Délmagyar logó

2019. 06. 15. szombat - Jolán, Vid 21°C | 33°C Még több cikk.

Elhunyt Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár

Elhunyt Kofi Annan Nobel-békedíjas volt ENSZ-főtitkár. Rövid ideig tartó betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál egy berni kórházban - jelentette be szombaton a róla elnevezett alapítvány.
A ghánai állampolgárságú, egyesült államokbeli egyetemeken diplomát szerző, az ENSZ-ben 1962-től a legkülönbözőbb posztokon dolgozó tisztségviselő 1997 januárjától két cikluson, tíz éven át töltötte be a főtitkári tisztséget, és hivatali ideje alatt a világszervezet megélte egyik legjobb, de egyúttal legrosszabb időszakait is, amint a dpa hírügynökség írta. 2001-ben ítélték oda neki a Nobel-békedíjat. Az 1990-es években, amikor a békefenntartó műveletek irányítója volt, hibájául rótták fel neki többen, hogy a világszervezet nem tudta megakadályozni a ruandai népirtást.

António Guterres jelenlegi főtitkár olyan "erőként" méltatta Kofi Annant, aki "jó irányban vezette" a világszervezetet. "Sok szempontból ő volt az ENSZ megtestesítője. Páratlan elkötelezettséggel és méltósággal került a tisztségviselők közül a szervezet élére és vezette azt át az új évezredbe" - jelentette ki. Guterres korábban a Menekültügyi Főbiztosság vezetője volt, erre a tisztségre Annan nevezte ki.

Annan 80. születésnapja alkalmából a BBC áprilisban interjút készített vele, és ebben ő azt mondta:

Az ENSZ nem tökéletes, mindig javításra szorul, de ha nem létezne, akkor ki kellene találni. Makacsul optimista vagyok, annak születtem, és az is maradok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Imámja hatására ölt a manchesteri dzsihadista tömeggyilkos

Imámja hatására ölt a manchesteri dzsihadista tömeggyilkos
Az imám szavainak hatására radikalizálódott és követett el öngyilkos merényletet Salman Ramadan Abedi. Tovább olvasom