Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Etiópiai merénylet - Két szegedi egyetemi oktató az áldozat

Fegyveresek megölték a szegedi egyetem két munkatársát, valamint két németet és egy osztrákot, míg további négy embert elraboltak Etiópia északi részén.

Két magyar meghalt, egy megsérült Etiópiában - Összefoglaló

Két magyar állampolgár meghalt, egy pedig megsérült, amikor megtámadtak egy turistacsoportot Etiópiában. Az áldozatokat még nem sikerült azonosítani; a sérült magyar állampolgár kórházi kezelésre szorul, de szervezési okok miatt egyelőre a két másik magyar túlélő sem térhet haza. A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai úton vannak Etiópia felé, hajnalban a nairobi magyar nagykövet is megérkezhet a helyszínre.

Az etióp kormányszóvivő, Bereket Simon szerda reggel jelentette be, hogy halálos áldozatokat követelt egy turistacsoport elleni támadás Etiópiában. A magyar külügyi tárca épp a múlt héten frissítette a térségre vonatkozó utazási tanácsokat, arra kérve a magyar állampolgárokat, hogy útjuk előtt, saját biztonságok érdekében, regisztrálják magukat a magyar külképviseletnél.

Szijjártó Péter az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentését ismertetve azt közölte, hogy két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg fegyveresek az etiópiai merényletben; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült. A csoportból kilencen nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar állampolgárt, elszállították a térségből.

További részletek a delmagyar.hu-n >>


A további részletekért olvassa el a merényletről szóló percről perce tudósításunkat!

20:18 - Bizonytalan a magyar túlélők hazautazása

Mégsem utazhat haza csütörtök reggel az etiópiai merénylet magyar sérültje, mert kórházi kezelésre szorul - közölte a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a Miniszterelnökség szerda este az MTI-vel, jelezve, a másik két magyar túlélő hazautazása szervezési okok miatt egyelőre bizonytalan.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban azt közölte, hogy csütörtök reggel érkezhet Magyarországra az etiópiai merénylet három magyar túlélője; ők már az afrikai ország fővárosában, Addisz-Abebában vannak.

Az esti helyzetképet ismertetve viszont a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a szóvivő közleményében azt írta, hogy a merényletben megsérült magyar állampolgár kórházi kezelésre szorul, ezért egyelőre nem utazhat haza. A másik két magyar állampolgár elutazása - ők nem sérültek meg - jelenleg azért bizonytalan, mert a légitársaság véglegesen még nem regisztrálta őket - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai jelenleg úton vannak Etiópia felé, és hajnalban a nairobi magyar nagykövet is megérkezhet a helyszínre.

19:43 - Gyászlobogót tűztek ki a szegedi városházára

A turistákat ért etiópiai terrortámadásban elhunyt szegedi áldozatok emlékére szerdán kitűzték a gyászlobogót a csongrádi megyeszékhely városházára - tájékoztatta Vécsey Ágnes, az önkormányzat sajtófőnöke.

"Szeged polgárai mély megrendüléssel értesültek arról a tragédiáról, amely két fiatal tudóst ért Etiópiában. Értelmetlen és megrázó haláluk a gyűlölködés és háborúskodás tragikus következménye, amely most két nagyreményű fiatal kutató életét és pályáját törte derékba" - írta Vécsey Ágnes, aki tudatta: Botka László polgármester elrendelte, hogy gyászlobogót tűzzenek ki a városházára.

Az önkormányzat közleménye szerint Szeged osztozik az áldozatok családjának mély fájdalmában, és az elhunytak emlékét kegyelettel megőrzi.

17:54 - Elindultak a térségbe a TEK munkatársai

Szerda délután elindult Etiópiába a Terrorelhárítási Központ (TEK) fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit – erről Hajdu János, a TEK főigazgatója tájékoztatta a sajtó munkatársait Budapesten, a szervezet fővárosi központjában.

