Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Elutasították a volt náci táborőr fellebbezési kérelmét

Egyesült Államok - Elutasította az amerikai bevándorlási fellebbviteli tanács John Demjanjuk fellebbezését, így a náci haláltáborok egykori őrét kiadhatják Németországnak. A most 89 éves vádlott ellen 29 ezer zsidó halála miatt adtak ki elfogató parancsot, azaz világháborús bűnökért kell felelnie a német bíróság előtt.
Az ukrán származású John Demjanjukot vasárnap kellett volna Cleveland városából Németországba szállítani, ám a férfi fellebbezett a kiadatását engedélyező bírósági döntés ellen a bevándorlási fellebbviteli tanácshoz. A hatóság azonban pénteki döntésével elutasította a fellebbezést.

A volt táborőr fia a határozat után úgy nyilatkozott: újabb fellebbezést adnak be, és "mindent elkövetnek, hogy megállítsák ezt az embertelen eljárást." Mint mondta, apja olyan súlyos egészségi állapotban van, hogy ha túl is élné a kitoloncolást, nincs arra esély, hogy a törvényszéki eljárás végéig életben maradjon.

John Demjanjuk egykor és ma.
John Demjanjuk egykor és ma.

A müncheni ügyészség a múlt hónapban adott ki elfogató parancsot Demjanjuk ellen, akit azzal vádolnak, hogy a koncentrációs táborok őreként és kínvallatójaként 29 ezer esetben volt emberölés bűnsegédje.

A férfit 1986-ban kiadták Izraelnek, ahol a sobibori táborban 1943 márciusa és szeptembere között elkövetett bűneiért halálra ítélték. Az izraeli legfelsőbb bíróság azonban később - új bizonyítékok hatására - megváltoztatta az ítéletet. Amerikai állampolgárságától 2002-ben fosztották meg.

Olvasóink írták

 • 17. tulipant 2009. április 15. 01:50
  „Teljesen mindegy hogy hany eves. A buneiert felelnie kell es a haborus bunok nem evulnek el. Megha 89 eves is, akkor is tudnia kell hogy milyen borzalmas dologban vett reszt egykoron es hogy nem lehetnek tekintettel a korara emiatt. O amugy volt akkor barki korara tekintettel?”
 • 16. smalltown 2009. április 13. 17:40
  „8 bespin, neked ez vmi fobiad, hogyha valaki nem otthonrol ir?:)) Vagy akkor Mo-rol miert vauzol bele , hogy az USA kiadja e avagy nem adja ki?:))
  Kicsit dedo a stilusod....”
 • 15. bambinaXX 2009. április 13. 15:44
  „nemértem miért ne ítélhetnék el bűneiért- még életében, aki rengeteg ember életét vette/ vagy segített elvenni? (ez az öreg nem a harctéren ölt..) a tény az tény - mit számít az idő? Miért ne tudatsíthatnák vele akárhány éves is???!!! szépen leélte az életét - már mit tudnak tőle elvenni? azt hogy nyugodtan haljon meg!! Azt nem is érdemli!
  Németországban nincs halálos ítélet..”
 • 14. apátfalvifaszagyerek 2009. április 12. 15:33
  „SP! Megkérdezhetem, h ezt honnan tudod ennyire biztosan?”
 • 13. SP 2009. április 12. 10:05
  „Nem gyilkolt le 29ezer rabot,
  hanem állt az őrtoronyban és bekapcsolta a szirénát, ha gyanúsat észlelt.
  Ezért most 90 évesen üldözik.
  Ez az öreg már azt sem tudja magáról, hogy fiú-e vagy lány!
  Felsorolják majd az összes háborús bűnt ami létezik, és az öreg azt sem tudja miről van szó, nyál csorogva rábólint.
  Majd kezdődik az örömünnep, sikerült a megtorlás 70 év után.”
 • 12. apátfalvifaszagyerek 2009. április 12. 05:45
  „na most aki azt akarja nekem bemagyarázni, h aki civilek szándékos legyilkolásában (bár a 29 ezer nekem is magasnak tűnik, de a lényeg, h civileket gyilkolt) részt vett, és mivel már "elévült" és emiatt nem vonható felelősségre, a tisztelt hozzászóló sürgősen menjen pszichológushoz, mer baj van neki belül... olyan nincs, h a gyilkosság, ráadásul a többszörös gyilkosság katonaként, civilek ellen az elévüljön. Abban tökéletesen igaza van annak, aki azt állítja, h az oroszokat is felelősségre kéne vonni, meg az izraelieket is, akik középületeket bombáztak, de ez még rohadtul nem ok arra, h ezt a vén barmot ne ítéljék el, vagy öljék meg ott helyben. Minden bűnt el kell ítélni és büntetni, nem csak a holokausztot, hanem a többi szégyenteljes cselekményt is, de az nem megy, h a II. vh. idején garázdálkodó nácikat futni hagyjuk, mer "elévül" meg "az oroszokat se ítélték el"... Az meg vicc a köbön, h a palesztinok nem csináltak háborús bűnöket(ezen 1 óráig 1 irányba röhögtem), az egész mostani keményebb hercehurca amiatt alakult ki, h a palesztinok rakétákkal lőtték az izraeli városokat, ahol civilek voltak... bespin, te meg ne dumálj itt baromságokat, az amcsik is csináltak rohadt nagy disznóságokat, de ismét elmondom, csak a kedvedért, h ez nem jogosítja fel a vén fószert arra, h megmeneküljön, mert a bűn az bűn, mindegy ki követi el. Oppenheimer is mocsok volt, meg ez a vén salabakter is az. És pont.”
 • 11. Conquer 2009. április 11. 14:48
  „Aha, értem... Szóval becsületbeli német ügyről van szó. És nincs a háttérben zsidó lobbi, ugye?

