Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Gyűlöletkeltő plakátok: feljelenti a Híd az SNS-t

Szlovákia - A főügyészséghez fordul a Híd magyar-szlovák kormánypárt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) gyűlöletkeltő, magyarellenes óriásplakátjai miatt - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.
A HÍD politikusai szerint tűrhetetlenek az SNS óriásplakátjai, mert "magyarveszéllyel" riogatják a lakosságot. A legnagyobb gondot abban látják, hogy a közélet kezd hozzászokni a rasszista és nacionalista indíttatású kampányokhoz.

"Lassan ott tartunk, hogy mindenki csak legyint, amikor arról van szó, hogy Slotáék (Ján Slota, az SNS elnöke) nyílt magyarellenességgel vagy a romák elleni bujtogatással próbálnak szavazatokat szerezni. Ezt nem szabad hagyni" – jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke.

Elmondta: a tavalyi parlamenti választások előtt elhelyezett, roma férfit ábrázoló SNS-es plakátok miatt ugyan felhördült a társadalom, de semmilyen lépés nem történt, hogy ilyen hirdetés ne ismétlődhessen meg.

"A Híd jogászokkal készíttetett elemzést, amely pontosan rámutat azokra a pontokra, ahol az SNS törvényt sért. Az elemzést eljuttatják a főügyészséghez, továbbá a reklámtanács figyelmét is felhívják a nemzetiek plakátkampányára, az ugyanis nem tartja tiszteletben a reklámetikai kódexet. Az óriásplakátokon megfogalmazott uszító üzenetek – a 'magyar terjeszkedés ellen', a 'Nem akarunk a Felvidéken élni' és a többi – szerintük hozzájárulnak az olyan eseményekhez, mint a közelmúltban Érsekújvárban tapasztaltak: ott magyar- és zsidóellenes feliratokkal firkáltak össze házfalakat" - olvasható a lapban.

Bugár szerint az SNS politikusainak kijelentései sem maradhatnak válasz nélkül. "A romaellenesség esetében viszonylag széles körű tiltakozás tapasztalható, viszont a magyarellenességet a társadalom hajlamos kézlegyintéssel elintézni, mondván, ez része a Slotafolklórnak" - hívta fel a figyelmet Bugár.

Ugyanakkor előrebocsátotta: a Híd próbálkozásainak sikere kétséges, ugyanis az ügyészségekre és a bíróságokra az elmúlt években sem volt jellemző, hogy büntetést javasoltak volna hasonló beadványok miatt.

A Híd a kétnyelvűséggel kapcsolatban is kampányt indít: az önkormányzatoknak matricákat küld szét, amelyekkel megjelölhetik azokat a helyeket, ahol a lakosok a kisebbség nyelvén is intézhetik ügyeiket.

A matricák szövege "Itt magyarul is beszélünk" lesz. Az olyan településekre, ahol roma, német, ukrán és ruszin lakosság is él az adott kisebbség nyelvén készült matricát küldenek. A párt egyben felkéri az önkormányzatokat, hogy a matricákat terjesszék a helyi vállalkozók és intézmények között is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább csökken a német kormánykoalíció népszerűsége

Németország - Katasztrofális közvélemény-kutatási eredménnyel kezdi a nyári parlamenti szünetet az… Tovább olvasom