Mint elmondta, egymásnak ellentmondó információk érkeznek az afrikai országból, így azt sem lehet tudni, hogy vannak-e további magyarok a térségben. A magyar szakemberek a német társszervekkel közösen nyomoznak majd Etiópiában – tette hozzá.

Hajdu János a különítmény létszámáról, illetve a kinti tartózkodás tervezett hosszáról nem beszélt, ám reményét fejezte ki, hogy pár nap alatt befejeződhet a nyomozás.

A főigazgató elmondta: az eddigi információk szerint fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor - feltehetően túszejtési szándékkal - rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy magyar pedig megsebesült.

2011-ben készített kép, amelyen tevék mennek vezetőjükkel a Danakil-sivatagan, Etiópia északkeleti részén, Afar tartományban.
2011-ben készített kép, amelyen tevék mennek vezetőjükkel a Danakil-sivatagan, Etiópia északkeleti részén, Afar tartományban.
Fotó: MTI/EPA/Josef Friedhuber


Két szegedi kutatót öltek meg Etiópiában

A delmagyar.hu információi szerint az Etiópiában meggyilkolt egyik áldozat Szabad Gábor, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa.

A külügyminisztérium hivatalosan nem tudta megerősíteni ezt az információt, mert az áldozatokat állapotuk miatt egyelőre nem sikerült azonosítani.

Kemény Lajos intézményvezető professzor a delmagyar.hu-nak elmondta: az adjunktus szabadságát töltötte Etiópiában, a részvételre mint orvost kérték fel. A professzor Szabad Gábort nagy természtjáróként jellemezte, aki gyakran utazott vulkán-expedíciókra.

Az index.hu szerint a másik áldozat neve Fábián Tamás. Ő az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója. A tanszéken is úgy tudják, hogy ő az áldozat. Lapunk munkatársának elmondták: a csoport két hete utazott Etiópiába, egyéni szervezésben, Fábián Tamás vezetésével. Fábián tapasztalt utazónak számított. Hat szegedi és egy bonyhádi tagja volt a csoportnak.

Csütörtökön érkezhetnek haza a túlélők

Csütörtök reggel érkezhet Magyarországra az etiópiai merénylet három magyar túlélője - tudatta a Miniszterelnökség az MTI-vel szerda délután; a magyar állampolgárok már az afrikai ország fővárosában, Addisz-Abebában vannak.

Ketten hamarabb haza indultak, Gruber László bonyhádi középiskolai tanár és Szilassi Péter, a szegedi egyetem docense ma érkezik haza Budapestre.

Őket váltotta Puskás Irén, a természeti földrazji tanszéki munkatársa, és férje. A tanszéken azt mondták, Puskás Irén azonosította az áldozatokat.A szegedi városházára kitűzték a fekete zászlót

A szegedi polgármesteri hivatal sajtóközleményt adott ki az esettel kapcsolatban. Vécsey Ágnes, sajtófőnök ebben azt írja: "Szeged polgárai mély megrendüléssel értesültek arról a tragédiáról, ami két fiatal tudóst ért Etiópiában. Értelmetlen és megrázó haláluk a gyűlölködés és háborúskodás tragikus következménye, ami most két nagyreményű fiatal kutató életét és pályáját törte derékba.
Botka László polgármester elrendelte, hogy a gyász fekete lobogóját tűzzék ki a városházára. Szeged osztozik az áldozatok családjának mély fájdalmában, az elhunytak emlékét kegyelettel megőrzi. "

Korábban írtuk:

Bereket Simon tájékoztatása szerint egy magyar és egy olasz állampolgár megsebesült a külföldi turisták elleni kedd hajnali támadásban. A szóvivő szerint az afari régióban történt támadást az eritreai kormány által kiképzett banditák hajtották végre. Eritreának az Afrikai Unióhoz (AU) delegált képviselője viszont visszautasította az etióp kormányszóvivő vádját. "Ez egy szánalmas hazugság" - szögezte le Girma Asmerom.

