Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Ferenc pápa: a keresztény nem lehet antiszemita

A kereszténység és zsidóság közötti párbeszéd és barátság jelentőségét hangsúlyozta Ferenc pápa hétfőn, amikor a Vallásközi Konzultációs Zsidó Bizottság (IJCIC) delegációját fogadta a Vatikánban.
A két vallás közös gyökereire emlékeztetve az IJCIC küldöttei előtt a katolikus egyházfő kijelentette, hogy "egy keresztény nem lehet antiszemita". A pápa szavait a Vatikáni Rádió tudósítása "erős kijelentésnek" nevezte.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy megválasztása után az elsők között fogadta a zsidóság képviselőit. Emlékeztetett, hogy keresztények és az "idősebb fivérek" között negyven éve rendszeres a párbeszéd. A mai napig érvényes viszonyítási pontnak nevezte a II. Vatikáni Zsinaton született Nostra Aetate nyilatkozatot, amely lefektette a zsidó néppel való kapcsolatok alapját. Ezt elődeim erősítették tovább - fogalmazott az egyházfő.

A pápa elmondta, hogy Buenos Aires érsekeként őszinte barátság fűzte az argentin főváros zsidó közösségének vezetőihez. Azt szorgalmazta, hogy a mai fiatalok is ugyanilyen zsidó-keresztény barátságra törekedjenek. Hangoztatta, hogy "az emberiségnek szüksége van (keresztények és zsidók) közös tanúságtételére az emberi méltóság és a béke védelmében".

Olvasóink írták

 • 3. majzik 2013. június 25. 08:26
  „lásd. Szárszói párbeszéd !

  Ezek magukban beszélnek.

  Beszélgessen velük a harapós kutya!”
 • 2. pachakuti 2013. június 24. 21:17
  „Kövér szerint anticionista se!”
 • 1. x 2013. június 24. 20:53
  „Az egyházak tevékenységének ellenőrzése, megfigyelése, manipulálása a kommunista titkosszolgálatok számára a pártállami időszak egészében kiemelt feladat volt. A BM III/III. Csoportfőnökség megszervezése után is külön részleg foglalkozott a ,,klerikális reakció" kezelésével. A belső elhárítás központjában a hálózati személyek (közkeletűen az ,,ügynökök") harmadát-negyedét egyházi ügyekben foglalkoztatták a hetvenes-nyolcvanas években is. Így nem véletlen, hogy a politikai vezetés számára felterjesztett jelentésekben is gyakran szerepeltek ilyen jellegű információk.

  Az alábbi napi jelentés, minden valószínűség szerint a Varga Ágota néhány hete bemutatott dokumentumfilmjében megszólaló ,,tartótiszt" munkájának eredménye volt. Az egykori alezredes ugyanis ebben az időben már a katolikus egyházi vezetőkkel foglalkozó alosztály irányítója volt. S bár az egykori parancsnok a filmben inkább pályájának középső időszakáról, a Komárom megyei tevékenységéről (1974-1986) beszélt, az itt bemutatotthoz hasonló (folyamatosan közölt) dokumentumok révén kirajzolódhat az ő, illetve a budapesti központban dolgozó beosztottainak mindennapi tevékenysége a rendszer utolsó éveiben (1986-1990).

  NOIJ - összefoglaló jelentés, 1987.06.23. (122)

  9. Paskai László esztergomi érsek fogadta Sigmund Sternberget, a Zsidók és Keresztények Tanácsának (ICCJ) elnökét. Beszélgetésük fő témája a keresztények és zsidók közötti dialógus szükségessége volt. E törekvés szellemében kerül megrendezésre 1988-ban Ausztriában egy keresztény-zsidó konferencia az Anschluss 50. évfordulója alkalmából.
  Sternberg tájékoztatta az érseket azon elképzelésükről, mely szerint Magyarországon egy olyan szervezetet szándékoznak létrehozni, amely politikával nem foglalkozna, csak a dialógust szorgalmazná. E témában - mint mondta - már folytatott tárgyalásokat. ...

  http://iii-iii-kronika.blog.hu/2013/06/23/_a_tartotiszt_jelentese”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Snowden még nem utazott el Moszkvából

Mivel Snowdent bűncselekmények vádjával körözik, csak abban az esetben engedélyezzék számára a… Tovább olvasom