Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Földrengés és cunami: több mint 700 halott - döbbenetes fotókkal

Meghaladja a hétszázat a pusztító chilei földregés halálos áldozatainak száma. A szombat reggeli, a Richter-skála szerint 8,8-es földmozgás óta mintegy 120 utórengést észleltek a dél-amerikai országban.
Hétszáznyolcra nőtt a szombati chilei földrengés halálos áldozatainak száma vasárnapra, s ez a szám még tovább fog emelkedni - jelentette ki vasárnap tv-beszédében Michelle Bachelet chilei elnök. Korábban a nap folyamán a polgári védelem képviselői még csak négyszáz halálos áldozatról számoltak be.

Az elnök asszony elmondta, hogy növekvőben az eltűntek száma, és bejelentette, hogy fölhatalmazta a hadsereget arra, hogy vegye át a rendfenntartást Concepción tartományban, ahol fosztogatók hatalmas pusztítást végezték üzletekben, benzinkutaknál, bankokban és gyógyszertárakban.

A chilei kormány a földrengés által leginkább sújtott két régióban rendkívüli állapotot hirdetett, s e körzetekben közszükségleti cikkeket és élelmiszersegélyt fog osztani a lakosságnak - jelentette be Bachelet.

A szombati reggeli pusztító, a Richter-skála szerint 8,8-es földrengés óta mintegy százhúsz utórengést észleltek Chilében, közülük féltucatnyi volt 6-osnál erősebb.

Több mint másfélmillió családi otthont és számos autópályát ért komoly kár. Constitución kikötővárosban legalább 350 ember halt meg az állami tv jelentése szerint, a fővárostól 500 kilométerre délre fekvő Concepciónban becslések szerint mintegy százan rekedtek egy összedőlt lakóház romjai alatt, ahol a mentőalakulatok elkeseredett harcot folytatnak az idővel, hogy a betontörmelékek és a romok alól megpróbálják kimenekíteni az ott szorultakat.

"Egész éjszaka dolgoztunk, szétzúzzuk a falakat, hogy túlélőket találjunk. A legnagyobb probléma az üzemanyag, a gépekhez szükségünk van üzemanyagra, és vízre az embereink számára" - mondta az alakulatok parancsnoka, Marcelo Plaza.

Időközben az ország legnagyobb légitársasága, a LAN nem menetrendszerinti járatokat indított, miután megnyitották Santiago repülőterét, amelyet előző nap a földrengést követően zártak le.

Az amerikai EQECAT kockázatelemző cég becslése szerint mintegy 15-30 milliárd dollár értékű kár keletkezhetett Latin-Amerika legstabilabb gazdaságú országában, amely a bruttó hazai termék 10-15 százalékára rúghat.

Földrengés Chilében KÉPGALÉRIA

Korábban írtuk:

Négyszáz fölé emelkedett a pusztító chilei földregés halálos áldozatok száma - közölték vasárnap a mentést irányító polgári védelem képviselői. A szombati reggeli pusztító, a Richter-skála szerint 8,8-es földrengés óta mintegy hatvan utórengést észleltek Chilében, közülük féltucatnyi volt 6-osnál erősebb.

A szombati, pusztító erejű chilei földrengés áldozatai után tovább folyik a kutatás, s a legfrissebb hírek szerint Concepciónban - amelyet leginkább sújtott a földmozgás - egy 14 szintes épület romja alatt akár százan is rekedhettek. Eddig három holttestet találtak a mentők - közölte a chilei televízió. A város polgármestere, Jacqueline van Rysselberghe szerint pedig több mint 15 embert élve emeltek ki a romok alól.

A chilei tv riportja szerint több tucatnyian kezdtek fosztogatni vasárnap reggel Concepción egyik nagy szupermarketjében és még legalább egy másik helyszínen is. A rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal is csak nehézségek árán oszlatta szét a raktárakból főleg élelmiszerrel menekülőket.

"Ez nem lopás, ez az elkeseredettség. Nincs mit ennünk, innunk" - kiáltotta egy harmincas nő a TVN köztévé riporterének. Sokan valóban élelmet és közszükségleti cikkeket vittek magukkal, fiatalok csoportjai viszont elektromos háztartási készülékeket is zsákmányoltak, voltak akik hűtőszekrényt cipeltek el.

Rysselberghe polgármester "súlyos társadalmi feszültség" veszélyére figyelmeztetett az 500 ezres városban. "Szükségünk van élelemre a lakosságnak. Készletek híján vagyunk, és ha nem tudjuk ezt megoldani, akkor éjjel súlyos biztonsági problémáink lesznek."

Hárommillió eurós segélyt hagyott jóvá Chile számára az Európai Bizottság vasárnap az előző napi pusztító földrengés miatt. "A chileiekkel való szolidaritás jegyében 3 millió eurót bocsátunk azonnal a helyszínen dolgozó szervezetek rendelkezésére, hogy megerősítsük reagálóképességüket a földrengés utáni első, legkritikusabb napokban" - jelentette be Krisztalina Georgieva humanitárius segítségnyújtási biztos.

