatában közölte, hogy a vérontás megállítása érdekében hozták meg ezt a döntést.

A különböző ellenzéki és vallási erőkkel egyeztetett terv alapján elmozdították az államfői tisztségből az iszlamista Mohamed Murszit és felfüggesztették az alkotmányt. Az államfői feladatokat ideiglenesen az alkotmánybíróság elnöke tölti be.

A szalafisták jóval konzervatívabbak, mint a Murszit támogató, s a legnagyobb pártnak számító fundamentalista Muzulmán Testvériség, és egyebek mellett támogatják a szigorú iszlám törvénykezés, a saría bevezetését.

A hadsereg megbuktatta az elnököt

Egyiptomban a tömegek követelésére a hadsereg megbuktatta Mohamed Murszi elnököt szerda este, és felfüggesztette az alkotmányt. Ideiglenes államfőnek az alkotmánybíróság elnökét nevezték ki. A Murszi ellen tüntető több százezer ember hatalmas üdvrivalgással fogadta Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok, a hadsereg parancsnokának televíziós bejelentését.

A hadsereg vezetője néhány órával a katonaság által adott ultimátum lejárta után bejelentette: Egyiptomban szakértői kormány alakul, és egy bizottság felülvizsgálja az iszlamista alkotmányt. Egy átmeneti időszak után előre hozott elnökválasztást tartanak.

A hadsereg és a rendőrség fellép minden erőszakos cselekménnyel szemben - figyelmeztetett Abdel-Fattah esz-Szíszi.

A politikai jövő "menetrendjét" politikai és vallási vezetők dolgozták ki az ifjúsági mozgalom képviselőinek bevonásával. A kairói Tahrír téren összegyűlt több százezer ember üdvrivalgásban tört ki a bejelentés hallatán. A tüntetők tűzijátékkal ünnepeltek és éltették a hadsereget.

Mohamed Murszi, a hadsereg által megbuktatott egyiptomi elnök békés ellenállásra szólította fel híveit az "államcsínnyel" szemben. Korábban közölte, hogy nem mond le.

Ahmed et-Tajjeb sejk, a kairói al-Azhar egyetemnek, a szunnita iszlám első számú tanintézményének vezetője rövid nyilatkozatban támogatásáról biztosította a történteket.

II. Tavadrosz kopt pápa egy hasonló dokumentumban kijelentette, hogy a politikai átalakulásra kidolgozott menetrend biztonságot hoz minden egyiptomi számára, akik tíz százaléka keresztény.

Mohamed el-Baradei liberális ellenzéki vezető szerint újraindították a 2011-es forradalmat, a közösen elfogadott tervek eleget tesznek a nép követeléseinek.

Az utóbbi napokban országszerte több millió tüntető követelte Murszi távozását. Az egy hete tartó demonstrációkban 47-en vesztették életüket.

A szimbolikus jelentőségű kairói Tahrír téren százezrek vártak a fegyveres erők bejelentésére. A délután folyamán Egyiptom-szerte megmozdulásokat tartottak az elnök hívei és ellenzői. A katonaság szerda este körülzárta Kairóban azt a laktanyát, ahol Mohamed Murszi egyiptomi államfő egyik irodája van. Az épületet szögesdróttal vették körül, és lezártak minden oda vezető utat.

Csapatokat, valamint több tucat páncélozott járművet vezényeltek ki a városnak azokra a pontjaira is, ahol iszlamista tüntetők tízezrei készülődnek az elnök támogatására. Nagy létszámban, teljes harci felszerelésben kivonult katonák őrizték a legfontosabb hidakat és közlekedési csomópontokat is. A hadsereg más városokban is csapatokat vezénylet az utcákra.

Murszi békés ellenállásra szólít fel

Mohamed Murszi, a hadsereg által megbuktatott egyiptomi elnök békés ellenállásra szólított fel az "államcsínnyel" szemben.

