Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Elutasították a síita lázadók tűzszünetét

A jemeni kormány elutasította a síita lázadók által hirdetett tűzszünetet, mert abban nem vállaltak kötelezettséget arra, hogy nem hatolnak be a szomszédos Szaúd-Arábia területére - közölték vasárnap szanaai kormányforrások.
Egy szanaai kormányilletékes szerint a lázadók nem vállaltak kötelezettséget arra, hogy nem hatolnak be Szaúd-Arábia területére - ami Szanaa által szabott feltételek közül az utolsó, a hatodik volt - ezért a kormány elutasítja a tűzszünetet.

A jemeni legfelsőbb védelmi tanács vasárnap arról tájékoztatott, hogy a kormányerők véget vetnek a lázadók elleni hadműveleteknek, ha azok megkezdik a hat pontban foglaltak végrehajtását.

A Jemen északi részén a szunnita Nyugat-barát kormány ellen harcoló síita lázadók vezetője, Abdul-Málik al-Húszi szombaton jelentette be, hogy elfogadja a kormány öt tűzszüneti feltételét. A kormány eredetileg a felkelők visszavonulását, ellenőrző pontjaik felszámolását és az elrabolt külföldi túszok sorsának tisztázását követelte. Ezenkívül a lázadóknak vissza kéne adniuk a lefoglalt katonai és polgári rendeltetésű felszereléseket, és tartózkodniuk kell attól, hogy beavatkozzanak a helyi hatóságok ügyeibe.

A hatodik pont vélhetően azután került bele a szanaai kormány feltételei közé, hogy a lázadók három hónapja kiterjesztették támadásaikat szaúdi területre. A jemeni lázadók ugyan időközben - január 25-én - fegyverszünetet hirdettek a szaúd-arábiai hadsereggel folytatott összecsapásokban, és visszavonultak a szomszédos ország területéről. Ám vezérük figyelmeztetett: "ha ez után a kezdeményezés után a szaúdi rendszer folytatja az agressziót, azzal világos tanújelét adná, hogy célja területeink elfoglalása, s ez jogalapot adna nekünk arra, hogy új frontokat nyissunk és nyílt háborút folytassunk a szaúdi rendszer ellen".

A jemeni védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy a kormányerők 20 síita lázadót öltek meg Jemen északi részén, és az áldozatok között van Abu Malek is, akik a lázadók kiképzéséért volt felelős Húszi szervezetében. A tárca közlése szerint a lázadók vasárnap tüzet nyitottak egy menekülttáborra, a lövöldözésben egy gyerek életét vesztette, és ketten megsebesültek.

A jemeni kormányerők és a síita lázadók összecsapásai 2004-ben kezdődtek. ENSZ-adatok szerint a konfliktusban eddig mintegy 4 ezren haltak meg. A lázadók azzal indokolják fegyveres harcukat, hogy a síita zaidita kisebbség hátrányos megkülönböztetéstől szenved a szunnita többségű országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt az Afrikai Unió 14. csúcsértekezlete

Megnyílt az Afrikai Unió 14. csúcsértekezlete vasárnap az etióp fővárosban, Addisz-Abebában. A… Tovább olvasom