Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Elfogták az ETA katonai vezetőjét

Franciaország északnyugati részében vasárnap reggel elfogták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szakadár szervezet katonai vezetőjét, egyben legfőbb parancsnokát, Ibon Gogeascoetxea Arronateguit - közölte a spanyol belügyminisztérium.
A tájékoztatás szerint a francia rendőrség és a spanyol csendőrség a normandiai Cahan településen végrehajtott közös akcióban kézre kerítette az ETA-vezető két társát is, akiket kihallgattak. Egyikük két gyilkosság feltételezett elkövetője. Valószínűleg ő végzett Isaias Carrasco volt szocialista tanácsossal 2008 márciusában, két nappal az országos helyhatósági választások előtt, valamint Ignacio Uria Mendizabal építési vállalkozóval a baszkföldi Azpeitia városában.

Gogeascoetxea az ETA ötödik legfőbb vezetője, aki 2008 óta a hatóságok kezére került. Idén valóságos letartóztatási hullám indult: 32 embert fogtak el, és elkoboztak két tonna robbanóanyagot is.

"Kimondhatom, hogy ez az ETA történetének két legrosszabb hónapja" - jelentette ki egy televízión is közvetített madridi sajtótájékoztatón Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszter. A Gogeascoetxeával együtt elfogott két férfi éppen az utolsó eligazítást kapta, mielőtt visszaindult volna Spanyolországba egy kommandós akcióra, "a legrosszabb szándékokkal" - tette hozzá. Francia igazságügyi források megerősítették, hogy a gyanúsítottak egy hete laktak a normandiai településen, és vasárnap akartak elutazni.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetként tartja nyilván a baszk szakadár szervezetet, amely negyven éve folytat fegyveres harcot a független Baszkföldért, s több mint nyolcszáz ember erőszakos halálát írják a számlájára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brit nyomozók érkeztek Izraelbe

Két brit nyomozó érkezett Izraelbe, hogy kihallgassa azokat a zsidó államban élő brit… Tovább olvasom