Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Erősen fogy Szerbia lakossága

Szerbia - Egymillióval is csökkenhet Szerbia lakossága a következő húsz évben szakemberek szerint, amennyiben nem történik gyökeres változás a népességalakulásban.
A Szerb Statisztikai Hivatal friss adatai szerint tavaly júniusban 7.350.222 lakosa volt az országnak, s ez a szám a következő két évtizedben várhatóan mintegy 6 millió 470 ezerre csökken, az alacsony születésszám és főleg a fiatalok körében tömeges külföldi munkavállalás miatt.

Hátránya Szerbiának, állapították meg társadalomkutatók, hogy magas a lakosság átlagéletkora. Ez vezetett oda, hogy az elmúlt pár évben sok település elnéptelenedett, s ez a tendencia jelenleg is tart.

A települések kihalásához az is hozzájárul, hogy a fiatalok elvándorolnak a falvakból, amelyek nem biztosítanak számukra megfelelő életkörülményeket. Jelenleg Szerbiában az 500 lelkesnél kisebb falvakból van a legtöbb (2722), s mindössze 18 azoknak a településeknek a száma, amelyeken 50 ezernél többen élnek. Az előbbiekből az ország déli részére jut a legtöbb, míg a települések átlagos lakosságszáma Közép-Szerbiában 500 és 5 ezer, a Vajdaságban pedig 5 ezer és 50 ezer között van.

Az apró falvak elnéptelenedését okozó elvándorlás miatt növekszik néhány nagyváros lakossága. Belgrádban 1991-ben 1 millió 602 ezer ember élt, tavaly pedig már 1 millió 621 ezer. Az újvidékiek száma 18 év alatt több mint 58 ezerrel gyarapodott, s 2008-ban felülmúlta a 323 ezret, az egyébként nagyon szegény Délkelet-Szerbia központjának számító Nisben pedig 255 ezer fölé nőtt a lakosok száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felbocsátották az első dél-koreai űrrakétát

Dél-Korea - Dél-Korea felbocsátotta kedden első saját gyártmányú űrrakétáját, amely Föld körüli… Tovább olvasom