Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Folytatódott a "dzsungel" felszámolása Calais-ban

Folytatódott kedden a migránstábor felszámolása az észak-franciaországi Calais-ban, ahol a nap folyamán nekilátnak a sátorváros lebontásának.
Reggel nyolckor indult az első busz a menedékkérők csoportjával, miközben a csendőrök figyelő tekintete mellett társaik százai egymást lökdösve arra vártak, hogy felkerüljenek a várólistákra.

Fabienne Buccio helyi prefektus azt mondta, hogy "sokan akarnak távozni, ami jó. Az emberek önként jönnek, és ez üdvözlendő" - tette hozzá. 

Hétfőn 2318 embert szállítottak menekültközpontokba az ország különböző részein. Mintegy 400 kiskorúnak átmeneti fogadó központot alakítottak ki a még meglévő Calais-i táboron belül. Ügyükben a franciák a brit hatóságok utasításaira várnak. London ugyanis már több kísérő nélküli kiskorút befogadott, a calais-i migránsok célja ugyanis az, hogy átjussanak a La Manche csatornán.

A felszámolás az egyik legérzékenyebb kérdése a táborban tartózkodó 1300 kísérő nélküli kiskorú elhelyezése, akik közül legalább 500-nak a szülei vagy a rokonai Nagy-Britanniában élnek, ezért a gyerekek hozzájuk szeretnének csatlakozni. 

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter hétfőn jelezte, hogy London befogadja azokat, akiknek sikerül azonosítani a rokonaikat Nagy-Britanniában. A brit hatóságok tanulmányozzák a gyerekek aktáit - hangsúlyozta. 

Az evakuálási művelettel párhuzamosan kell megkezdődnie a kiürült menedékek lebontásának, illetve az ott felhalmozódott hulladék összegyűjtésének - mondta Buccio. 

A belügyminisztérium szóvivője arról számolt be, a bontás kézi erővel történik majd, a földgyaluk még nem érkeznek a területre, hogy a lehető legcsekélyebb mértékre csökkentsék a feszültséget és az indulatokat. 

Sok, a háború és a szegénység elől menekülő migránsnak a dzsungel bezárása annak az álomnak a végét jelenti, hogy egy rövid tengeri utazást követően elérhetik Nagy-Britanniát.

A táborban mintegy hat-nyolcezer ember volt, főleg Afganisztánból, Szudánból, Eritreából érkezettek, akik a "dzsungelként" elhíresült táborban éltek, amely az Angliába távozni szándékozók gyűjtőhelyévé vált az elmúlt időszakban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horrorbaleset: négyen haltak meg egy ausztrál vidámparkban - videó

Horrorbaleset: négyen haltak meg egy ausztrál vidámparkban - videó
Úgy tudni, hogy felborult egy vízi hullámvasút, és az áldozatok a futószalag alá szorultak. Tovább olvasom