Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Halálos ítélet kábítószer-csempészés miatt

Halálra ítéltek kábítószer-csempészésért egy dél-afrikai nőt a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban - adta hírül a tartományi felsőbb bíróság pénteki közleményében.
A 35 esztendős Janice Bronwyn Linden 2008. november 30-án érkezett a tartományi főváros, Kuangcsou (Guangzhou) repülőterére, ahol a vámosok utazóládájában mintegy 3 kilogramm metamfetamin-hidrokloridot találtak. A gyanúsítottat másnap őrizetbe vették.

A halálos ítéletet 2009. július 15-én hozták meg első fokon, majd a fellebbezést követően november 20-án az ügyet újra tárgyalták. Az ítéletet most másodfokon megerősítették. Az indoklásban a bűncselekmény társadalomra gyakorolt negatív hatását hangsúlyozták, kiemelve, hogy nem kegyelmezhetnek meg.

Az ítélet kihirdetését követően Linden rövid időre találkozhatott a Dél-Afrikai Köztársaság sanghaji konzulátusának diplomatáival. Az ítéletet - az érvényes jogszabályoknak megfelelően - végrehajtása előtt még a legfelsőbb bíróságnak jóvá kell hagynia.

A kínai legfelsőbb bíróság tájékoztatása szerint pénteken kivégeztek három japán állampolgárságú kábítószer-csempészt az északkel-kínai Liaoning tartományban. Közülük ketten 67 évesek voltak, harmadik társuk 48. Egyikük 5 kilogramm metamfetamint vásárolt még 2003 júniusában Kínában és azt társaival akarta Japánba szállíttatni, de azok - különböző alkalmakkor - a repülőtéren lebuktak.

Április 6-án, kedden Kínában már kivégeztek egy japán állampolgárt. A 65 éves Mitsunobu Akanónál - ugyancsak egy repülőtéri biztonsági átvizsgálás során - 2006 szeptemberében találtak több mint másfél kilogramm kábítószert.

A kábítószer-csempészés súlyos bűncselekménynek számít Kínában és mindaz, aki több mint 50 gramm metamfetamin, vagy heroin csempészésben, értékesítésben, szállításban, illetve gyártásban részt vesz, halára ítélhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz egy egyetemi kollégiumban: egy halott

Egy 18 éves diák meghalt, 22-en pedig füstmérgezést szenvedtek a dél-franciaországi Toulouse-ban, az… Tovább olvasom