Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Evtizedekig kémkedett Kubának az amerikai házaspár

Egyesült Államok - Beismerte egy hetvenes éveiben járó amerikai házaspár egy szövetségi bíróság előtt, hogy több mint három évtizeden át kémtevékenységet folytatott a kommunista vezetésű Kuba számára.
A 72 éves Walter Kendall Myers és felesége, a 71 éves Gwendolyn Steingraber Myers vádalku keretében bűnösnek vallotta magát abban, hogy a hetvenes évek végétől kezdve védelmi szempontból fontos titkos iratokat és információkat juttatott el a kubai vezetéshez.

A vádalku részeként a feleség enyhébb büntetést - 6-7,5 év közötti szabadságvesztést - kapna, de a férjre életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kéri majd az ügyészség. A házaspár elfogadta azt is, hogy az állam elkobozza washingtoni lakásukat, tizenegy méter hosszú vitorláshajójukat, valamint lefoglalja összesen 1,7 millió dollárnyi betétet tartalmazó bankszámláikat.

A házaspárt idén júniusban vették őrizetbe, miután Myersék elárulták tettüket az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) fedésben dolgozó munkatársának, akit kubai ügynöknek véltek.

Walter Kendall Myers fél évvel azután kezdett kémkedni Kuba javára, hogy 1978 decemberében látogatást tett a karib-tengeri szigetországban. Myers az amerikai külügyminisztériumnál dolgozott, 1985-ben és 1999-ben pedig különböző szintű hozzáférést kapott szigorúan titkos dokumentumokhoz, amelyeket kívülről megtanult, vagy kicsempészett a minisztérium épületéből.

A házaspár különböző latin-amerikai országokban találkozott kubai ügynökökkel, akiknek továbbították a megszerzett információkat. Emellett kódolt rádióüzenetekben tartották a kapcsolatot havannai összekötőikkel.

Myersék őrizetbe vételük óta többször kérelmezték feltételes szabadlábra helyezésüket. A bíróság ezt azonban elutasította, mert a házaspár azt is felfedte a kubai ügynöknek nézett FBI-tiszt előtt, hogy milyen szökési terveket szőttek arra az esetre, ha lebuknának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama népszerűsége 50 százalék alá csúszott

Egyesült Államok - Amerikai elnökké választása óta első ízben csúszott 50 százalék alá Barack Obama… Tovább olvasom