Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Fotóművészeti kiállítóhely lesz a párizsi Nevers-palota

A fotóművészetnek szentelt kiállítótér lesz 2014-től a Párizs központjában található Nevers-palota. Ezt Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter jelentette be a dél-franciaországi Arles városában az idei fotográfiai találkozón.
A 650 négyzetméteres új párizsi kiállítóhely a közeli Jeu de Paume múzeum kezelésében lesz, és elsősorban fotótörténeti kiállításoknak ad majd otthont.

Korábban a Sully-palotában rendezték a nagyobb francia fotókiállításokat, de 2009 végén ez a lehetőség megszűnt, és azóta nincs olyan nagyobb állami intézmény, amely folyamatosan helyet adhatna a fotótárlatoknak a művészeti ág egyik legfontosabb ihletőjének tekintett ország fővárosában. Egy ilyen állandó kiállítóhely hiánya egyre érezhetőbbé vált - mutatott rá a miniszter.

Az új fotóművészeti központban több igen régi gyűjtemény kerülhet a nagyközönség elé, de Frédéric Mitterrand szerint a fiatal alkotók számára is új lehetőségeket teremt majd a kiállítóhely.

Az épület azonban átépítésre szorul. A Nevers-palota átalakítása és berendezése mintegy húsz hónapot vesz majd igénybe - addig a jelenleg a modern művészet párizsi múzeumának otthont adó Tokió-palotában alakítanak ki ideiglenes fotókiállító-helyet. A Jeu de Paume már 2012-ben megkezdi három olyan fotótárlat előkészítését, amelyeket a következő évben a mintegy 600 négyzetméteres átmeneti kiállítási térben mutatnak be.

A miniszter felvetette egy olyan nagy országos fotóművészeti kiállítás gondolatát is, amely a párizsi és a - sok esetben kevésbé ismert - vidéki fotóművészeti intézmények anyagának gazdagságát együttesen érzékeltetné. Ez azonban még a jövő zenéje, hogy a nagy rendezvény mikor valósulhat meg, arról nem esett szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Le Monde a magyar kormány intézkedéseiről

"Orbánt nem érdekli sem az éles, sem a mérsékelt kritika" - állítja a francia liberális újság szombati írása. Tovább olvasom