Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Harcok Líbiában: ˝Kadhafinak ideje feladni a küzdelmet˝ - galériával

Moammer Kadhafi líbiai vezető bukását befejezett tényként kezelve vezető európai politikusok hétfőn már a Kadhafi utáni időszak menetrendjéről, a Líbia új irányítói előtt álló feladatokról nyilatkoztak.


19:56 - Dzsazíra: az emberei kiszabadították Kadhafi egyik fiát

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülése szerint hétfőn kiszabadították házi őrizetéből Moammer Kadhafi egyik fiát, Mohammedet. Ő volt az elfogott három fiú egyike, akit házi őrizetbe vettek. A hozzá hű fegyveresek megrohanták az épületet, és az őrök legyűrése után magukkal vitték Mohammedet, akit előző nap fogtak el - közölte a tv-adó. Röviddel később a hírtelevízió azt közölte, hogy találtak két holttestet, amelyek közül az egyik Hamisz Kadhafié (a líbiai vezető egy másik fiáé), a másik a Kadhafi-kormányzat titkosszolgálati főnökéé, Abdullah asz-Szenuszié lehet. Az al-Dzsazíra pontos forrásokra egyik hírben sem hivatkozott.

19:35 - A törvényesség betartására szólított fel a líbiai ellenzék vezető

A líbiai ellenzék nemzeti tanácsának a vezetője a törvények betartására és arra szólította fel a felkelőket, hogy tartózkodjanak a bosszúállástól, és kijelentette: fegyelmezetlenség esetén akár le is mondhat a tisztségéről. Musztafa Abdul-Dzsalíl, az Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke méltányos tárgyalást ígért a hatalmát elvesztő Moammer Kadhafi ezredesnek és kormányának egy hétfőn, Bengáziban tartott sajtótájékoztatón. Kadhafi rendszere véget ért, bár a végső győzelem csak akkor érkezik el, amikor elfogják a férfit, aki közel 42 éven át irányította az országot - szögezte le. A politikus türelmet, megbocsátást és a magán- és köztulajdon megvédését kérte mindenkitől.

"Felszólítom a forradalmárokat, hogy... ne vegyék a saját kezükbe a törvényt, hagyják a maga útján járni az igazságszolgáltatást" - mondta. Dzsalíl emlékeztetett rá: a lázadó mozgalomban egyes csoportok elutasították, hogy alárendeljék magukat a központi katonai vezetésnek. "Bízom a parancsnokok szavában, de az egyes embereik bizonyos tettei nyugtalanítanak... és ez okot adhat a lemondásomra" - figyelmeztetett.

A kérdéssel kapcsolatban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is aggodalmainak adott hangot, és hangsúlyozta: "rendkívül nagy gondot kell fordítani az emberek és a közintézmények védelmére, a törvényes rend fenntartására".

19:31 - Az Egyesült Államok nem küld szárazföldi erőket Líbiába

Az Egyesült Államoknak nem áll szándékában szárazföldi erőkkel hozzájárulni egy nemzetközi békefenntartó művelethez Líbiában Moammer Kadhafi bukását követően - közölte Dave Lapan ezredes, a Pentagon szóvivője hétfőn. Az amerikai védelmi minisztérium szerint Kadhafi valószínűleg még mindig Líbiában tartózkodik. A szóvivő elmondta, nincs arról információjuk, hogy a líbiai vezető elhagyta volna az országot. Közelebbit azonban nem árult el Kadhafi vélhető tartózkodási helyéről. Az afganisztáni és az iraki háborúval lekötött Egyesült Államok igyekszik korlátozni részvételét egy harmadik konfliktusban, és Barack Obama elnök már korábban kizárta annak lehetőségét, hogy szárazföldi erőket küldjön Líbiába.

A Pentagon szóvivője megerősítette, hogy ha lesz is valamiféle átmeneti küldetés külföldi csapatok részvételével, amerikai katonák nem lesznek benne. Az Egyesült Államok légi megfigyeléssel segíti a NATO vezette nemzetközi katonai koalíció tevékenységét, és ezt folytatja a következő napokban is. Az amerikai hadsereg Predator típusú, pilóta nélküli kémrepülőgépekkel is pásztázza Líbia területét. Lapan visszautasította azt a felvetést, hogy a líbiai fővárosban túl bonyolulttá vált a harci helyzet a légi megfigyelést illetően. Ha ez így lenne, megbonyolíthatná a NATO-gépek által a felkelőknek nyújtott légi támogatást.