  A szovjet katonák... Ha a te gondolatmenetedet követnénk, akkor azt is mondhattuk volna, hogy a ruandai meg a boszniai bűnösöket vonja felelősségre saját államuk. Mégis nemzetközi bíróság ítélkezett felettük. Ahogy most Kambodzsában is. Akkor hogy is van ez?

  A palesztinok mikor használtak civil lakosság ellen kazettás bombákat, fehér foszfort, mikor zárták el a civil lakosság elől a menekülési útvonalat semmibe véve a genfi konveciót? Hm? Akkor milyen palesztin háborús bűnösökről beszélsz? Akiket válaszcsapásaikban a zsidók családostul írtanak ki és a kollektív bűnösség elvét használva még a házaikat is lerombolják?

  Aki a zsidó háborús bűnökről nem akar beszélni, annak a náciról hallgatnia kellene. És ez vajon miért zsidózás? Én csak párhuzamot vontam. Vagy ha kritizálni merem a bosszú népét, akkor már antiszemita vagyok?”
 • 10. flexsnake 2009. április 11. 14:09
  „9. nagyon sötét vagy öregem. A 3. birodalom kiskatonáit nem vonták felelőségre mivel ők is áldozatai voltak a hülyeségnek. Azokat vitték bíróság elé akik nem a harcok folytán váltak gyilkossá. Még haláltáborok őreit se citálták bíróság elé, ha csak nem bizonyítható hogy részese volt a megsemmisítésnek vagy kínzásoknak.
  A kiadatást Németország kérte. Ez nekik becsületbeli ügy.
  Mi a bajod a szovjet katonákkal? Akik egyébként már régen nincsenek az élők sorában? Ha Oroszország akarja akkor majd ők felelőségre vonják őket, ha egyáltalán élnek.
  Milyen zsidó háborús bűnökről hablatyolsz? Palesztin háborús bűnök nincsenek?
  Németország van a cikkben és náci katona. Nem zsidó te barom.
  Az az elfogadhatatlan hogy nácikat mentenél meg zsidózol. Az eléggé elfogadhatatlan.”
 • 9. Conquer 2009. április 11. 07:51
  „5. hozzászólás apátfalvifaszagyerek 2009.04.11. 00:42

  Ha figyelmesen elolvastad volna, azt állítottam, hogy 46-tól büntetendő a háborús bűn, mert az ENSz ekkor fogadta el a kerethatározatát. De mivel úgy látszik, hogy nem, ezért analógiát alkalmazva kérdeztem, hogy ha ezek alapján ezt a csókát elő lehet szedni, akkor a szovjet katonákat miért nem? A zsidó háborús bűnösök alatt meg Izrael megalapításától elkövetett háborús bűnöket értettem, ami ugye 1948-tól létezik. Szóval ebben mi is a baromság?
  Az ÁVO a szabadságharc alatt végzett emberekkel, ami a szovjet invázió miatt háborús állapotnak tekinthető (illetve maga október 23-tól november 4-ig polgárháborús állapotok uralkodtak az ország egyes részein), ezért a tömegbe lövetések tekinthetőek emberiesség elleni bűntettnek (ahogy ezt az LB pár hónapja a tatai sortűzperben meg is állapította). Szóval?
  Lehet, hogy vannak erkölcsi törvények, de te gondolom sose vétettél mondjuk a ne lopj ellen (gondolj erre, amikor filmet vagy zenét lopsz a netről...) Ha ez az ember bűnös is, akkor cselekménye már elévült, mert semmilyen erkölcsi szabály nem írhatja felül a büntetőjog visszaható hatályának tilalmát tekintettel arra, hogy ezzel egy adott történelmi eseményt mintegy kiemelünk és egyediesítünk a történelem hasonló folyamatából (ahogy a holocausttal teszik manapság), ez pedig elfogadhatatlan.”
 • 8. bespin 2009. április 11. 07:22
  „A rohadt szemét gané náci őr. 6 hónap alatt kinyírt 29 ezer embert, azt a mindenit.
  Ez napi 160 ember!! Sok hülye ezt elhiszi.... No comment. Kinyírni a családját, felkutatni a családfáját és a "leveleket" is elpusztítani.

