Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Élőben fog vitázni Obama az egészségügyi reformról

Élőben közvetíti a televízió az amerikai elnök és a szövetségi kongresszus két pártja képviselőinek az egészségügyi reformról folytatandó, február 25-i eszmecseréjét - jelentette hétfőn az amerikai CNN televízió egy magas rangú kormányzati tisztségviselőre hivatkozva.
A fehér házi forrás szerint az egész eseményt élőben közvetítik majd. Az egyenes adással Barack Obama részben annak a kampányígéretének tesz majd eleget, miszerint az egészségbiztosításról folytatandó tárgyalásokról élőben számolhat be a televízió.

Az elnök kedden a szenátusban és a képviselőházban demokrata és republikánus vezetőkkel tartott megbeszélésen készíti elő a február 25-i kétpárti egyeztetést. Az eszmecserére Obama az unió állapotáról szóló, januári üzenetében tett ígéretet.

Obama az amerikai CBS televíziónak vasárnap adott interjújában elmondta: a republikánusokkal, a demokratákkal és az egészségügy szakértőivel lépésről lépésre kívánja áttekinteni a vonatkozó két törvénytervezetet.

"Menjünk át a törvénytervezeteken - az ő elképzeléseiken, a mi elképzeléseinken - tekintsük át őket módszeresen, hogy az amerikai nép láthassa és össze tudja vetni azt, hogy minek van értelme" - jelentette ki az elnök.

Obama először egy múlt hét csütörtöki pénzgyűjtő gyűlésen vetette fel annak gondolatát, hogy nyílt, élőben közvetített tárgyaláson kell kompromisszumra jutni a republikánusokkal az egészségügyi reform kérdésében. Mint mondta, akármilyen törvénytervezet születik is az egyeztetésen, azt a kongresszus elé kell terjeszteni.

Obamának feltett célja, hogy keresztülvigye a reformot. Az elnök azt reméli, hogy ebben a republikánusok is támogatják majd - fogalmazott a CNN-nek a fehér házi forrás.

A republikánusokkal folytatandó nyílt egyezkedés Obama és a demokraták első világos kezdeményezése azóta, hogy elvesztették 60 mandátumos szenátusi "szupertöbbségüket". Az elhunyt demokrata Robert Kennedy helyére Massachusettsben megválasztott republikánus Scott Brown szenátort a múlt héten eskették fel a felsőházban. A demokraták így egy voks híján képtelenek megakadályozni az ellenzéki obstrukciót az egészségügyi reform és más kulcsfontosságú törvénytervezetek ügyében.

A képviselőház és a szenátus, egymástól függetlenül, demokrata törvénytervezetet fogadott el az egészségügyi ellátás reformjáról. Obama a múlt héten bejelentette, hogy a demokraták vezetői a két tervezet ötvözéséből egységes javaslatcsomagot terjesztenek a republikánusok elé.

Mint arra Obama a múlt csütörtöki beszédében rámutatott, az egységesített törvénytervezet 30 millió ellátatlan amerikaira terjesztené ki az egészségügyi biztosítást, miközben csökkentené annak költségeit. Nem tett viszont említést arról az elképzelésről, miszerint a kormányzat üzemeltetné az ellátást - márpedig ez a legnagyobb szálka a republikánusok szemében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét tiltakoztak Verespatak ellen az EP-ben

A romániai verespataki bányaberuházás ellen tiltakozott egy európai parlamenti (EP-)képviselő a… Tovább olvasom