19:08 - Több mint 100 milliárd euró lehet Kadhafi vagyona

Ellenzéki becslések szerint több mint 100 milliárd euróra rúghat Moammer el-Kadhafi vagyona, amelynek nagy része külföldön van. A líbiai diktátor jelenleg nem férhet hozzá pénzéhez, mivel az ENSZ és az Európai Unió (EU) által a Kadhafi-rezsim ellen bevezetett szankciók egy részének értelmében több száz, külföldön vezetett líbiai számlát zároltak, rajtuk hozzávetőleg 40 milliárd euróval. Ebből az összegből 22 milliárd euró amerikai, 7,2 milliárd németországi, míg 1,2 milliárd euró osztrák bankokban van. A nemzetközi közösség a Kadhafi-család számlái mellett a líbiai központi bank és a Líbiai Befektetési Hatóság (LIA) külföldi eszközeit is befagyasztotta.

Az ezredes vagyonának megállapításánál figyelembe vették a családja birtokában lévő állami kötvényeket is. Ezenkívül Kadhafi és hozzátartozói több luxusingatlannal is rendelkeznek. A líbiai ellenzék vezetője hétfőn bejelentette, hogy vasárnap éjjel Szeif al-Iszlám Kadhafi mellett kezükre került a diktátor egy másik fia, al-Szaadi Kadhafi is. Ezzel már háromra nőtt az őrizetbe vett Kadhafi-gyerekek száma, akik apjukat tevékenyen segítették a rezsim irányításában. A líbiai vezetőnek két további fia, valamint egy lánya is van.

17:36 - Támogatást ígért a felkelőknek az Arab Liga

"Teljes támogatásáról" biztosította hétfőn az Arab Liga a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT). Nabil al-Arabi, a liga főtitkára Líbia modern kori történelmének jelenlegi fordulópontján sok sikert kívánt a lázadók politikai szervének az új korszakba való átmenethez. Mint mondta, hamarosan megbeszélést folytatnak az arab országok külügyminiszterei a líbiai békés átmenet és stabilitás elősegítése céljából.

A líbiai ellenzéki sajtó tájékoztatása szerint hétfőn mintegy 900 foglyot szabadítottak ki felkelők a Tripoli szomszédságában lévő Ain Zara börtönéből. A jelentésből kiderül, hogy többségüket politikai okokból börtönözték be. Közben harcok törtek ki a nyugat-líbiai Szavarában. A helyzet meglehetősen veszélyes, tekintettel arra, hogy a Moammer el-Kadhafihoz hű erők három irányból támadják a várost.

17:28 - Amerikai diplomata: Kadhafi már Líbia múltjának a része

Líbia túllépett egy történelmi fordulóponton, Moammer Kadhafi pedig "Líbia múltjának részévé vált" - jelentette ki hétfőn Jeffrey Feltman, az Egyesült Államok közel-keleti ügyekért felelős államtitkár-helyettese az ABC hírtelevízió "Jó reggelt Amerika" című műsorában. "Világos, hogy a lázadók győztek, és hogy Kadhafi kényszerű lemondása csupán idő kérdése" - mondta Feltman.

A 42 évig tartó Kadhafi-rezsim elleni hathónapos felkelés eredményeként a lázadó erők a hétvégén behatoltak a Kadhafi fő hatalmi bázisának számító Tripoliba. A líbiai kormányt támogató erők harckocsijai és mesterlövészei hétfőn már csak szórványos ellenállást tanúsítottak a fővárosban. Feltman - aki Bengáziban töltötte a hétvégét, és a lázadók vezetőivel tárgyalt - elmondta: nem tud Kadhafi hollétéről, és megjegyezte, hogy a líbiai vezetőt már napok óta nem látták.

Arra a kérdésre, milyen tervek készültek az átmenetre vonatkozóan, Feltman közölte: első lépésként a személyes megtorlást próbálják megelőzni. "Több Kadhafi-utáni terv létezik arról, hogyan vezessék az intézményeket, és hogyan biztosítsák az alapvető szolgáltatásokat" - mondta a helyettes államtitkár Emlékeztetve az Irakban Szaddám Husszein elnök megbuktatását követően kialakult kaotikus helyzetet, Feltman nem bocsátkozott előrejelzésekbe. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Líbiában nem tapasztalható az Irakra akkoriban jellemző "szektás egyveleg".

