Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Elszakadási kampány Skóciában

Hivatalosan is nagyszabású függetlenségi kampány kezdődött Skóciában.
Skóciában hivatalosan is megkezdődött az ország Nagy-Britanniától való elszakadását szorgalmazó kampány; ennek célja, hogy valamikor 2014-ben sikeres függetlenségi népszavazást tartsanak, és Skócia 2016-ra teljesen önálló nemzetállammá válhasson.

Az "Igen, Skócia" elnevezésű kampányt hivatalosan a Skót Nemzeti Párt (SNP) indította a Zöldekkel összefogva. A szervezők optimistán tekintenek a folyamatra, hangsúlyozván, hogy a társadalom most nyitottabb a függetlenségre, mint bármikor.

"Nem azért akarom Skócia függetlenségét, mert jobbnak tartom a többi államnál, hanem mert tudom, hogy vagyunk olyan jók, mint más országok" - jelentette ki Alex Salmond skót miniszterelnök a rendezvény megnyitóján Edinburgh-ben.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a megkérdezett skótok 40 százaléka támogatja a kiválást, 50 százalék ellenzi, 10 százaléka pedig bizonytalan. Más felmérések szerint azonban mindössze a megkérdezettek egyharmada szimpatizál a függetlenség gondolatával.

Egy sikeres referendum eredményeként az 5,3 milliós Skócia 305 év után válna önálló nemzetállammá, amely egyben a Skóciát, Angliát és Walest magában foglaló Nagy-Britannia felbomlásához vezetne. A kiválás súlyos nehézségeket okozhat London számára; kérdéses például, hogy mi lenne a sorsa a Skóciában állomásoztatott brit atom-tengeralattjáró flottával.
Emellett mindez a jelenleg Angliát, Walest, Skóciát és Észak-Írországot magában foglaló Egyesült Királyság nemzetközi súlyát is megtépázná - vélik szakértők.

Skócia jelenleg az oktatás, az egészségügy, az igazságügy és a környezetvédelem területén élvez függetlenséget a brit központi kormányhoz képest, ám a diplomáciailag jelentős kérdések, például a külpolitika, az energia- és védelempolitika a londoni vezetés kompetenciájába tartoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyelvtörvény miatt ütötték egymást az ukrán képviselők, a kormánypárt kitart - fotó, videó

Ukrán politikusok verekedtek össze a kijevi parlamentben az orosz nyelv használatát lehetővé tevő… Tovább olvasom