A magyar miniszterelnök szóvivőjének MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében az olvasható, hogy az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentése szerint is két magyar áldozata van a keddi terrortámadásnak. Szijjártó Péter tudatta: az Interpol információi alapján két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg a fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz pedig elmenekült. A turistacsoport tagjaiból kilencen egyáltalán nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar turistát, elszállították a térségből - derül ki a közleményből.

Szijjártó Péter korábban azt közölte, hogy a holttesteket délután azonosítják az etiópiai fővárosban, Addisz-Abebában, pontos információkat ezután adhatnak.

Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője szerda délután elmondta az MTI-nek: a szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai.
A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai folyamatosan tájékoztatják Orbán Viktor kormányfőt a fejleményekről.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatójának utasítására készenlétbe helyeztek egy speciális különítményt. Ha további magyar állampolgárok élete van veszélyben, akár egy órán belül a célországba indulnak - közölte a TEK az MTI-vel.

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) közben bejelentette: rendőröket küld az öt turista halálának kivizsgálására. Jörg Ziercke, a BKA elnöke közölte: jelenleg nagyon zavaros a helyzet. "Nem ismerjük a történtek hátterét, így még egy-két napra van szükségünk ahhoz, hogy konkrét információkkal szolgálhassunk" - hangsúlyozta.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter később tudatta, hogy az Etiópiában szerencsétlenül járt turisták olyan területen tartózkodtak, ahova katonai okokból tilos volt a belépés.

Sajtóértesülések szerint a támadás a Danakil sivatagban, az Erta Ale nevű vulkán közelében történt. A régió a Föld egyik legmélyebben - a tenger szintje alatt - fekvő helye, az afar nevű nomád nép hazája. A táj meglehetősen barátságtalan, nagy a forróság és a szegénység, ugyanakkor bővelkedik természeti látványosságokban. Az itt valaha is feljegyzett legmagasabb éves átlagos középhőmérséklet 34,4 Celsius-fok volt. A térségbe többnyire csak segélymunkások vagy kutatók merészkednek, bár évente mintegy 500 kalandvágyó turista is érkezik ide. 2007-ben öt európait - négy brit és egy francia állampolgárt - ejtettek túszul ezen a területen, majd végül alig két hét után váltságdíj fejében sértetlenül szabadon engedték őket. Az etiópiai térségben 2008-ban is több alkalommal ért támadás külföldi turistákat.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Szodda 2012. január 19. 17:51
  „Megrendülve olvastam a hírt.Fábián Tamás tavaly tanított, a saját lustaságom miatt megbuktam, nemrég kerestem elő a kézzel írt jegyzeteit, hogy időben felkészülhessek a februárban kezdődő kurzusára :(. Jó, szorgalmas tanár volt.Mindig llelkesen mutatta órán a képeket, ahol járt és kutatott.:(
  Nyugodjon békében.”
 • 61. vmagdi 2012. január 19. 14:09
  „hat en ezt nem tudom, de arrol hallottam, hogy az eu sokszor ilyen olyan erdekek menten kot "egyuttmukodesi" megallapodasokat" vagy nem tudom miket, csereben kerhetne az ilyen tortenetek visszaszoritasat. Most tobb nemezet polgarai voltak ennek aldozata. Sajnos ahogy az ido halad, a valtozasok talan tonkreteszik, vagy modositjak azokat a termeszeti jelensegeket is, amikert odamentek. MOndjuk 100-200 ev mulva majd rendezodik a helyzet, csak mar nem lesz mit tanulmanyozni. Szegenyek biztos minden toluk telhetot megtettek, nyilvan a szervezo is mindent megtett a kornyek ismereteben, megis :(”
 • 60. horvathi 2012. január 19. 13:52
  „Az lehet, hogy a világot a bátrak viszik előrem, de az utazás előtt érdemes nagyon átgondolni, hogy a tudományos kutatás értékét, vagy a puszta életüket értékelik-e többre.

