Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Éles szembenállás az ellenzék és a tábornokok között Egyiptomban

Kiéleződött a szembenállás Egyiptomban az iszlamisták és a hatalmát Hoszni Mubarak elnök megbuktatása után átmentő tábornoki kar, a "régi gárda" között.
A Muzulmán Testvériség mozgalom egyelőre tartózkodik a nyílt összeütközéstől a hatalmi átmenet sok szempontból kényes időszakában - írta elemzésében az AP amerikai hírügynökség és a The Washington Post című napilap.

"Az egyik a szavazófülkékben ért el sikert, a másik megpróbálja monopolizálni hatalmát" - mondta Gamal Íd ismert egyiptomi jogvédő az iszlamista Muzulmán Testvériség politikusára, Mohamed Murszi államfőre és a tábornokokra utalva. "Mindenki azt kérdi, kinél van az igazi hatalom, a Muzulmán Testvériségnél vagy a katonai tanácsnál? Elhúzódó hatalmi harc lesz" - értékelte a helyzetet Huszein Gohar, egy kis liberális párt alapító tagja.

A katonaság júniusban föloszlatta a parlamentet, amelyben a Muzulmán Testvériség relatív, a szalafistákkal együtt pedig abszolút többséget szerzett. A tiltással dacolva Mohamed Murszi államfő kedden összehívta a törvényhozás ülését. A jelképes aktust a legfelsőbb bíróság - amelynek bíráit még Mubarak nevezte ki - jogellenesnek nyilvánította. Meg kellett mutatnunk, hogy nem lehet minket megfélemlíteni - mondta egy iszlamista parlamenti képviselő.

Szombaton Kairóba érkezik Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki előzőleg "intenzív párbeszédet" sürgetett a felek között.

A hadsereg - amely az 1952-es katonai hatalomátvétel óta Egyiptom de facto irányítója - komoly gazdasági erővel és befolyásos sajtóval bír, de ellenfele, a Muzulmán Testvériség is jól szervezett mozgalom.

Megválasztása óta tartott beszédeiben Murszi igyekszik megszerezni az iszlamisták mellé a liberálisok és a keresztény kisebbség tagjainak a támogatását is. Utóbbiak bizalmatlanok a Muzulmán Testvériséggel szemben, attól tartanak, hogy vallási alapon kormányozna, őket pedig elnyomnák. "Minden egyiptomi elnöke vagyok" - jelentette ki Murszi többször is az elmúlt napokban.

Az államfő emellett az "erős elnök" képét próbálja sugározni. Hétfőn és kedden is katonai avatóünnepségen vett részt, ellensúlyozandó, hogy elődeivel ellentétben ő nem főparancsnoka a hadseregnek, mert a katonai tanács júniusban kiadott egy rendelkezést, miszerint az elnök a tábornokok hozzájárulása nélkül nem küldhet hadüzenetet, és nem vezényelheti ki a hadsereget az utcákra válsághelyzet esetén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap óta ég az erdő a Székelyföldön

Vasárnap óta ég a fenyőerdő a székelyföldi Kászonaltíz közelében; szerdán mintegy száz tűzoltó,… Tovább olvasom