Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Eltemették Habsburg Ottót - galéria

Ünnepélyes keretek között végső nyugalomra helyezték szombaton Bécsben Habsburg Ottót.
A július 4-én Németországban elhunyt politikust, egykori trónörököst a belvárosi Kapucinusok templomának kriptájában temették el. Előzőleg a Szent István székesegyházban (Stephansdom) mutattak be gyászmisét az elhunytért mintegy ezer fős gyászoló tömeg, köztük európai uralkodóházak tagjai jelenlétében. Részt vettek a gyászmisén osztrák és külföldi politikusok is, köztük Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes.

A koporsót ezt követően ünnepélyes menetben kísérték Bécs történelmi belvárosán át a dómtól a Kapucinusok templomáig.

Ahogy 1989-ben Habsburg Ottó anyja, Zita királyné temetésekor, ezúttal is a gyászszertartás része volt az úgynevezett "kopogtatási ceremónia". Először az elhunyt egykori trónörökösi címeit, majd politikai tisztségeit sorolták fel, s a szerzetesek mindkétszer azt felelték belülről: "nem ismerjük". Csak a harmadik kopogtatás után nyitották ki a kaput, amikor a "Ki kér bebocsátást?" kérdésre azt a választ kapták: "Ottó, egy halandó, bűnös ember".

Habsburg Ottó gyászmiséje Bécsben. Fotó: MTI (galéria)

Habsburg Ottó koporsójával együtt Ausztriába szállították és szintén a kapucinusok kriptájában helyezték örök nyugalomra tavaly elhunyt felesége, Regina földi maradványait is.

Az utolsó magyar király, IV. Károly (I. Károly osztrák császár) legidősebb fia 98 évesen hunyt el a németországi Pöckingben.

A gyászszertartások Bajorországban kezdődtek, és ezen a héten Mariazellben folytatódtak. Habsburg Ottó szívét kívánsága szerint külön urnában, a Pannonhalmai Bencés Főapátságban helyezik el. A szertartás előtt a budapesti Szent István Bazilikában mondanak gyászmisét vasárnap Habsburg Ottóért.

18:00 - Gyászmenetben kísérik végső nyughelyére Habsburg Ottót

Ünnepélyes gyászmenetben kísérik végső nyughelyére szombaton délután Habsburg Ottót. A temetési menet a Szent István székesegyházból indult a belvároson át Kapucinus templomba. A gyászoló tömeg több mint egy kilométer hosszú menetet alkotott. Az élen az osztrák katonaság díszegysége haladt. Mögöttük a Stephansdomban bemutatott gyászmise mintegy ezer résztvevője kísérte a család fekete-sárga sávos, címeres zászlójával letakart koporsót: családtagok, volt és jelenlegi európai uralkodóházak tagjai, osztrák és külföldi állami vezetők és más politikusok, valamint lovagrendek és hagyományőrző egyesületek díszruhás, illetve történelmi egyenruhát viselő tagjai.

A gyászmise végén megszólalt a Stephansdom legnagyobb harangja, a híres Pumerin, amelynek hangját csak kivételes alkalmakkor és nagy egyházi ünnepeken hallhatják a bécsiek. A gyászmenet több ezer ember sorfala előtt indult a dóm előtti térről a Grabenen, majd a Kohlmarkton át a Hofburg felé. A két és fél kilométer hosszú útvonal az egykori császári palota udvarán át a forgalom elől ideiglenesen lezárt belvárosi körúton, a Ringstrassén folytatódik, majd az Operaház mögött kanyarodik vissza a Kapucinusok templomához.
A július 4-én a németországi Pöckingben elhunyt Habsburg Ottót és tavaly meghalt feleségét, Reginát a templom kriptájában helyezik örök nyugalomra. A kripta a XVII. század óta a Habsburgok fő temetkezési helye. Itt található Habsburg Ottó anyja, az 1989-ben Svájcban elhunyt Zita királyné sírja is. Ottó apját, az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt (I. Károly osztrák császárt) Madeira szigetén temették el 1922-ben.

Korábban írtuk

Szombaton délután megkezdődött a Habsburg Ottóért mondott gyászmise a bécsi Szent István székesegyházban.

Az istentiszteletet alkalmával megtelt a gótikus székesegyház. Több mint ezren vesznek részt a mintegy kétórás gyászszertartáson, a családtagok mellett külföldi uralkodóházak, osztrák és külföldi politikai vezetők, valamint az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről érkezett különféle hagyományőrző egyesületek több száz díszegyenruhás tagja.

A rekviem után a történelmi belvároson át gyászmenetben kísérik majd a koporsót a Kapucinusok templomába, ahol végső nyugalomra helyezik a Habsburg családi kriptában a július 4-én, 98 éves korában Németországban elhunyt egykori trónörököst, politikust, európai parlamenti képviselőt.

Habsburg Ottó gyászmiséje Bécsben. Fotó: MTI (galéria)

A gyászmisét Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek celebrálja. Az egykori és jelenlegi európai uralkodóházak tagjai közül részt vesz rajta mások mellett XVI. Károly Gusztáv svéd király, II. János Ádám liechtensteini uralkodó herceg és I. Mihály volt román király. Az európai politikai élet képviselői között jelen van Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes.

