Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Fegyveresek támadtak két mecsetre Lahorban, sok halott

Fegyveresek támadtak két mecsetre a pénteki ima idején a kelet-pakisztáni Lahorban. Szaddzsád Bhutta, a lahori rendőrfőnök-helyettes elmondta: mintegy 80 halálos áldozatról tudnak, legkevesebb 80 ember pedig megsebesült.
A helyi rendőrség közölte, hogy tűzpárbaj alakult ki a rendvédelmi erők és a támadók között, s az egyik mecsetre kézigránátokat is dobtak. A két mecset néhány kilométerre van egymástól, és mindkettő egy kisebb muzulmán vallási szekta imahelye. Az egyik a 8 milliós nagyváros egyik előkelő negyedében, a másik pedig az egyik zsúfolt kerületében van.

Az érintett Ahmadi szekta nézetei szöges ellentétben állnak az iszlám szunnita ágával, és korábban is érték már támadások. A pakisztáni kormány nem ismeri el a szektát muzulmán vallásúnak. A 180 millió lakosú Pakisztánban az Ahmadi szektának 5 millió híve van. A kisebbségek elleni egyre gyakoribb támadások a tálibok és az al-Kaida tevékenységének fokozódásával hozhatók kapcsolatba.

A Garhi Sahu mecsetbe behatoló merénylők szemtanúk szerint hívek százait ejtették fogságba. Ezen a helyszínen négy órán keresztül tartott az összecsapás. Itt volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma is, mivel - látva, hogy a rendőrség hamarosan legyőzi őket - a robbanóanyaggal felszerelt merénylők levegőbe röpítették magukat. A biztonsági erők a környék átkutatása után elfogtak két másik támadót, akik inkább a menekülést választották.

A Model Town nevű másik mecsetnél a rendvédelmi erők gyorsan befejezték műveletüket. Itt négy terrorista lőtte az imára összegyűlt közösséget. A merényleteket a pakisztáni tálibok vállalták.

Az egyik őrizetbe vett férfi Pandzsáb déli részéből való, és egy vallási iskolában tanult Karacsiban. A támadások előtt egy a Tablígi Dzsamaat nevű muszlim misszionárius csoporthoz tartozó központban szállt meg. A szervezetre már többször is felfigyeltek a terrorizmussal kapcsolatos nemzetközi nyomozások során, de tagjai állítják, hogy nincs közük semmilyen erőszakos akcióhoz.

A pandzsábi vezető, Sahbaz Sarif úgy véli, a támadások hatására Pakisztán nagyobb elszántsággal lép majd fel a szélsőségesek ellen. "Ez emlékeztet minket, hogy Pakisztán csak azután teljesítheti küldetését, hogy megszabadult a szélsőségesség és a fundamentalizmus legrosszabb válfajától - folytatta Sarif. - Az egész nemzet harcolni fog a gonosz ellen."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakozás a Székelyföld megnevezés miatt egy román rendeletben

A Hargita, Kovászna és Maros megye román lakosságát képviselő érdekvédelmi szervezet tiltakozik az… Tovább olvasom