Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Gyerekkereskedők a bíróság előtt

Kína - Kína eddigi legnagyobb gyerekkereskedelemmel kapcsolatos bűnügyének vádlottjait állították bíróság elé a közép-kínai Hupej (Hubei) tartomány székhelyén, Vuhan (Vuhan) városában a héten - adta hírül pénteken a China Daily című napilap.
Négy év során összesen 49 gyereket adtak el, akiket a délnyugat-kínai Jünnan (Yunnan) tartományban vettek, majd Hopej (Hebei) és Sanhszi (Shanxi) tartományokban adtak tovább. Három gyerek szállítás közben meghalt.

A bűncselekmények elkövetésével 23 embert gyanúsítanak. Egyiküket - mint kiderült - testvérével együtt valaha szintén elrabolták és Észak-Kínában kényszerítették házasságra. Ő volt az, akit később egy másik testvére megkeresett és két csecsemő eladásával bízott meg. Jü Li-hsziang (Yu Lixiang) - a kihallgatások jegyzőkönyve szerint - ekkor "értette meg", hogy a gyerekkereskedéssel jó pénzt lehet keresni és elindította saját "vállalkozását".

Az asszony és férje később rokonaik és ismerőseik bevonásával egy társaságot szerveztek, és szervezetten folytatták a gyerekek adásvételét. Egy kisfiúért 13-20 ezer jüant, átlagosan 500 ezer forintot, egy kislányért 5-14 ezer jüant, átlagosan 300 ezer forintot adtak. A fiúkat körülbelül 40 ezer jüanért, vagyis több mint egymillió forintért adták el, míg a lányokon 20 ezer jüanért, vagyis kevesebb mint 600 ezer forintért adtak túl.

2009 júniusában a rendőrség 29 gyerekre bukkant Vuhan városban, és néhányuk szüleit máig nem lelték meg a hatóságok. A bírósági tárgyalás a vádlottak nagy száma miatt várhatóan elhúzódik - tájékoztatott Lu Tan-csün (Lu Danjun), az ügyet tárgyaló középfokú bíróság munkatársa. Mint mondta, többségük alacsony iskolázottságú és "nem volt tudatában annak, hogy tettével törvényt sért".

A kínai törvények szerint gyermekkereskedelemért 5 év szabadságvesztéstől halálbüntetés is járhat. A "vevő" legfeljebb 3 év börtönt kaphat.

A kínai közbiztonsági minisztérium adatai szerint évente mintegy 3 ezer elrabolt nő és gyermek ügyében indul eljárás. Más becslések szerint az eltűntek száma 10 és 20 ezer között lehet.

A tavaly áprilisban indított kilenchónapos kampány eredményeként 3455 gyereket és 7365 nőt szabadított ki fogságából a rendőrség.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. március 05. 18:15
    „Kérek kettő kiló gyereket.
    3,60lett,maradhat?

    Milyen korcs állatok ezek. Élő emberekkel kereskedni. A vevő is kapjon halálbüntetést ha tudatában volt hogy ezek elrabolt gyerekek, nagyrészük árva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedofil botrány a kolostorban

Németország - Egy bajorországi kolostorhoz tartozó iskolában és internátusban éveken át folyt… Tovább olvasom