Hawaii szigetét csak kisebb hullámok érték el

Meghaladja már a háromszázat a chilei földrengés halálos áldozatainak a száma - közölték vasárnap a helyi hatóságok. Edmundo Perez Yoma belügyminiszter korábban legkevesebb 214 halottról számolt be. A Richter-skála szerinti 8,8-as fokozatú földrengésnek szombat hajnalban rázta meg az ország középső részét. Több mint negyven utórengése volt az első földmozgásnak.

Yoma úgy fogalmazott, hogy "történelmi méretű természeti csapás" sújtott le Chilére. Felhívta a figyelmet arra, hogy 1960 óta nem volt ilyen erejű földrengés az országban, de - tette hozzá - két-három napon belül az élet visszatér a normális kerékvágásba.

A helyi válságkezelő hatóságok egyik illetékese úgy vélte, valószínűtlen, hogy "drámai" mértékben emelkedni fog az áldozatok száma. A chilei hatóságok szerint a korábban közöltnél ötször több, közel kétmillió embert sújtott a földrengés. Barack Obama amerikai elnök segítséget ajánlott fel a dél-amerikai országnak, de Andrés Velasco chilei pénzügyminiszter szerint az országnak van elegendő saját forrása a
a károk rendezéséhez.

A chilei média szerint a földrengés okozta szökőár komoly károkat okozott Talcahuano város kikötőjében: az óriáshullámok hajókat borítottak fel, konténereket szórtak szanaszét a város víz alá került utcáin.

Az amerikai média figyelmét leginkább a Hawaii-szigetek kötötték le. A CNN hírtelevízió élő adásban, a szigetcsoport több pontjáról tudósított az óriáshullámok közeledtéről, de végül elmaradt ez a fordulat: a hullámok a vártnál később érkeztek, és a becsültnél kisebbek voltak. Hawaiin a szökőárriadó két órán át tartott, majd lefújták.

A japán hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a chilei földrengés akár három méteres hullámokat korbácsolhat a szigetország keleti partjainál. A hatóságok több százezer ember evakuálását rendelték el a partvidéken. Felszólították a térségben élőket, hogy magasabban fekvő területekre meneküljenek, és semmiképpen se merészkedjenek a partra. Előrejelzések szerint leginkább Honsú sziget északkeleti partvidékét fenyegeti a szökőár.

Japán térségében először a Tokiótól közel kétezer kilométerre délkeletre fekvő Minami Tori-szigeten észlelték a "cunamit", de az óriáshullám helyett mindössze tíz centiméteres tengerszint-emelkedést mértek a chilei földrengés hatásaként. Nem sokkal később a fővárostól 970 kilométerre északkeletre, a Hokkaido szigetén található Nemura településnél csupán 30 centiméteres volt a szökőár.

A japán meteorológiai intézet adatai szerint egyébként 17 éve ez volt az első jelentősebb cunami riadó, míg 1952 óta a negyedik nagyobb mértékű riasztás.

Az Oroszországhoz tartozó Kuril-szigeteken és Szahalin szigetén is cunamiriadót fújtak, majd kisvártatva visszavonták azt. Az orosz hatóságok azt várták, hogy a szigetek partvidékéhez akár kétméteres hullámok is érkezhetnek, s a víz eláraszthatja a part mentén fekvő településeket. Kamcsatka déli részén mindössze harminc centiméteres hullám keletkezett, rácáfolva a félelmekre.

Lecsapott a cunami Chilére

Kétméteres és annál nagyobb cunamihullám csapott le szombaton több chilei város partszakaszára, Talcahuanónál elérte a 2,34 méteres magasságot. A szökőár húsz perccel azután érte el Talcahuanót és tíz másik óceánparti települést, hogy helyi idő szerint hajnali fél 4-kor egy 8,8 erősségű földrengés rázta meg a dél-amerikai ország középső részét.

Meghaladja a négyszázat a pusztító chilei földregés halálos áldozatainak száma. Fotó: MTI
Óriási károkat okozott a földrengés az utakban és a hidakban is. Fotó: MTI

Egy nagyobb árhullám már elérte a chilei partoktól 660 kilométerre fekvő Robinson Crusoe-szigetet is, de nem okozott jelentősebb károkat. Az AFP francia hírügynökség Tahitin tartózkodó tudósítója a helyi hatóságokra hivatkozva azt közölte: a cunami a francia területek közül először a Gambier-szigeteket érte el helyi idő szerint reggel fél hétkor. Hét és nyolc óra közt négyméteres hullámok csaptak le a Marquesas-szigetekre, de csak néhány hajót rongáltak meg, mert a lakosságot már korábban risztották. Tahitit már csak kisebb hullámok érték el. Francia Polinéziát közép-európai idő szerint fél kilenc körül elérte a szökőár.

