Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Fél évig élt a kijevi repülőtéren egy palesztin férfi

Ukrajna - Január óta lakott az ukrán főváros boriszpoli repülőterének tranzitvárójában egy palesztin fiatalember, aki végül most pénteken hagyhatta el kényszerű lakhelyét - adta hírül szombaton a Szegodnya című lap. A férfinek Ukrajnában felesége, sőt egy törvényes kislánya is van.
A palesztin állampolgárságú 28 éves Mohammed Hisazi ez év januárja óta volt kényszerű lakója a kijevi repülőtér termináljának. Korábban az egyik fővárosi egyetemen tanult, ám sorozatos hiányzásai miatt a tanintézmény megszüntette hallgatói jogviszonyát, így a tanulmányi vízumát sem hosszabbították meg. Ezért az ukrán hatóságok kiutasították az országból.

A fiatalembert felültették egy kairói repülőgépre, ám az arab ország határőrei nem engedték meg, hogy Egyiptomon át folytassa az útját hazájába, és visszafordították Ukrajnába. Ott viszont továbbra sem voltak hajlandók megadni számára a beutazási vízumot. Így vált a boriszpoli repülőtér tranzitvárója a palesztin férfi kényszerű otthonává.

Muhammed Hisazi az elmúlt félévet többnyire nézelődéssel és sétával töltötte, éjszakánként pedig valamelyik fotelben aludt. A tisztálkodást és a mosást a Terminál című film Tom Hanks által alakított főhőséhez hasonlóan a tranzitrészleg mosdójában oldotta meg. Koldulásra ugyan nem szorult, mivel bevallása szerint rendelkezett némi pénzzel, ám kisebb-nagyobb élelmiszeradományokat mind az utasoktól, mind a repülőtér személyzetétől is elfogadott.

Ez idő alatt ügyvédhez fordult, és helyzetének megoldása végett bírósági keresetet nyújtott be. Most azért hagyhatta el a repülőteret, mert a bíróság végre megkezdte ügyének tárgyalását, amelyen sűrűn meg kell jelennie. Hisazi az újságíróknak elmondta, hogy mindenekelőtt a Krivoj Rogban élő családját - ukrán állampolgárságú feleségét és a kislányát - szeretné meglátogatni, s minden vágya, hogy Ukrajnában maradhasson.

"Palesztinában háború van. Naponta emberek százai halnak meg. Miért mennék haza?" - nyilatkozta Muhammed Hisazi a Szegodnya című lapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segélymunkásokat raboltak el Kenyában

Kenya - Három külföldi segélymunkást raboltak el péntek éjszaka egy kenyai városban, nem messze a… Tovább olvasom