Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Eltörölnék a megrontási esetek elévülési idejét

Vatikán - A Vatikán fontolóra veszi, hogy eltörölje a megrontási bűnügyek tízéves elévülési idejét - jelentette a Kathpress hírügynökség.
Az ügynökség a hittani kongregáció súlyos egyházjogi bűntettek dolgában illetékes ügyészének a szavait idézte vasárnap. Charles J. Scicluna az Avvenire című olasz újságnak nyilatkozva kijelentette: a problémák azt mutatják, hogy "ilyen jellegű esetekben nem célravezető a tízéves (elévülési) határidő. Ezért kívánatos volna visszatérni a korábbi rendszerhez, amelyben a súlyos bűntettekre nem létezett elévülési idő" - jelentette ki Scicluna.

Szavaival az 1898 előtti egyházjogra utalt, amely nem ismerte az egyházi bűnüldözés területén az elévülés fogalmát. A 2001-ben kiadott, "De delictis gravioribus" (Igen súlyos bűntettekről) kezdetű pápai rendelet tíz évben szabta meg a papság tagjaira vonatkozó szüzességi parancsolat megszegőit büntető fegyelmi eljárás elévülési idejét. Kiskorúak megrontása esetén az elévülési idő a sértett 18. életévének betöltésével kezdődik.

Scicluna utalt arra, hogy II. János Pál pápa már 2002-ben felhatalmazást adott arra, hogy indokolt esetben az egyházjogi hatóság eltekintsen az elévüléstől. Ezzel a kivételes lehetőséggel "általában élnek is" - tette hozzá a hittani kongregáció ügyésze.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. március 14. 17:34
    „de még akkor is meg lehet gyónni....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszüntetné a Lordok Házát a brit kormány

Megszüntetné mostani formájában a munkáspárti brit kormány a parlament főrendi kamaráját, a… Tovább olvasom