Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Elhunyt Algirdas Brazauskas, Litvána volt elnöke

Elhunyt Algirdas Brazauskas, aki a Szovjetunió felbomlása után a függetlenségét visszaszerző Litvánia első szabadon választott elnöke volt, és később a miniszterelnöki tisztséget is betöltötte a balti államban - jelentették be szombaton Vilniusban.
A politikust 77 éves korában érte a halál, hosszas és súlyos betegség után. A sajtó szerint prosztatarákban szenvedett. Az értesülést a volt elnök felesége, Kristina Brazauskiene is megerősítette.

Dalia Grybauskaite jelenlegi litván elnök nyilatkozatban tisztelgett az elhunyt emléke előtt.

Brazauskas a Szovjetunió idejében, az 1980-as évek végén a Litván Kommunista Párt vezetője volt, de igen népszerű volt, mert nagyobb politikai és gazdasági szabadságot követelt a Kremltől.

Építészmérnöki tanulmányokat végzett, 33 éves korában a Litván Szovjet Szocialista Köztársaság építőipari minisztere lett. 1977-ben kezdett politikával foglalkozni, 1988-ban lett a Litván Kommunista Párt főtitkára. Támogatta a Litvánia függetlenségére európai irányvonalára irányuló törekvéseket.

A Sajudis függetlenségi mozgalomnak az 1990-es parlamenti választásokon aratott győzelme után Brazauskas a parlament elnöke lett. 1993-ban a szavazatok 60 százalékával a független Litvánia első elnökévé választották.

Mandátumának lejártakon nem indult újra, de 2001-ben visszatért a nagypolitikába, amikor Valdas Adamkus elnök megbízta az új kormány megalakításával. Öt éven át vezette a litván kormányt, majd 2007-ig a szociáldemokrata párt elnöke volt.

Algirdas Brazauskast felesége, és két lánya és öt unokája gyászolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas tömeg a párizsi melegfelvonuláson

Hatalmas tömeg vonult fel szombaton Párizs utcáin a kilencedik alkalommal megrendezett meleg… Tovább olvasom