Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Egyre olcsóbb a brit monarchia

Nagy-Britannia - Egyre olcsóbb a brit monarchia, fenntartása tavaly már alig több mint 60 pennyjébe került minden egyes alattvalónak.
Az udvar által hétfőn közzétett éves beszámoló szerint a királyság mint intézmény működtetésére 38,2 millió fontot (12 milliárd forintot) fordítottak a költségvetésből a 2009-2010-es pénzügyi évben, 3,3 millió fonttal - csaknem 8 százalékkal - kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Ez azt jelenti, hogy minden brit állampolgár 62 pennyvel járult hozzá a tavalyi pénzügyi évben a monarchia fenntartásához. Az egy főre jutó költség 7 pennyvel csökkent az előző évhez képest.

Sir Alan Reid, a királynő udvari kincstárnoka közölte, hogy a királyi család "igencsak tudatában van" az országot sújtó gazdasági nehézségeknek, és a maga részéről mindent megtesz a költségek csökkentése végett. Ennek részeként például létszámstop van érvényben a monarchia intézményeiben, és üresedések esetén is megfontolják az illetékesek, hogy mindenképpen pótolni kell-e a távozó alkalmazottat - mondta a kincstárnok.

Az általános költségvetési szigor közepette II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg személyes dologi költségeire sem jut több pénz, pedig a jelenlegi állami apanázs már a folyó kiadások felét is alig fedezi. A királyi pár évente 7,9 millió fontot (2,7 milliárd forintot) kap a Civil Listről, vagyis az uralkodó és férje személyes hivatalos költségeire elkülönített állami keretből. Az összeget húsz éve nem emelték, ám ez idő alatt a brit kiskereskedelmi árindex - vagyis a Nagy-Britanniában használatos, széles merítésű inflációs mutató - 80 százalékkal emelkedett.

A királynő és az edinburghi herceg állami kötelezettségeinek éves költségei jelenleg már 7 millió fonttal meghaladják a kormányzati juttatás összegét. A hiányt egyelőre a Civil List vésztartalékából fedezik, ám 2012-re - éppen II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulójára - várhatóan ez is kimerül.

Hogy azután mi lesz, arról egyelőre nincs konkrét bejelentés. Az új konzervatív-liberális kormány által a múlt hónapban benyújtott soron kívüli költségvetésben csak annyi szerepel, hogy a kormány 2011 után új alapokra kívánja helyezni az uralkodó hivatali kiadásainak finanszírozását, a mostani mechanizmust "egyszerű és korszerű" rendszer váltja majd fel, és a Civil List juttatásainak felhasználását - az egyéb állami kiadásokhoz hasonlóan - az országos számvevő testület ellenőrzi majd.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. július 05. 21:23
    „Egyre drágább a magyar "demokrácia".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas áramszünet - 70 ezren maradtak áram nélkül

Franciaország - Mintegy 70 ezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás hétfőn Párizs déli részén. A… Tovább olvasom