16:20 - A felkelők elfoglalták a televízió székházát

A líbiai felkelők kezére került hétfőn Tripoliban az állami televízió székháza - közölték a televízió munkatársai. A felkelők akcióját megelőzően megszakította adását a Moammer el-Kadhafi vezette rezsim szócsövének számító közszolgálati televízió.

Sajtóértesülések szerint nem sokkal később a líbiai vezető szülővárosából, Szirtből folytatta a műsorszórást. Közben a líbiai diktátor egykori kebelbarátja, Silvio Berlusconi olasz kormányfő egy hétfőn kiadott közleményben leszögezte: Olaszország a felkelők "oldalán van", akiket a rezsim elleni küzdelemben már nem sok választ el a sikertől. Az olasz miniszterelnök szerint Kadhafinak fel kell adnia a "hasztalan harcot", és ezáltal meg kell kímélnie népét a további szenvedésektől.

Véget ért Kadhafi 42 éves uralma. Fotó: MTI (galéria)

16:16 - Elszállítanák hajóval Tripoliból a bevándorlókat

Elhagyta Bengázit, és Tripoli felé tart egy hajó, hogy elszállítsa a líbiai fővárosban tartózkodó bevándorlókat - jelentette be hétfőn a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). "A szervezet által bérelt hajó háromszáz ember szállítására alkalmas, és hétfő reggel futott ki Bengáziból azt követően, hogy 124 bevándorlót vett a fedélzetére Miszrátában.

A Tasucu nevű hajó kedden érkezik Tripoliba, és azt követően indul Bengázi felé, hogy a fedélzetére vette a fővárosban élő migránsokat - derült ki az IOM közleményéből. A szervezet közlése szerint az egyiptomi határon fekvő Szallúm városig viszik a bevándorlókat, mielőtt segítenének nekik visszatérni országaikba. A hajó fedélzetén több orvos tartózkodik, hogy ellássa az arra rászorulókat. "Reméljük, hogy az IOM hajója ki tud kötni kedden, és a szervezet képes lesz biztonságosan teljesíteni küldetését" - idézte a nyilatkozat Pasquale Lupolit, a szervezet közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgatóját.

A szervezet becslése szerint több mint ötezer bangladesi, Fülöp-szigeteki és egyiptomi állampolgár jelezte távozási szándékát. A közlemény hangsúlyozta: sokaknak szükségük van még segítségre, beleértve a Tripoli külvárosaiban élő fekete-afrikai migránsokat és azokat, akik nem tudtak kapcsolatba lépni hazájuk nagykövetségével. Az IOM felszólította a háborúzó feleket, hogy biztosítsák a bevándorlók biztonságos evakuálását. A kormányellenes lázadók vasárnap éjjel vonultak be Tripoliba, és a város nagy részét ellenőrzésük alá vonták. Elfogták Moammer Kadhafi két fiát, köztük Szeif el-Iszlámot, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság.

16:07 - Ashton: Kadhafinak ideje feladni a küzdelmet

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint Moammer Kadhafinak ideje belátnia, hogy fel kell adnia a küzdelmet. Catherine Ashton a BBC-nek hétfőn nyilatkozva elmondta: elérkezett az idő, hogy Líbia jövőjét az ottani emberek kezébe adják, és hagyják, hogy szabadon dönthessenek arról, milyen országot szeretnének építeni. "Hiszek a nemzetközi igazságszolgáltatásban, és nagyon fontos, hogy hagyjuk érvényesülni azt" - jelentette ki. Hétfőn beszédet mondott Londonban Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, és kijelentette: Nagy-Britannia segítséget nyújt azoknak a közel-keleti és észak-afrikai országoknak, amelyeken korábban végigsöpört az "arab tavasz". Emlékeztetett: Nagy-Britannia nagyon komolyan megfontolta a döntést, hogy részt vegyen-e a líbiai intervencióban, amelynek eredményeként az ország most már a szabadság küszöbén áll.

