Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Felmentették az észak-koreai miniszterelnököt

Az észak-koreai Legfelsőbb Népi Gyűlés (parlament) hétfőn felmentette tisztségéből Csö Jong Rim miniszterelnököt, akit egyúttal a törvényhozás tiszteletbeli alelnökévé neveztek ki.
Az ország miniszterelnökévé a 74 éves, közgazdász Pak Pong Csu képviselőt nevezték ki, aki 2003 és 2007 között már ellátta ezt a tisztséget, és állítólag azért váltották le, mert amerikai mintájú, kapitalista bérezési rendszer bevezetését kezdeményezte. Az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint a miniszterelnök kulcsszerepet játszhat az észak-koreai gazdasági folyamatok alakításában, miután beválasztották a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának Politikai Bizottságába is. A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az ENSZ becslései szerint a mintegy 24 milliós lélekszámú Észak-Korea lakosságának a kétharmadát élelmiszerhiány sújtja.

A koreai parlament, amely az utóbbi időben évente átlag egyszer tartott ülésszakot - bár tavaly szeptemberben a kötelező iskolai oktatás 11-ről 12 évre emelésének megszavazása miatt tartott egy őszi ülést is - ez évi tavaszi tanácskozássorozatán már határozatot fogadott el Észak-Korea helyzetének a konszolidációjáról olyan államként, amely atomfegyverrel rendelkezik, kiegészítette és módosította az alkotmányt, valamint törvényt fogadott el az állami űrkutatási ügynökség megalakításáról. A parlament megszavazta a költségvetés tervezetét, valamint elkötelezettségét hangoztatta olyan intézkedések megtétele mellett, amelyek "a gazdaság nagymérvű átalakítását célozzák a lakosság életszínvonalának az emelése érdekében".

A parlamenti döntésekre egy nappal azután került sor, hogy a Koreai Munkapárt Központi Bizottsága teljes ülést tartott Kim Dzsong Un elnökletével, és meghirdette a gazdaság és a nukleáris fegyverarzenál párhuzamos fejlesztésének a programját. (Ez a testület legutóbb 2010-ben tartott teljes ülést, azt megelőzően pedig 1993-ban.) Kim Dzsong Un a plénumon leszögezte: pártja stratégiai irányvonala arra összpontosul, hogy "egyidejűleg gazdasági rekonstrukciót valósítson meg, és az önvédelem érdekében minőségileg és mennyiségileg is szilárdítsa a hadsereg nukleáris erejét". Kiemelte a gazdaság vezető területein a maximális fejlesztés fontosságát, beleértve "a könnyűipart és a mezőgazdaságot a lakosság életszínvonalának az emelése érdekében". Az energetikai gondok megoldása érdekében elengedhetetlennek nevezte a saját erőre támaszkodó atomipar fejlesztését. Úgy fogalmazott, a párt célja az, hogy nagy politikai, katonai és szocialista gazdaságú, magasan civilizált állammá alakítsák az országot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székelyzászló-ügy - Orosz lap: Románia magyar ˝lázadást˝ provokált

"Nem nehéz előre látni, hogy 'a zászlók háborúja' sokkal komolyabb konfliktusokba is átnőhet" - írta a Nyezaviszimaja Gazeta egyik munkatársa. Tovább olvasom