  Mindjárt megadom az évtizedek óta ismert német család elérhetőségét, a családfő pilóta volt a háborúban, biztos lelőtt egy-két szövetségest és belőtt egy-két gettóba. 100%, hiszen ott volt a II.vh.-ban, van rá bizonyíték, kinyírni őket is, a rohadt szemét háborús bűnös a gyerekei és a rokonai is, sőt a szomszédja is.

  Oppenheimer és a csapata, Truman nem bűnös, pedig ők 300 ezer embert nyírattak ki. (apátfalvi tudod kik ezek?)
  Ez az idős ember is ennyire bűnös.

  A kisvárosi és a US citizen nem innen osztja az észt, az apátfalvi nem fasza gyerek, hanem jobban illik rá az apátfalvipöcs név. A többit meg hagyjuk! :-)”
 • 7. floridaimagyar 2009. április 11. 06:24
  „Az ilen embernek nincs lelkiismerete, nem tudom hogy nezett a tukorbe annyi even at. Nem erdemli meg hogy kocsival, luxus hazban elje le a hatralevo napjait, nem erdemli meg. Ha van igazsag neki is kell szenvedni egy kicsit.”
 • 6. smalltown 2009. április 11. 01:04
  „adjak ki. leelte az eletet kenyelemben ez a mocsok, legalabb most bunhodjon.”
 • 5. apátfalvifaszagyerek 2009. április 11. 00:42
  „Conquer kommentjében sok baromságot vélek felfedezni... egyik pillanatban azt állítja, h 46-tól büntetendő a háborús bűn, de később meg azt írja a nagyeszű, hogy az oroszokat mért nem vonják felelősségre, meg a zsidó háborús bűnösöket... akkor az oroszokra is ez vonatkozik, nem? Meg az ÁVO milyen háború alatt végzett efféle bűnöket? A II. vh alatt az ÁVO sehol se volt még... Nem beszélve arról, h aki 29 ezer(!) ember halálában bűnrészes, arra nem lehet vmi rossz könyvre hivatkozva azt mondani, h "na jó, hagyjuk rá, amikor ezt tette, akkor ez nem volt bűn". Vannak erkölcsi törvények, amik felette állnak az efféle baromságoknak, úgyhogy nyugodtan el lehet (és el is kell) ítélni. KÖTELET A VÉN NÁCINAK!!!!!! (még mielőtt vki mondaná, nem vok se zsidó, se komcsi, csak 1 olyan ember, aki gyűlöli az efféle fattyakat)”
 • 4. SP 2009. április 10. 21:30
  „Akkor minden embert el lehetne ítélni,
  aki a háborúkban részt vett valamilyen szinten, mert mindenki célja a saját ideológiája szerint a másik(az ellenfél, ellenség) legyőzése, megsemmisítése, ha kell erőszakkal is, harccal, gyilkolással, csellel.
  Erről szólt a háború.
  De, hogy jóvátétel, kártérítés, szabad rablá, megtorlás után ennyi évvel még üldöznek valakit, az értelmetlen így utólag.
  A jelenlegi új bűnösökre kellene leginkább most koncentrálni, ártalmatlanná tenni. Most lenne igazán értelme.
  Nem majd 70 év múltán hetvenkedni.”
 • 3. rozator 2009. április 10. 20:13
  „Ugy is megdöglik, hozzák nyugodtan! Egyébként ha jól tudom nem a bosszú népe kérte a kiadatást hanem Németország! A gyengébbek kedvéért!”
 • 2. flexsnake 2009. április 10. 19:27
  „Soha nem évül el. Adják ki vagy állítom, amerikában bírósági eljárás nélkül is végre fogják hajtani a legsúlyosabb ítéletet.”
 • 1. Conquer 2009. április 10. 18:57
  „A bosszú népe ismét lecsapott...

  Változatlanul állítom, amit korábban is: mivel a háborús bűncselekmények 1946-tól büntetendőek és a büntetőjogban mindenütt érvényes a visszaható hatály tilalma, ezért max. emberölésért lehetne felelősségre vonni, de az meg már elévült (lásd az ÁVO-s ügyeket, amiket szintén háború idején követtek el és mégis elévültek)
  Mikor állítják bíróság elé azokat, akik végigerőszakolták Európát és végig gyilkolták? Mi van a zsidó háborús bűnösökkel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlusconi befogadná a hajléktalanná váltakat

Saját villáit ajánlotta fel pénteken a közép-olaszországi földrengés miatt fedél nélkül maradtaknak… Tovább olvasom