A szertartást az osztrák közszolgálati televízió élő adásban közvetíti. A dóm előtti téren felállított kivetítőn több száz ember követheti figyelemmel a gyászmisét.

Olvasóink írták

 • 16. Robinho 2011. július 17. 16:15
  „Nyugodjék békében, jó király lett volna!
  Szégyen hogy csak a kormányfő-helyettes képviselte Magyarországot!”
 • 15. csaktudja 2011. július 17. 11:37
  „Isten nyugosztalja.
  A magyarokért sokat tett aktív politikusi ideje alatt, de egy fecske nem csinál nyarat. A mai politikusi gárda lába nyomába sem léphet, mert a politika hivatás és a hivatástudat jelentősebb politikus családokban emberöltők alatt alakul ki. Persze köztük is voltak a pályára kevésbé megfelelők de Orbán, Kósa, Semjén stb. család politikusi hitvallásáról, főleg pozitív tevékenységéről még keveset hallottam.
  Tisztelet övezze ezután is emlékét!”
 • 14. varadipal 2011. július 17. 07:15
  „Isten nyugosztalja Habsburg Ottót.Ha mindenki csak a tizedét tette volna a hazájáért, nem így állnánk.

  Egy temetés nem ünnepély, így az nem ünnepélyes keretek között zajlik, hanem méltóságteljes gyászban.
  A tudósító menjen vissza a médiaiskolába, és szerezzen a magyar nyelvből néhány, az alkalomhoz illő mondatot magának, mert a szókincse hagy némi kívánni valót maga után, és akaratlanul is tiszteletlen..”
 • 13. ferike75 2011. július 17. 00:55
  „mit tett magyarorszagert semmit nem sokat ereztunk belole nem fog hianyozni.”
 • 12. szentjanosbogar 2011. július 16. 22:46
  „Isten nyugosztalja.

  Csak TISZTELETTEL lehet eletutjarol, munkassagarol nyilatkozni.”
 • 11. igazságkereső 2011. július 16. 21:08
  „Istenem! Ha ilyen szívvel és lélekkel vezették volna Magyarország gazdaságpolitikáját,akkor most nem tehetné meg egyetlen bank sem Magyarországon,hogy ügyfeleit becsapva- hiszen a magyarországi devizahitelesek hitelei hírből sem látták az alpesi valutát, azok jó magyar forinthitelek voltak!!- a jogellenes kilakoltatás rémétől sem kellene fenyegetve éreznie magát senkinek! A becsületet és tisztességet csak tanulni lehetett Dr. Habsburg Ottótól, aki nagyon sokat tett Magyarország kiemeléséért a marxista-szocialista tobzódó politikából! Ma is élő példaként állhat minden politikus előtt méltóságteljes és emberséggel átitatott nagysága előtt!”
 • 10. csafe 2011. július 16. 20:32
  „Nyugodjon békében!
  2. kispacni
  Köszi!
  7. t680822g
  Ő egy korona nélküli Király volt, <moderálva>”
 • 9. Queenmargareth 2011. július 16. 20:16
  „7 te tudod.”
 • 8. tol 2011. július 16. 19:35
  „nagyon jo magyar volt...RIP”
 • 7. t680822g 2011. július 16. 19:31
  „6. Queenmargareth: Helyes döntés, hogy nem közvetítették! Bármennyire kiváló ember is volt, a fiacskája az ő akarata szerint Magyarországon halászik a zavarosban (MDF buli, Gyöbgyöspatai romák kimenekítése...stb.) Nem tudják elfogadni, hogy ők már a múlt, soha többé nem kérünk belőlük!!”
 • 6. Queenmargareth 2011. július 16. 19:11
  „Nyugodjon béjében. Ember maradt, politikus, szégyen, hogy a magyar tv-ből csak egy közvetíti. Ő magyar volt: Megérdemelte volna a közszolgálat tv közvetítését.”
 • 5. erika_e 2011. július 16. 18:25
  „Nyugodjon békében!”
 • 4. kispacni 2011. július 16. 18:18
  „1.
  De iagzad van, szégyen, hogy egyetlen magyar csatorna sem közvetíti. A koporsón osztrák-magyar cimeres lobogó van. A Kapucinusok templomába így kért bebocsátást neki a kisérő:

  Habsburg Ottó Ausztria császári koronahercege, Magyarország királyi koronahercege és stb .. kér beocsátást örök nyugalomra.”
 • 3. deszkás 2011. július 16. 18:13
  „Nyugodjon békében.”
 • 2. kispacni 2011. július 16. 17:49
  „a 3sat is közvetíti.”
 • 1. csafe 2011. július 16. 17:18
  „Én örültem volna, ha valamelyik magyar tévé is közvetítené....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotóművészeti kiállítóhely lesz a párizsi Nevers-palota

A fotóművészetnek szentelt kiállítótér lesz 2014-től a Párizs központjában található Nevers-palota.… Tovább olvasom