  Szerintem többet ér egy élő magyar, mint száz magyar hősi halott!

  Most is az életüknek még csak a derekán lévő, nagyon értelmes, még sok szépre hivatott magyarok áldozták az életüket a nem is tudom miért.

  Teljes szívemmel átérzem a sorsukat és a családjukkal együtt gyászolom őket én is.

  (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az afrikai helyzet normalizálására, az ottani terrrorizmus leküzdésére, a fehér emberek elleni agresszió csökkenésére semmi esély sincs, sőt az ottani helyzet csak tovább fog romlonai az elkövetkező időkben. Ha a globalista erők által szított pénzügyi válság miatt már Európában is zuhan az életszínvonal, akkor el lehet képzelni milyen állapotok uralkodhatnak Afrikában.)”
 • 59. kispacni 2012. január 19. 13:41
  „A Börgyógyászati Klinika közleménye a tragédiáról:

  http://www.dermall.hu/news_details/27/tragedia”
 • 58. vmagdi 2012. január 19. 12:39
  „A világot mindig is azok vitték előre, akik olyat mertek tenni, amiről mások álmodni se mertek. Nem az a kérdés, miért mentek oda, hanem hogy miért vesztek oda. Két az átlagnál értelmesebb, okosabb , ambiciózusabb ember. Szörnyű ami velük történt.
  A világűr felfedezése során sok ember veszett oda, sose kérdezték meg, miért mentek föl? Az valahogy nagyon természetes volt.
  Most e tragédia után illetve folyamán, hiszen néhány embert elraboltak, azon kellene eltűnődni, hogy mi az amit mi személyesen jobbítani tudnák, vagy van e ötletünk a világ vezetőit arra motiváljuk, hogy a föld azon része is élhetőbb legyen”
 • 57. sanita73 2012. január 19. 12:36
  „nincs szó...
  hogy lehet elmondani két, apjukat rajongva imádó és Őt hazaváró kölyöknek, hogy Apa már soha nem jön haza többé...
  hogy ezentúl már csak a szívünkben lakik, de nem ölel, nem tanít, nem simogat, nem játszik, hogy nincs már az általunk érzékelhető dimenziókban...
  társként, anyaként, szülőként hogy lehet ezt az egészet túlélni...hisz barátként is elviselhetetlen...

  Szerettünk, szeretünk Gábor! a mi szívünkben mindenképp tovább élsz, a sok szép közös emlék, karizmatikus személyed lénye összeköt...

  Anita”
 • 56. vmagdi 2012. január 19. 12:25
  „Részvétem a családnak. Ez nagyon szomorú történet.”
 • 55. tuzaiisti 2012. január 19. 11:38
  „54. horvathi 2012.01.19. 09:02

  Tudom, hogy ezek a bűnözők nem az embert látták bennük, hanem csak egy megélhetési forrást, a bűnözést.
  Az egészben az az elszomorító, hogy szerintem fel sem fogják, hogy mégis mit csinálnak. Fel sem fogják, hogy egyrészt bűn, másrészt meg ha éppen rossz embert fognak ki (mint ahogy ez történt a szerb kézilabdázó, és az apja biztonsági őr cégével kapcsolatban), akkor biztos hogy el is kapják őket, de ezt az a néhány bűnöző tényleg át sem gondolja.
  Pedig egyszer fognak rossz fába belekötni, aki nem hagyja annyiban, és talán egy 400-1000 fős jól felszerelt szerb vagy ukrán kemény zsoldos társasággal találják magukat szemben, és ott már semmit sem fog érni a 40 éves gépkarabély, és a humanitárius segélyből fizetett lőszerek, gondolom mindenki tudja, hogy mit művelne ott mondjuk az ukrán maffia....

