Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Elhunyt Alfred Kumalo, aki fotóival világított rá az apartheid brutalitására

Elhunyt Alfred Kumalo dél-afrikai fotós, aki fényképeivel hű krónikása volt az apartheid rendszer brutalitásának és Nelson Mandela felemelkedésének.
Kumalo halálhírét a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus párt jelentette be hétfőn. A közlemény szerint a 82 éves fotós vasárnap éjjel veseelégtelenség következtében halt meg egy johannesburgi kórházban.

Kumalo kivételes és jelentős tehetség volt, aki komoly szerepet játszott a társadalmi lelkiismeret felébresztésében és az apartheid rendszer brutalitásának leleplezésében - méltatta a párt a megemlékezésben. A közlemény megemlítette, hogy Kumalót is megkínozták az apartheid idején a biztonsági erők, és a tortúra nyomait haláláig viselte a testén és a lelkében is.

Fotói Dél-Afrika-szerte fellelhetők a múzeumokban. Legismertebb képeit Nelson és Winnie Mandeláról készítette, amikor a politikus és felesége még fiatal házasok voltak.

Kumalo lencséje végigkísérte Nelson Mandela hatalomra kerülését, és dokumentálta politikai pályafutásának számos fontos állomását.

"Olyan fotográfus volt, akinek volt bátorsága őszintén bemutatni Dél-Afrika valódi életét" - fogalmazott az ország ellenzéki politikai ereje, a Demokratikus Szövetség az elhunytról. Tiszteletadásukban felidézték, hogy Kumalo fotói vizuális történelmet írtak az apartheid rezsim elleni küzdelemről, és felhívták a figyelmet az állam túlkapásaira rávilágító független média fontosságára.

Thabo Mbeki korábbi dél-afrikai elnök az ország kiemelkedő történészei közé sorolta Kumalót visszaemlékezésében.

A fotós az ötvenes évek elején kezdte pályafutását. Képei a híres Drum magazinban jelentek meg, amely az apartheid idején a fekték életét mutatta be. Végigfényképezte a Rivonia-tárgyalást, amelynek során Mandelát életfogytiglani börtönre ítélték, és azt is megörökítette, amikor a legendás vezetőt 1994-ben Dél-Afrika első fekete elnökévé választották.

Kumalo Muhammad Alit is fotózta, de nem fogadta el a megbízást, hogy legyen a sztárbokszoló személyes fotográfusa - mesélte Greg Martinovich, a néhai fotós kollégája. Mint hangsúlyozta: Kumalo különösen közel állt Mandelához. "De facto a hivatalos fotósa lett", készített róla fotókat a börtönévek alatt, képekbe foglalta felesége, Winnie és a gyerekei életét, akiket nem láthatott felnőni.

A neves művész a közelmúltban fotósiskolát indított szegény gyerekek számára Sowetóban, ahol múzeumot szenteltek munkáinak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogtak egy 2009-ben megszökött ETA-tagot

Elfogták az ETA egy 2009 óta szökésben lévő tagját Franciaországban. Tovább olvasom