Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Elindult a Szojuz TMA-16 űrhajó

Oroszország - Makszim Szurajev orosz és Geoffrey Williams amerikai űrhajós, továbbá a kanadai Guy Laliberté űrturista elindult szerdán a Szojuz TMA-16 űrhajó fedélzetén a bajkonuri űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).
Az űrhajó ezúttal az 1-es számú indítóállásról emelkedett a magasba, ahonnan 1961. április 12-én Jurij Gagarin, az első űrhajós is elindult.

A Szojuz TMA-16 várhatóan pénteken kapcsolódik az állomáshoz, és utasai egy hétig együtt dolgoznak a már ott lévő Gennagyij Padalka és Roman Romanyenko orosz, Michael Barrat és Nicole Scott amerikai, valamint a belga Frank De Vinne és a kanadai Robert Thirsk űrhajósokkal. Gennagyij Padalka orosz és Michael Barrat, továbbá Guy Laliberté, a nyolcadik űrturista október 11-én indul vissza a Földre.

A most érkező Szurajev és Williams fél évig, 2010 márciusáig marad a Nemzetközi Űrállomáson, s ezalatt az idő alatt a már előttük érkezett űrhajósokkal együtt három orosz Progressz teherűrhajót és két amerikai űrkompot fogad. Ebben az időszakban érkezik az űrállomásra a MIM-2 új orosz tudományos modul is, és egy Szojuz űrhajót az egyik kapcsolódási pontról át kell majd vinni az új modulhoz.

Az orosz program szerint az orosz űrhajósok kilépnek a világűrbe is, hogy üzembe helyezzék az új MIM-2 modult, és ezen kívül több mint 50 tudományos kísérletet végeznek el.

Az amerikai program értelmében leválasztják az ISS-ről a japán modult, s az egyik űrkomp az állomásra juttat egy új amerikai modult, amelyet szintén üzembe kell helyezni. Az amerikai űrhajósok ugyancsak számos kísérlet végeznek majd el, köztük újakat is.

Az űrhajósok az indulásukat néhány nappal megelőző sajtóértekezleten elmondták, hogy mindegyikük visz magával könyvet: az amerikai Williams a Bibliát, az űrturista Laliberté Antoine de Saint Exupery Kis Herceg című könyvét, míg Szurajev parancsnok a szerelési kézikönyvet csomagolta be. Az űrállomáson azonban jelentős könyvtár van elektronikus adathordozókra rögzített könyvekből.

Guy Laliberté űrturista, aki utcai muzsikusként kezdte, s ma a világhírű kanadai Cirque du Soleil elnök-tulajdonosaként milliárdos, elmondta: először is visz az összes űrhajósnak piros bohócorrot. Saját magának többet is visz - mondta, s majd a krumpliorrok színével jelzi kollégáinak saját kedélyállapotát. Emellett Laliberté, aki alapítványa útján jelentős jótékonysági tevékenységet fejt ki az ivóvízzel való ellátás problémáinak megoldására, elmondta: humanitárius-költői missziót hajt végre, amennyiben az űrből is fel szándékozik hívni a világ figyelmét az ivóvízhiányra. Az egyik tévéközvetítés során a vízhiányról szóló költői írását olvassa majd fel, amelyet ezzel egy időben a világ 14 városában is felolvasnak majd. Laliberté azt mondta, a kiképzés során sokat segített cirkuszi múltja és humorérzéke.

A Cirque du Soleil egyébként októbertől vendégszerepel első ízben Moszkvában. Laliberté meg nem erősített hírek szerint 35 millió dollárt fizetett űrutazásáért. Az első űrturistáknak még 20 millióba került az út, s elsőként 2007-ben Charles Simonyi, az ötödik űrturista fizetett 25 millió dollárt, utána 2008-ban Richard Garriot már 30, majd idén tavasszal, második útján Simonyinak már 35 millió dollárba került az út.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább bővül a japán ipari termelés

Japán - Augusztusban már a hatodik egymást követő hónapban bővült az ipari termelés Japánban. Tovább olvasom