Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Éttermi akcióterv az új influenza ellen

Spanyolország - A spanyol külvárosok aligha tűnhetnek az új influenza elleni küzdelem harcmezejének, viszont egy vendéglő a Madridhoz közeli Alcobendas városkában azt állítja magáról, hogy a világ első olyan étterme, amelynek saját terve van a betegség elleni védelemre.
A Silk and Soya nevű étterem felszolgálói műszakkezdéskor megmérik testhőmérsékletüket, az étlapokat minden használat után megmossák és az étkezőteremben az asztalokat a szokásosnál egy kissé távolabb helyezik el egymástól.

Az épületben a mellékhelyiségeket úgy alakították ki, hogy a vendégeknek ne kelljen bajlódniuk az ajtókilincsek, a vízcsapok vagy a villanykapcsolók megérintésével. Az ajtó mindig nyitva van, a víz megindul, amikor valaki a mosdóhoz lép és a világítás bekapcsolódik, amikor valaki belép.

A felszolgálók sohasem érintik meg puszta kézzel az ételes tányérokat, helyette textilszalvétákat használnak. A tetőétterembe vezető felvonóban egy olyan adagolót szereltek be, amely fertőtlenítőt permetez szét, ha valaki a kezét nyújtja irányító gombjaihoz. Az ebéd és a vacsora csúcsidőszak között az étteremben több órán át szellőztetnek.

Cipri Quintas, az étterem 43 éves tulajdonosa elmondta, hogy 1.500 dollárt (280 ezer forint) fizetett egy spanyol tanácsadó cégnek a vírus elleni harc megtervezéséért, ráadásul a tágasabb termek kevesebb asztallal kisebb bevételt hoznak.

Tucatnyi étteremtulajdonos és más üzletember is érdeklődött azonban már nála a program beindítása óta. Fernando Blazquez, Madrid egyik leghíresebb étteremtulajdonosának, Lucio Blazqueznek a fia hasonló lépések bevezetését tervezi a vendéglőjében, miután beszélt Quintasszal. A megelőzés minden módja pozitív hatással van a fejleményekre - állapította meg ifjabb Blazquez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) képviselői augusztus végén Madridban jártak egy új influenzával kapcsolatos tanácskozáson és felkeresték a Silk and Soya éttermet is, hogy pillantást vessenek az akciótervre.

Helyes irányban haladnak a dolgok és jó lenne, ha más éttermek is ilyen intézkedéseket foganatosítanának - állapította meg Guenael Rodier, a WHO egyik igazgatója, a helyszínen járt képviselők egyike.

Quintas hangsúlyozta, hogy minden tőle telhetőt megtesz, és reméli, hogy más éttermek és vendéglátóipari vállalkozások is követni fogják a példáját. Nem fedeztük fel a penicillint, csak megpróbálunk a dolgokon javítani - hangoztatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indonéziai földrengés: még négyezren is lehetnek a romok alatt

Akár 4000 ember is lehet még a romok alatt az indonéziai Szumátra szigetén a három nappal ezelőtti pusztító földrengés következtében. Tovább olvasom