Szakértői kormány alakul

Szakértői kormány alakul Egyiptomban, és egy bizottság felülvizsgálja az alkotmányt. A hadsereg és a rendőrség fellép minden erőszakos cselekménnyel szemben - közölte a hadsereg parancsnoka szerda este.

Felfüggesztették az alkotmányt

Felfüggesztették az alkotmányt Egyiptomban, és az alkotmánybíróság elnökét nevezték ki ideiglenes államfőnek - jelentette be a hadsereg parancsnoka szerda este.

Washingtont "nagyon aggasztja" a helyzet

Az Egyesült Államokat "nagyon aggasztja" az Egyiptomban kialakult helyzet - hangoztatta szerdán az amerikai külügyi szóvivő.

Jen Psaki kijelentette: az egyiptomi helyzet továbbra is "cseppfolyós", és az Egyesült Államok nem tudja megerősíteni, hogy Egyiptomban katonai puccs van-e folyamatban.

"Továbbra is nagyon aggaszt bennünket az, amit a helyszínen látunk" - fogalmazott Psaki. Hozzátette, hogy az amerikai kormány szerint a legjobb lehetőség a békés politikai megoldás lenne.

A szóvivő kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem áll egyik fél pártján sem, ugyanakkor értésre adta Washington elégedetlenségét Mohamed Murszi egyiptomi elnök kedd éjjel elmondott beszéde miatt. (Ebben Murszi kijelentette, hogy akár az élete árán is megvédi választott hivatalának legitimitását.)

Psaki szavai szerint Murszinak "többet kellene tennie" annak érdekében, hogy valóban megfeleljen az egyiptomiak igényeinek.

A szóvivő szerint az egyiptomi elnöknek felhívást kell intéznie az erőszak, beleértve a nők elleni erőszak beszüntetésére. Egyúttal lépéseket kell tennie az ellenzékkel és a hadsereggel folytatandó tárgyalások érdekében, a válságot politikai eszközökkel kell megoldani.

"Úgy gondoljuk, hogy minden oldalnak lépéseket kell tennie az egymással folytatandó tárgyalások és az erőszak szintjének csökkentése érdekében és fel kell emelnie a hangját az erőszak ellen" - válaszolta Psaki arra kérdésre, hogy mi az Egyesült Államok álláspontja az egyiptomi hadsereg fellépésével kapcsolatban.

Murszi jelentkezett: nem mond le

Mohamed Murszi egyiptomi elnök egy, a Facebookon közzétett üzenetben leszögezte, hogy nem mond le.

Azt írta, soha nem törődik bele, hogy szégyenletesen lemondjon a hazájáról, a törvényességről és a vallásáról.

Gyermekeinknek tudniuk kell, hogy szüleik és nagyszüleik nem fogadták el az igazságtalanságot - tette hozzá.

A legfontosabb egyiptomi napilap, az al-Ahram úgy tudja, hogy a hadsereg este hétkor már közölte Murszival, hogy nem tekinti többé államfőnek.

Az egyiptomi fellebbviteli bíróság közben bejelentette, hogy érvényben tartja az egyiptomi kormányfőre korábban kiszabott börtönbüntetést, és ezzel elmozdítja a posztjáról.

Az elnöki palota előtt már ünnepelnek a Murszi-ellenes tüntetők

"Gyorsan elfelejtjük" örvendeztek a Mohamed Murszi iszlamista egyiptomi államfő lemondását követelő tüntetők szerda este az elnöki palota előtt, ahol ünnepi hangulatban ezrek várják Mohamed Murszi szerintük elkerülhetetlen bukását - közölte az AFP a helyszínről szerdán.

"Murszi megérdemeli az ilyen véget. Csak a Muzulmán Testvériség elnöke volt" – mondta a 40 éves Amr Mohamed kislányával a vállán Heliopolisz városnegyedben, az elnöki hivatal közelében.

