Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Erős földrengés rázta meg Görögország nyugati részét

Erős, legfrissebb adatok szerint 7-es erősségű földrengés rázta meg Görögország nyugati részét Zákinthosz szigetének térségében péntekre virradó éjszaka.
Erős, legfrissebb adatok szerint 7-es erősségű földrengés rázta meg Görögország nyugati részét Zákinthosz szigetének térségében péntekre virradó éjszaka, sérültekről egyelőre nincsenek információk - jelentette az amerikai földtani intézet (USGS).

Más földrengésfigyelő állomások 6,6 és 6,9 közé teszik a földmozgás erősségét. Szeizmológosuk szerint nincs veszélye szökőárnak. Beszámolók szerint a földmozgást, amely sokakat álmukból vert fel, Görögország-szerte, akárcsak Máltán, Albániában, Dél-Olaszországban és Törökország nyugati partvidékén is érezni lehetett.

Nincsenek jelentős károk. Sérültekről sincsenek információim.

- mondta Pavlosz Kolokocasz, zákintoszi polgármester a görög rádiónak.
 

Erős földrengés volt a Jón-tengeren.

- mondta egy szeizmológus a görög közszolgálati rádió műsorában. A rengés fészke 44 kilométerre nyugatra és tíz kilométer mélységben volt az ismert turistaparadicsomtól.

Több utórengés is volt, vannak károk is.

- tette hozzá a szakértő. Az USGS adatai szerint ugyanakkor az epicentrum mintegy 36 kilométerre délnyugatra, 16,6 kilométeres mélységben volt. Zákinthosz szigetén több helyről is áramkimaradásról jelentettek.

A gyermekeinkkel jelenleg a kocsikban ülünk. Az emberek félnek. Látok károkat az itteni házak falain.

- mondta egy helybéli férfi a görög 90,1 hírrádiónak. Félelemmel eltelt emberek ezrei özönlöttek az utcákra és kerestek menedéket maguknak a parkokban. Sokan autóikban töltik az éjszakát. Az iskolák zárva tartanak majd pénteken, hogy az épületek épségét szakemberek felmérhessék.

A helyi sajtó szerint a zákintoszi kikötő egy része is károkat szenvedett. A médiában megjelent felvételeken egy hosszú repedést lehetett látni a kikötői promenádon. Az ERT közszolgálati televízió híradása szerint Sztrofádesz szigetén lévő egyik kolostorban is károk keletkeztek. A Jón-szigetektől nyugatra mély szakadék húzódik a tengerfenéken, az európai és az afrikai kontinentális talapzat találkozásánál. A két talapzat közötti súrlódások miatt a Jón-tenger térségében gyakorinak számítanak a földrengések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: nyíljon meg minél több uniós csatlakozási fejezet Szerbiával

Szijjártó: nyíljon meg minél több uniós csatlakozási fejezet Szerbiával
Szerbia továbbra is számíthat Magyarország támogatására az európai integrációs folyamatban - mondta… Tovább olvasom