Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Éles lőszerrel is oszlatták a tömeget Teheránban

A hatóságok tiltása, fenyegetése ellenére szombaton folytatódtak az elnökválasztások vitatott eredménye miatt kezdett békés tüntetések Iránban.
A biztonsági erők tagjai Teheránban éles lőszert, könnygázt, vízágyúkat és gumibotokat használtak a demonstrációk megakadályozására. A forradalmi vezető, Khomeini imám sírhelyénél egy öngyilkos robbantásban több külföldi zarándok is megsérült. Az erőszak miatt egyes hírek szerint már tucatnyian haltak meg, és sokakat letartóztattak. Az áldozatok és őrizetbe vett emberek pontos számát azonban nem tudni, mivel az iráni hatóságok nem engedik szabadon dolgozni a külföldi tudósítókat. A vitatott elnökválasztás reformer jelölte, Mir Hosszein Muszavi ezalatt újra a választások eredményének eltörlésére szólított fel.

A BBC iráni tudósítója arról számolt be, hogy látta amint a teheráni Enghelab téren, és környékén összegyűlt tüntetők közt a biztonsági szolgálatok tagjai egy embert meglőttek a karján, egy másikat pedig megsebesítettek. Az iráni főváros utcáira a hatóságok több ezer rendőrt, katonát, és ügynököt vezényeltek. Utóbbiak egyike a demonstrálók közé keveredve egy borotvapengével sebesített meg egy tüntetőt - jelentette a brit közszolgálati médium munkatársa. Elmondása szerint a rendőrök, bár rengetegen voltak, mégsem tudtak ott lenni Teherán minden utcasarkán. Ezért a kezdetben néhány fős tüntető csoportból idővel jelentős tömeg alakult ki. Miután a tiltakozók száma jelentősen megnőtt, a tüntetők a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád elleni szlogeneket skandálva kukákat gyújtottak fel, és kövekkel kezdték dobálni a rendőröket. A délután kezdődött összecsapások este is folytatódtak Teheránban, amely felett sűrű füstfelhő lebegett.

A demonstrációkra válaszul a biztonságiak éles lőszerrel, vízágyúkkal, könnygázzal és gumibotokkal próbálták meg szétoszlatni a betiltott tüntetés résztvevőit. Azt egyelőre nem tudni, hogy az iráni reformer ellenzék támogatta-e a tüntetéseket azután, hogy az iszlám köztársaság belügyminisztériuma betiltotta azokat. Az ellenzék tagjai közül ugyanis néhányan lefújták a szombatra tervezett tömeges tiltakozó akciókat, míg mások kitartottak a tüntetések mellett. Tény, hogy az Iránban tartózkodó külföldi újságírók munkáját, az internet-, és mobiltelefon-szolgáltatással együtt korlátozták. Így nem tudni, hogy pontosan hányan haltak meg, illetve mennyien kerültek börtönbe.

A hivatalos iráni hírügynökség, az IRNA szerint ezalatt a Teheránhoz közeli Khomeini mauzóleumnál egy öngyilkos robbantó több embert, köztük sok külföldi zarándokot sebesített meg támadásával. Az 1979-es iszlám forradalom vezetőjének sírhelyénél történt detonációban az öngyilkos robbantó meghalt, de a sérültekről a különböző iráni hírügynökségek /IRNA, FARS, Mehr/ mind eltérő adatokat szolgáltattak. Egyes hírek szerint a robbanásnak egy iráni és két külföldi sérültje van - utóbbiakról csak annyit közöltek, hogy két különböző arab ország állampolgárai voltak. Más beszámolók szerint azonban a detonációnak kilenc sérültje is volt.

A múlt pénteki, vitatott elnökválasztás reformer jelöltje a 67 éves Mir Hosszein Muszavi ezalatt szombaton, választási kampányának internetes honlapján /Ghalam News/ ismét arra szólította fel a konzervatív hit- és jogtudósokból álló 12 fős testületet, az Őrök Tanácsát, hogy a csalások miatt töröljék el az elnökválasztás eredményét. Az iráni reformer ellenzék szerint összesen 646 törvénysértés történt a voksoláson.

Irán legfőbb vallási vezetője Ali Hamanej ajatollah a szombati összecsapások előtt, pénteken tartott beszédében kizárta a választási csalás lehetőségét. Az ajatollah az egy héttel korábban tartott voksolás óta először szólalt meg a nyilvánosság előtt. A pénteki nagyimához kötött beszédében az iszlám köztársaság legfőbb vallási vezetője azt mondta, hogy a választási rendszer nem is teszi lehetővé a visszaélést. Ali Hamenej ajatollah pénteki beszédét követően szombaton az iráni Őrök Tanácsa bejelentette: készek arra, hogy úgymond "véletlenszerűen" újraszámolják az elnökválasztáson leadott szavazatok tíz százalékát. Amit azonban az iráni ellenzék képviselői mind elutasítottak.

Iránban a június 12-én rendezett elnökválasztások hivatalos eredményei szerint a szavazatok 62,63 százalékával győzött a jelenlegi elnök, az 52 éves Mahmúd Ahmadinezsád. Legfőbb riválisa, a reformerek jelöltje, a korábbi kormányfő Mir Hosszein Muszavi a voksok 33,75 százalékát kapta. Az iráni belügyminisztérium közleménye szerint 85 százalékos volt a részvétel: a 46 millió jogosultból összesen több mint 39 millió iráni szavazott.

Az 1979-es iszlám forradalom utáni 10. elnökválasztás kampányának idején számos kérdés került előtérbe az atomprogramtól a külpolitikán át egészen az egyre növekvő társadalmi, gazdasági különbségekig. Elemzők szerint a falvak és a kisebb települések lakói a jelenlegi, keményvonalas államfőt, Mahmúd Ahmadinezsádot támogatják - míg a nagyobb városok, valamint a fiatalok az iráni viszonyok között reformernek számító Muszavit támogatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krokodil a francia falusi tóban

Lecsapolnak egy tavat Franciaország északi részén egy falu közelében, miután a vízben állítólag egy… Tovább olvasom