Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

ENSZ-közgyűlés: Obama az együttműködésről

A kölcsönös érdekeken és kölcsönös tiszteleten alapuló sokoldalú együttműködés új korszakának megteremtését szorgalmazta az amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés szerdán kezdődött általános vitájában.
Obama felszólalásában elmondta, hogy megérti az elmúlt években a világban tapasztalt "szinte reflexszerű Amerika-ellenes" hangulatot, de ez szerinte nem szolgálhat zsinórmértékül az Egyesült Államok és a világ viszonyában. Elismerte, hogy van alapja az utóbbi évek amerikai politikájával szembeni elégedetlenségnek, de hangsúlyozta: a világ vezetői nem engedhetik meg, hogy az ellentétek legyenek közöttük a meghatározóak.

Obama, aki az Egyesült Államok elnökeként először mondott beszédet az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, és nagy tapsot kapott a szónoki emelvény felé haladva, rámutatott, hogy a jövő közös, a történelem során soha nem voltak ennyire közösek a népek és nemzetek érdekei. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok egyedül nem tudja megoldani az egész világot átfogó problémákat, szavaival és cselekedeteivel is az együttműködés és a közeledés lehetőségeit keresi.

"Azok, akik általában bírálják az Egyesült Államokat egyoldalú nemzetközi lépései miatt, most nem állhatnak félre és nem várhatnak arra, hogy Amerika oldja meg egyedül a világ problémáit" - mondta Obama, hozzátéve, hogy mindenki számára eljött a felelősségvállalás ideje az egész világra kiterjedő kihívások megoldásának érdekében. Megítélése szerint az együttműködésnek négy fő területre kell kiterjednie, mégpedig a béke és biztonság előmozdítására, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozására, a Föld megóvására, valamint a mindenki számára esélyt biztosító globális gazdaság felépítésére.

"Meg kell akadályoznunk az atomfegyverek terjedését, és meg kell próbálnunk atomfegyvermentes világot teremteni" - jelentette ki Obama. Figyelmeztette az iráni és az észak-koreai kormányt, hogy vállalniuk kell a felelősséget tetteik következményeiért, ha nem hagynak fel vitatott atomprogramjukkal.

Leszögezte, hogy továbbra is keresi a tartós és igazságos béke megteremtésének lehetőségeit a Közel-Keleten, az izraeli fél és a palesztinok, illetve az arab világ között. Kiemelte, hogy az Egyesült Államoknak védelmeznie kell Izrael biztonságát, de meg is kell követelnie Izraeltől, hogy tartsa tiszteletben a palesztinok jogait és legitim követeléseit. Úgy fogalmazott, hogy a palesztinokat továbbra is az Izrael elleni provokációk beszüntetésére sürgeti, Izraelt pedig a zsidó telepek építésének és bővítésének leállítására.

A gazdasági fellendülést illetően ugyancsak azt szorgalmazta, hogy minden ország vegye ki a részét a közös terhekből. A gazdag országok nyissák meg piacaikat és nyújtsanak kezet a rászorulóknak, miközben a nemzetközi intézményrendszert is átalakítják, hogy jobban hallathassák hangjukat a fejlődő országok is. Utóbbiaktól viszont azt kérte, hogy számolják fel a fejlődést megakasztó korrupciót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segít a hő a rákkezelésben

Nagyobb eséllyel maradnak életben és hosszabb ideig rákmentesek azok, akik a kemoterápia mellett… Tovább olvasom