Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Elvált feleségétől a volt cseh miniszterelnök

Három éves huzavona és számos botrány után elvált feleségétől Mirek Topolánek, volt cseh polgári demokrata miniszterelnök.
A válást hétfőn délelőtt mondta ki egy prágai bíróság. Topolánek, illetve felesége Pavla Topolánková személyesen nem jelentek meg a tárgyaláson, ügyvédeik képviselték őket.

Az 53 éves politikus, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke három éve hagyta el feleségét, akivel három gyermeket nevelt fel. Topolánek és mostani élettársának, Lucie Talmanovának, a képviselőház 39 éves polgári demokrata alelnökének intim kapcsolatára a 2006-os választás után derült fény. A cseh bulvársajtónak akkor sikerült lencsevégre kapnia a párt, amint egy prágai luxusvendéglőben vacsorázik, majd azt is, ahogy a nős új miniszterelnök csak kora reggel távozik Talmanová lakásából.

A cseh sajtó szerint Topoláneknek állítólag nagyon sokba fog kerülni a válás. Milan Jebavy, a politikus ügyvédje korábban csak annyit közölt, hogy Topolánek minden ingó és ingatlan vagyonát feleségére hagyja. Gyermekeik közül a két lány már felnőtt, így azok nevelésével nincs gond, míg 17 éves fiukat továbbra is közösen fogják nevelni.

"Topoláneket úgy megkopasztják, mint egy libát" - írta a válóper kapcsán a félmilliós példányszámban megjelenő Blesk című bulvárlap. Úgy tudja: azért, hogy végre lezárja a számára rendkívül kínos ügyet, Topolánek beleegyezett abba, hogy a válás után a feleségéé lesz a 8 millió koronáért megvett új prágai luxuslakásuk, amelynek jelzáloghitelét a politikus még most is törleszti, valamint a másfél millió koronát érő üdülőjük is. S hogy Pavla valóban semmiben sem szenvedjen kárt, rámarad a közös családi számla is, amelyen különböző források szerint aránylag szép kis összeg - állítólag több millió korona - van. Az Aha című bulvárlap szerint ez a "fájdalomdíj".

Maga Topolánek eközben élettársa lakásában él, egy régebb Volvón autózik, és pillanatnyilag egyetlen hivatalos bevétele a Polgári Demokratikus Párt elnöki tisztségéért járó havi 90 ezer korona. A múlt év közepén még parlamenti képviselő is volt, amiért szintén majdnem ugyanannyit kapott. Az októberre tervezett előrehozott parlamenti választás meghiúsulása után azonban az indulatos képviselő lemondott mandátumáról, így bevételei is a felére csökkentek.

A politikus új partnerének, Lucie Talmanovának korábban egy fia és egy nevelt leánya volt, azóta Topolánektől is született egy fia.

Pavla asszony 2006-ban első felháborodásában válással fenyegette meg a férjét, majd később kijelentette, hogy mégis hajlandó megbocsátani, és semmiképpen sem akart elválni. Sőt politikai bosszúval is megpróbálkozott: 2007 őszén a szenátusi választások során független jelöltként indult férje választókerületében, az észak-morvaországi Ostravában. Az ügy pikantériája, hogy Topolánková annak a Politika 21 elnevezésű független tömörülésnek a színeiben indult, amelynek elnöke Jana Bobosíková népszerű tévériporter, európai parlamenti képviselő volt, aki előszeretettel minősítette a - Topolánek vezette - polgári demokratákat az "üresfejűek pártjának".

A határozott fellépésű és a prágai média által "morva Hillarynak" becézett Topolánková akkor mintegy 10 százalékos támogatást kapott a választóktól.

A vezető politikusok magánéleti botrányai és válásai nem ritkák Csehországban. Egy éve Jirí Paroubek volt kormányfőnek, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnökének válóperével volt tele a sajtó. Az 57 éves Paroubek szintén feleségére hagyta prágai lakásukat és hétvégi házukat, sőt megtakarításaikat is. Paroubek pártja egykori tolmácsát vette feleségül, és nemrégiben lányuk született.

Olvasóink írták

  • 1. nyomdasz63 2010. február 22. 19:30
    „A gyurcsányik a hibás ! Ő beszélt anno az öregecske feleség cseréjéről !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbiai ultimátum a tripoli svájci nagykövetségnek

Líbia - A líbiai hatóságok hétfő délig adtak határidőt Svájc tripoli nagykövetségének arra, hogy… Tovább olvasom