  A másik dolog meg, az hogy fehér ember nem mehet bizonyos területekre, az csak háborús környezet, stb. De ha fekete esetleg nem mehetne, az már: "komoly rasszizmus, stb."
  Itt csak azt mondom, hogy végre le kéne állni már azzal, hogy bizonyos pénzügyi csoportoknak megéri pénzelni az ilyen és ehhez hasonló (szomáliai kalózok, afganisztáni ópiumkerteket őrző am katonák, stb.) csoportosulásokat, mígnem önbíráskodás veszi kezdetét, ahol bizony az értelmileg alulexponált bűnözők bizony alul fognak maradni!”
 • 54. horvathi 2012. január 19. 09:02
  „49. tuzaiisti

  Alapjainban igazad van, de ebben az esetben a támadók nem a tudós kutatókat látták a kiszemelt célszemélyekben, hanem csak és kizárólag a fehér embert, akikért jókora összegű váltságdíjat lehet követelni és előbb-utóbb fizet értük valaki (legtöbbször az országuk kormánya). Ugyanez történt, amikor néhány hónappal ezelőtt Szudánból hozták haza az ott fogjul ejtett magyar fazont (a fizetett váltságdíj tényét és összegét ilyenkor persze mindig tagadják, de ez semmit változtat a tényeken).

  A dolog szomorú tanulsága, hogy tetszik, nem tetszik, de igenis vannak a világnak olyan részei, ahová fehér embernek TILOS betennie a lábát, legyen szó akármilyen fontos tudományos kutatásról is (legfeljebb néhány hadosztály jól kiképzett katona kíséretében, de mivel Magyarországnak sajnos már nincs hadserege sem - a hazaáruló SZDSZ miatt - ezért a külügyminisztériumnak újra és újra fel kellene hívnia a figyelmet, hogy a Föld mely vidékeinek meglátogatását nyomatékosan nem ajánlják magyar állampolgárok részre).”
 • 53. tiburi 2012. január 19. 08:32
  „Tamás barátai galériát állítottak össze az FB-n! http://www.facebook.com/media/set/?set=a.253288988073432.57209.127708530631479&type=1
  Nyugodjon minden áldozat békében!”
 • 52. fxtrader 2012. január 19. 08:22
  „Kedves Gábor! Fogadja az egész család nevében részvétünket... Amikor egy ember élete így ér véget, akkor feltehetjük a kérdést , Ez milyen sors csapás volt az égiektől? Egy ember tele ambíciókkal, szerénységgel, csak példát tudott mutatni az embereknek... és a családjának. Köszönöm amit édesapámért tett (személyesen kijárt a sebeit gondozni), köszönöm hogy ilyen orvosok, és emberek léteznek... Baltás Gábor és családja”
 • 51. Elen 2012. január 19. 07:47
  „Tamás és Gábor halálhíre mélységesen megdöbbentett! S, bár egyetértek (14. mazsolaszolo ) minden sorával, mégis nehéz vigasztaló szavakat találni! Hiányozni fogtok, nyugodjatok békében!
  Mély részvétem mindkét tudós Családjának, fájdalmukban osztozok!

  Elen és Családja”
 • 50. csillogás 2012. január 19. 07:46
  „Révésztünk!:(”
 • 49. tuzaiisti 2012. január 18. 23:51
  „Mélységes részvétem a magyar kutatók iránt!
  A köz felbecsülhetetlen értékű kincseit szerették volna megismerni, megismertetni. Erre válaszul a bűnözői csoportok igen kegyetlen módon válaszoltak.
  Amire a legmegfelelőbb bemutatás, leírás a már korábban belinkelt youtube videó, ahol bűnözők, egy valódi majom kezébe adnak egy félautomata AK-47-est feltárazva, élesítve....