A Csendes-óceán szinte teljes térségében, többek között Hawaii-szigeten, Japánban, Ausztráliában és a Fülöp-szigeteken szökőárriadót hirdettek a chilei földrengés után. Szakértők becslése szerint helyi idő szerint délelőtt - közép-európai idő szerint késő este - éri el az árhullám Hawaiit.

Az amerikai meteorológiai szolgálat arra számít, hogy a szökőárhullám végigvonul a Csendes-óceánon, de nagyjából 30 centiméteresre apad, mire a japán partokhoz ér.

8,8-es földrengés a Csendes-óceában

Nagy erejű, a Richter-skála szerinti 8,8-es földrengés volt helyi idő szerint szombat hajnalban a Csendes-óceánban, Chile partjainál. A földmozgás epicentruma az óceánparti nagyvárostól, Concepciontól 90 kilométerre északkeletre, a fővárostól, Santiagótól bő 300 kilométerre délnyugatra volt, 55 kilométeres mélységben. A szombat kora esti hivatalos adatok szerint a földmozgás következtében legkevesebb 147 ember meghalt.

A hatóságok hatalmas földrajzi kiterjedésű területen szökőárriadót léptettek érvénybe. Michelle Bachelet chilei elnök szükségállapotot hirdetett az ország három középső régiójában, és felszólította a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon. A földrengés miatt bezárt a santiagói nemzetközi repülőtér, minden járatot töröltek. A Magyarország chilei képviseletét ellátó Buenos Aires-i konzuli hivatalnak nincs tudomása arról, hogy lenne magyar áldozata a földrengésnek.

Szerte a dél-amerikai országban áramkimaradások voltak, megszűnt a telefonösszeköttetés, és akadozik a víz- és gázszolgáltatás. Károk keletkeztek az utakban, hidakban, épületekben. Santiagóban az épületek többsége korszerű; úgy építették meg őket, hogy ellenálljanak a földrengéseknek, viszont több régi épület összedőlt. Helyszíni jelentések szerint leomlott például egy templomtorony, összedőlt egy kétszintes parkolóház, és leszakadt egy híd a fővároson kívül. A pusztítás pontos mértéke az áramkimaradások és a kommunikációs nehézségek miatt még jó néhány órával a földmozgás után sem volt ismert.

A csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ szerint a földlökés kiváltotta hullám becslések szerint délelőtt 11 (közép-európai idő szerint este 10) óra után éri el Hawaii szigetét, és károkat okozhat. "Sürgős cselekvésre van szükség, hogy megóvjuk az emberek életét és vagyontárgyait" - közölte a központ, hozzáfűzve, hogy egyformán veszélyeztetett a sziget teljes partszakasza.

Chile középső részét sújtotta 1960. május 22-én a világon valaha mért legerősebb - a Richter-skála szerinti 9,5-es - földrengés. Akkor több mint 1600 ember vesztette életét, és kétmillióan maradtak fedél nélkül.

A Buenos Aires-i magyar konzul az MTI-nek elmondta, próbálnak kapcsolatba lépni Magyarország chilei tiszteletbeli konzuljaival, hogy információt szerezzenek, de ez egyelőre nem sikerült. A földrengés sújtotta körzetekben nem működnek a telefonvonalak, és akadozik az áramszolgáltatás. Hozzátette, nincs tudomásuk róla, hogy lenne magyar áldozata a természeti katasztrófának. A Külügyminisztérium honlapján olvasható 2005-ös bejegyzés szerint Chilében nagyjából 500 és 1000 fő közé tehető a magyar származásúak létszáma.

Olvasóink írták

 • 4. SBetti 2010. február 28. 21:10
  „Ez valami extra bunkóság, hogy az összeomlott épületek képei fölé be van rakva az alábbi reklám szöveg: "Beázik a tetője? ... és a cég elérhetősége, aki a lapostetők javításával foglalkozik..."”
 • 3. utazó81 2010. február 28. 20:29
  „Kedves Dm ez a horror nem az, hogy egy focista eltőrte a lábát.”
 • 2. floridaimagyar 2010. február 28. 20:14
  „Itt nagyon sokat vetitik mi tortent ott es csakugyan nehez meg elkepzelni is milyen lehet amikor nem tudsz ivovizhez jutni, amikor utak osszedoltek es nehez az aldozatokhoz hozzajutni. Egy masodperc alatt mindened ami volt semmive valhat - oszinte reszvetem a Chile-i embereknek. Nagyon remelem hogy USA es EU minden leheto segitseget meg fog nekik adni.”
 • 1. floridaimagyar 2010. február 27. 21:35
  „MIndenki keszul egy tsunamira- hajokat kellett mozditani, sok ismerosom akinek vannak rokonai Hawai-ban hivtak oket, nagy a keszultseg... Tul sok katasztrofa eri mostanaban a vilagot ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos merénylet Dél-Afganisztánban

A dél-afganisztáni Hilmend tartományban 11 civil halt meg vasárnap egy aknarobbanásban, amely… Tovább olvasom