Az egyáltalán nem biztos, hogy Murszi, aki kedd óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, az épületben tartózkodik, de ezzel mit sem törődnek a tüntetők, akik számára a hely jelképes jelentőséggel bír. Nők egy csoportja egy asztalt állított fel az utcán, ahol vizet és datolyát osztanak.

"Ez Egyiptomért történik. Azt ünnepeljük, hogy megszabadulunk Murszitól" – mondta az egyik nő, Nehal Szeri.

A magas fallal körülvett elnöki palota előtt húzódó széles sugárutakon az engedelmes tömeg zászlókat lenget és hazafias himnuszokat énekel.

A hadsereg ultimátuma, amelyben felszólította az államfőt, "vesse alá magát a nép követeléseinek", azaz mondjon le, délután ötkor járt le. Eszam al-Haddad, az elnök egyik tanácsadója a politikus elleni "államcsínyről" beszélt.

Előző nap Murszi ismét azt hangoztatta, hogy demokratikus választás útján került hatalomra, legitim elnöke az országnak, és elutasította a katonák diktátumát.

"Ő legitimitásról beszél, mi szabadságról" – nyilatkozták a tüntetők. Egyikük, Mona Hamdi azt mondta: "Nem csak Murszira, de a Muzulmán Testvériségre is dühösek vagyunk".

Nem sokkal távolabb, a védelmi minisztériumnál, Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok főhadiszállásánál is ünnepi a hangulat: a védelmi minisztert máris az elnök "megdöntőjeként" ünneplik.

A tömeg itt is zászlókat lenget, és azt skandálja: "Egyiptom, Egyiptom!", illetve "Takarodj! Takarodj!" Ez utóbbi az elnöknek szól. Utcai árusok Szíszi tábornok képmását kínálgatják, mások pedig "Isten megvédi a hadsereget" feliratú zászlókat árulnak. Emelvényt is állítottak, amelyről hangosbeszélőn mindenkit arra kérnek, hívja el barátait a Murszi-ellenes tüntetésekre.
"Csak egy dolgot várok, hogy Murszi távozzon" – nyilatkozott a francia hírügynökség tudósítójának Abdel-Hálek Abdo, a Nílus-deltában fekvő Tantából érkezett 56 éves földműves.

Mohamed Murszit vetélytársai azzal vádolják, hogy megosztotta az országot és egyetlen tábor, a Muzulmán Testvériség javára kormányzott. Azt is a szemére vetik, hogy hagyta az országot gazdasági válságba süllyedni, és nem fékezte meg a Hoszni Mubarak elnök 2011-es bukása óta növekvő bűnözést.

Ellenséges érzelmekkel van Murszival szemben a kopt keresztény közösség túlnyomó része is, és a mérsékelt iszlám számos híve veti a szemére, hogy engedékeny a szalafista iszlamistákkal szemben.

Olvasóink írták

 • 3. KamuNeni 2013. július 04. 09:10
  „Ha magyarorszag egyiptomba lenne, mar reg nem vorban lenne az orszaghazban. Es nem is gyurcsany meg a tobbi eddigi tudatlanok.”
 • 2. diverfrog 2013. július 04. 07:48
  „1. Besenyő_Pistabácsi 2013.07.04. 05:26
  Ott legalább milliók ki mertek állni saját magukért-életükért-családjukért. Itt mi van? Meghúzza magát a dolgozó, bekussol, nehogy még azt a picike létbiztonságot is elvegyék tőle, amit még magáénak tudhat. Pedig hidd el, lehet sokan ordítanának itt is, hogy takarodj...”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2013. július 04. 05:26
  „Ott is sikerült kétfelé szedni a népet rendesen! Mivel különb egyik oldal a másiknál? Ezt itthon se értem meg?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a keddi szibériai helikopterbaleset 4 túlélőjét

Több mint egynapos keresés után szerdán megtalálták a kelet-szibériai Jakutföldön történt… Tovább olvasom