  Javaslom az odaérkező rendőröknek, hogy terrorista-kezelésre vegyen ötletet, órát az orosz tengerészettől!!!
  Ha esetleg nem mennek, akkor nyugodtan kérjenek segítséget, egész biztos vagyok benne, hogy néhány hadosztály orosz katona 2 héten belül előkerítené a felelősöket!!!

  Érdemes végignézni a videókat, és elgondolkodni, hogy vajon hatásos megoldás-e amit a "Russian Navi" alkalmaz? (Orosz felségjelzésű hajókat mostanában nem nagyon szeretnek a kalózok megközelíteni, legyen az akár kereskedelmi!)

  http://www.youtube.com/watch?v=yhkZwZ2h2uA

  http://www.youtube.com/watch?v=oTrkcQJ9i2I”
 • 48. gbajszar 2012. január 18. 23:35
  „Együttérzésünket és részvétünket küldjök Gábor és Tamás családjának és barátainak. Fájdalmatokban Veletek vagyunk!
  Dr. Bajszár György és Irina (Colorado Springs, USA)”
 • 47. katarakta 2012. január 18. 22:35
  „Részvétem, sokat vesztettünk most értelmetlenül..”
 • 46. smaya 2012. január 18. 22:02
  „Igen. Ez az, amire nincsen szó. Mi csak egy szeletét kaptuk tudásodnak, emberségednek, de ebben egy új lábat, új életet, egy teljesen más életminőséget kaptunk - és ezt egész családom nevében, tiszta szívvel és hálával mondhatom. Hatalmas az a veszteség, ami Szabad Gábor halálával a Szegedi Egyetemet, Bőrklinikát, és igen, kimondom bátran: az egész országot, és akár az emberiséget - embertársaidat érte... Köszönjük, hogy megismerhettünk. Köszönjük, hogy segítettél, hogy mindig volt egy kedves szavad. Nagyon hiteles, nagyon nagy tudású, őszinte embernek ismertünk meg. Nyugodj békében, családod fájdalmában osztozunk.
  Sebestyén Imre és családja, Békés.”
 • 45. szucsz 2012. január 18. 21:07
  „Kedves Gábor, és Tamás!
  Sajnos tragikusan megkésve és ezúton kérek elnézést, amiért értesítés nélkül távol maradtunk a legutóbbi kerti partiról, ahol annyi közös barátunkkal együtt már sokszor érezhettük: vannak még barátságok, amik túlélnek teret és időt. Vannak még emberek, akiket közös álmok és értékrend köt össze. Sok ezer ember fájdalmában osztozva gyászolunk csodálatos apát, megértő társat, bámulatos orvost, kedvelt oktatót, tehetséges szervezőt, korrekt üzletembert, lankadatlan kutatót, megbízható sportembert, és igazi barátot.
  Szeretettel kísérünk most tovább benneteket gondolatban ezen az utolsó, mindennél kalandosabb és titokzatosabb égi utazáson. És soha nem szűnünk meg várni a visszatéréseteket egy fantasztikus fotó-beszámolóval.
  Szücsi és családja.”
 • 44. bsab79 2012. január 18. 20:23
  „Kedves Gábor!
  Mélységes fájdalom öntötte el a szívemet,amikor megtudtam hogy te vagy az. Életem végéig sem tudtam volna meghálálni amit értem és a családomért tettél. Nincsenek szavak arra amit én és a családom érez most.Sosem fogunk elfelejteni. A családodnak sok erőt kívánok,hogy ezt a mérhetetlen veszteséget túléljék majd.
  NYUGODJ BÉKÉBEN.
  Szabolcs,Judit,Fanni,Kicsiszabi”
 • 43. spasilac 2012. január 18. 20:01
  „Kedves Gauchos!

  Igazad, van ebben, én a másik oldalt néztem a geo.u-szeged.hu, de azért a TTIK is megemlékezhetne.”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Litván határozattervezet Magyarország szuverenitása mellett

A litván parlament, a seimas képviselői a Magyarország szuverenitása melletti kiállásról szóló… Tovább olvasom