Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Grönland őslakosai vadászhatnak bálnára

Japánnak viszont ismét megtiltanák.
Ezentúl hivatalosan is jogosultak a Dániához tartozó Grönland őslakosai arra, hogy évente bizonyos számú bálnát elejtsenek. A döntést hétfőn hozta meg a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) közgyűlése a szlovéniai Portorozban, ahol a japán bálnavadászatot éles bírálatok érték.

Az Adriai-tenger partján fekvő településen hétfőn kezdődött négynapos bálnavadászati konferencián az IWC 88 tagállamának képviselői vesznek részt.

A delegáltak többsége jóváhagyta, hogy a grönlandi inuitok ezentúl évente 178 csukabálnát, 19 közönséges barázdabálnát, 10 hosszúszárnyú bálnát és két grönlandi bálnát ejthetnek el. Az új vadászati kvóta kiadását az inuit nép hagyományaival indokolták.

A döntés bírálói botrányosnak nevezték a Grönlandnak adott engedményt. Az állat- és környezetvédők ugyan elviekben "helyesnek" találják, hogy a grönlandi őslakosok bálnavadászati kvótát kapnak, mindazonáltal túl magasnak tartják az elejthető emlősállatok számát - közölte Sandra Altherr a Pro Wildlife nevű szervezet képviseletében. Egy tanulmány szerint a világ legnagyobb szigetén a most engedélyezett mennyiség kétharmada a bálnahús iránti tényleges igény, a terméket azonban a szupermarketeken kívül az óceánjáró hajókon és a turisták által látogatott éttermekben is kínálják.

A kétévente megrendezett IWC-gyűlés második legfontosabb témája Japánnak az a terve, hogy a szigetország újraindítja a bálnák "tudományos célú" vadászatát. A kezdeményezés ellen Új-Zéland határozattervezetet fogalmazott meg, amelyben követeli, hogy Tokió új bálnavadászati programját annak fenntarthatósága szempontjából vizsgálják meg az IWC tudósai. Az ügy hátterében az ENSZ égisze alatt működő hágai Nemzetközi Bíróság márciusi ítélete áll, amelyben a testület illegálisnak minősítette Japán egyik korábbi, hasonló célú bálnavadászati programját azzal az indoklással, hogy a szigetország nem tartotta be a megfelelő tudományos sztenderdeket. Új-Zéland azt szeretné, ha ennek a bírósági döntésnek a jövőben is érvényt szereznének.

A IWC 1982-ben rendelt el moratóriumot a kereskedelmi célú bálnavadászatra, amely mind a mai napig érvényben van. Hivatalosan csak Norvégia és Izland folytat kereskedelmi bálnavadászatot, miután előbbi tiltakozást nyújtott be a moratórium ellen, utóbbi pedig amiatt egy évtizeddel később kilépett az IWC-ből. Hétfőn tiltakozó jegyzéket adott át az izlandi kormánynak Matthias Brinkmann, az Európai Unió (EU) nagykövete amiatt, hogy a szigetország továbbra is engedélyezi a kereskedelmi célú bálnavadászatot. Az IWC a tengeri emlős tudományos célú elejtését elvben lehetővé teszi.

Az IWC moratóriumának már van "kézzelfogható" eredménye: múlt héten amerikai szakemberek arról az örömhírről számoltak be, hogy a kereskedelmi célú bálnavadászat kezdete előtti egyedszámához közelít a kaliforniai partoknál élő kékbálna-populáció, amely ma ismét fenntartható szinten van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz plenáris vita Magyarországról az EP-ben

A liberálisok a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetéről vitáztak… Tovább olvasom