Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Elhunyt Bugár Béla

Szlovákia - Életének 80. évében pénteken elhunyt Bugár Béla színművész, a révkomáromi Magyar Területi Színház (MATESZ) alapító tagja, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja - közölte Bárány János, a Jókai Színház titkára pénteken.
Bugár Béla Pozsonyeperjesen született 1931. április 18-án. Kezdetben - 1950-től 1952-ig - a pozsonyi Faluszínházban játszott, majd - 1954-től 1991-ig - a révkomáromi Magyar Területi Színház (MATESZ), illetve az 1989-es rendszerváltás után ennek utóda, a Komáromi Jókai Színház társulatának a tagja volt.

Emlékezetes szerepei volt Lucentio A makrancos hölgy című Shakespeare-vígjátékban, George az Egerek és emberek című színműben, a Liliom címszerepe, és Eddie Carbone a Pillantás a hídról című drámában.

Legutóbb 2005 februárjában állt közönség elé Friedrich Schiller Ármány és szerelem című drámájában. Akkor erről így vallott: "Annak idején én játszottam Ferdinándot. Örömmel jöttem most is arra a kis szerepre, és jönnék még, ha a lábaim bírnák. Az igazgató javára lehet írni, hogy bármikor, amikor bejövök a színházba, megkérdezi: +Béla bátyám, lenne kedve valami kis szerepet vállalni?+ De sajnos olyan az egészségi állapotom, hogy már nem tudok vállalni semmit. Elég baj, mert mondom, szívesen jönnék".

Bugár Béla 2008-ban lett a Komáromi Jókai Színház örökös tagja. "Eddigi igazgatóink ilyesmire nem is mertek gondolni. Olyan változásnak kellett történni, hogy az az elv uralkodjon, próbáljuk meg, és merjünk bátrak, nagyok lenni. Talán közhelynek számít, de tényleg így van. A színpadon is mondtam, hogy örülök ennek a címnek, és nagyon nagyra becsülöm, de mindig is örökös tagnak tartottam magam. Hiszen 1950-től a magyar színjátszás örökös tagja vagyok. Mi nem mentünk el sehova, az összes érát átvészeltük. Hol sírva, hol dalolva, de tettük a dolgunkat, mert tudtuk, hogy ez a küldetésünk" – nyilatkozta a megtisztelő cím átvételekor.

A neves szlovákiai magyar színművészt május 23-án a révkomáromi római-katolikus temetőben helyezik örök nyugalomra - közölte a színház.

Olvasóink írták

 • 6. maradando 2011. május 21. 14:13
  „Minden ember halála nagy veszteség .
  Egy szinész aki munkájával országok népeit szórakoztatta , megérdemel egy főhajtást munkássága emlékére.”
 • 5. xene@freemail.hu 2011. május 21. 10:23
  „Bugar Béla szlovákiai magyar politikus :).”
 • 4. Pierre_Quatre 2011. május 21. 00:03
  „Anyád, DM. Ez olyan, mint amikor az origo leadott 2007-ben egy cikket, hogy "Lemondott a miniszterelnök2 - a szövegből ki is derült, hogy a zimbabwei vagy ugandai volt az illető...”
 • 3. lilongwe 2011. május 20. 21:54
  „sivatag66

  Látod...erről beszélek én is :-)
  Ha Tőketerebessy Tihamérnak hívták volna, a DM le se sz**ja.
  Így legalább jó sztori, mert Bugár Béláról az emberek 99%-ának másvalaki jut eszébe...
  Szánalmas, okádék bulvársajtóra jellemző stílus...”
 • 2. sivatag66 2011. május 20. 21:51
  „Ki volt ez az ember????????”
 • 1. lilongwe 2011. május 20. 21:44
  „Egy újabb hihetetlenül bunkó délmagyar-féle cikkcím...
  Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy török rendőrhelikopter

Törökország - Öt emberrel a fedélzetén lezuhant a török rendőrség egy helikoptere az Isztambult… Tovább olvasom