Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Földrengés Washingtonban, a Pentagont kiürítették - galériával

A Richter-skála szerint 5,8-as erősségű földrengés rázta meg kedden Washingtont és környékét. Komoly károkról nem érkezett jelentés.

Nem okozott nagyobb károkat az Egyesült Államok keleti partvidékét megrázó földrengés kedden. A Richter-skála szerint 5,8-es erejű földrengés Virginia állam Mineral körzetében történt, rengéscentruma 6 kilométer mélyen volt, a földmozgást Rhode Islandben és New Yorkban is érzékelték - közölte az Egyesült Államok geológiai intézete, amely 5,9-ről lefelé módosította a földmozgás erejét. Washingtonban és New Yorkban elővigyázatosságból számos irodaházat kiürítettek a földrengés után. Washingtonban bezárták és evakuálták a nemzeti műemlékeket és emlékhelyet, s kiürítették a Pentagont és a kongresszusnak otthont adó Capitoliumot is.

A fővárosban a legnagyobb kár a nemzeti katedrálisban keletkezett: a 30 emelet magasságú neogótikus épület központi tornyáról letört és a földre zuhant három sarokcsúcs, a negyedik pedig elhajlott. A Capitolium épületében kisebb károk keletkeztek, a Kupolaterem (Rotunda) és a Szoborcsarnok padlóján vakolat és gipsz darabkák hevertek.

Földrengés New Yorkban, és Washingtonban. Fotó: MTI (galéria)

 New Yorkból sem károkat, sem áldozatokat nem jelentettek. Az egyetlen "kivétel" a szexuális erőszakkal vádolt Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója volt, akit mindössze negyedórás tárgyalás alatt mentettek fel minden vádpont alól. A földrengés miatt kiürítették a bíróságot is, így a francia Strauss-Kahn mégsem kapta vissza útlevelét, arra várnia kell szerdáig.
 
A földrengés után másfél órával a keleti part minden repülőterén helyreállt a rend. Az egyetlen problémát az okozta, hogy a földön várakozó, illetve késve leszálló repülőgépek utasai - miután egyszerre engedték be őket - hatalmas sorokba voltak kénytelen várakozni az útlevél-ellenőrzés és a vámvizsgálat miatt.
 
A Martha's Vineyard nevű üdülőhelyen pihenő Barack Obama elnököt tájékoztatták a földrengésről, s miután nem történt rendkívüli esemény, az elnök vissza is tért a golfpályára.

Korábban írtuk

A földrengés Virginia állam Mineral körzetében történt, rengéscentruma 6 kilométer mélyen volt, a földmozgást Rhode Islandben és New Yorkban is érzékelték - közölte az Egyesült Államok geológiai intézete. A földrengés - amelyet korábban 5,8-as erősségűre becsültek - megrázta a Fehér Házat is, s a Reuters értesülése szerint a tisztségviselők Washington utcáira menekültek.

Az országos meteorológiai szolgálat és az alaszkai cunami-előrejelző központ közlése szerint a keleti partot nem fenyegeti szökőár. Jelentősebb károkról illetve sérülésekről egyelőre nem érkezett jelentés, a New Yorktól északra lévő Dutchess megye hatóságai azonban egyes épületek megrongálódását jelezték. Washingtonban bezárták és evakuálták a nemzeti műemlékeket és emlékhelyet is.

A szokatlanul erős, Torontóban is érzékelhető rengés hatására kiürítették a new york-i Kennedy illetve a new jersey-i Newark repülőtér irányító tornyait, és ellenőrzik e légikikötők kifutópályáit. A vizsgálatok lefolytatásáig törölték a szóban forgó repülőterek járatait.

Szövetségi tisztségviselők közölték, hogy a földrengéssel egy időben a biztonsági rendszerek automatikusan leállítottak két nukleáris reaktort.

Olvasóink írták

  • 1. Horthyszobor 2011. augusztus 24. 14:06
    „Elszabadult a HAARP???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki hetilapot tiltottak be Venezuelában

Venezuelában átmenetileg felfüggesztették egy ellenzéki hetilap kiadási jogát, mivel az a múlt… Tovább olvasom