A brit haderő március óta van jelen Líbiában azzal a feladattal, hogy az ENSZ mandátuma alapján megvédje a lakosságot a támadásoktól. A brit részvételről hozott döntést nagy többséggel támogatta a parlament. Claudio Cordone, az Amnesty International igazgatója a BBC-nek úgy nyilatkozott, Moammer Kadhafi líbiai vezető Tripoliban elfogott második legidősebb fiát, az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Szeif al-Iszlámot át kell adni a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, mivel az alkalmasabb lenne az ügy kezelésére a jelenlegi líbiai igazságszolgáltatásnál.

Robert Halfon konzervatív képviselő arról beszélt, hogy vissza kellene hozni Nagy-Britanniába Abdelbász Ali Mohamed al-Megrahit, a skóciai Lockerbie-merénylet egyetlen elítéltjét, akit 2009-ben engedtek el, miután prosztatarákot diagnosztizáltak nála, és az orvosok legfeljebb még három hónapot jósoltak neki. A férfi azonban ma is él. Al-Megrahi, a Lockerbie-merénylet egyetlen elítéltje líbiai titkosszolgálati ügynök volt. 2001-ben ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre. A PanAm amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas. 2009-es szabadon bocsátása után al-Megrahit hősként ünnepelték Líbiában. Halfon szerint hiba volt elengedni al-Megrahit, és ha Kadhafi rezsimje megbukik, vissza kellene hozni a férfit Nagy-Britanniába. "Ha nem tér vissza, ott kell börtönbe kerülnie" - fogalmazott. A skót kormány azonban jelenleg is kiáll korábbi döntése mellett.

15:49 - Nem lesz NATO-támaszpont Líbiában

Kadhafi ezredes rendszerének bukása után sem engedélyezik a NATO-nak, hogy katonai támaszpontot tartson fenn Líbiában - jelentette be a felkelők vezető testültének kairói megbízottja. "Líbia muzulmán arab ország volt a NATO előtt, és utána is az lesz ... A líbiaiak 1970-ben fellázadtak a külföldi támaszpontok ellen, és az országban nem lesznek nem líbiai támaszpontok" - mondta az Átmeneti Nemzeti Tanács kairói képviselője hétfőn A megbízott hozzátette, hogy a felkelők hálásak az észak-atlanti szövetségnek, mert a kormányerők elleni légi csapásokkal segítette őket, és hozzájárult az emberveszteség minimalizálásához.

15:33 - Málta nem fogadja be Kadhafit

Nem kérdés, hogy a máltai hatóságok őrizetbe veszik és kiadják Hágának Moammer el-Kadhafi ezredest és a rezsim többi vezetőjét, amennyiben azok a földközi-tengeri országban keresnének menedéket - szögezte le hétfőn a máltai külügyminisztérium szóvivője.

"Amennyiben Kadhafi ezredes vagy a líbiai kormány bármely más, nemzetközi körözés alatt álló tagja Máltára jön, őrizetbe vesszük, és azonnal kiadjuk őket a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC)" - jelentette ki a szóvivő.

Hangsúlyozta, hogy Málta a büntetőbíróság alapító egyezményének aláírója, és ennek megfelelően érvényesít minden, az ICC által kiadott nemzetközi elfogatóparancsot.

Közben Lawrence Gonzi máltai kormányfő telefonon megbeszélést folytatott Mahmúd Dzsibríllel, a líbiai felkelők politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a vezetőjével, és gratulált a lázadóknak a Tripoliban elért sikereihez.

15:30 - Már a Kadhafi utáni időszakról nyilatkoznak a vezető külföldi politikusok

Moammer Kadhafi líbiai vezető bukását befejezett tényként kezelve vezető európai politikusok hétfőn már a Kadhafi utáni időszak menetrendjéről, a Líbia új irányítói előtt álló feladatokról nyilatkoztak. Eljött az ideje az új Líbia megteremtésének, és az átmenetnek békésnek kell lennie - üzente nyilatkozatában Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

Az atlanti szövetség vezető képviselője leszögezte: minél hamarabb ismeri fel Kadhafi, hogy saját népe ellen nem nyerheti meg a csatát, annál több vérontást és szenvedést lehet elkerülni. A főtitkár közölte, hogy a NATO kész együttműködni a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanáccsal, amely nagy felelősséget visel a helyzet alakulásáért: biztosítania kell, hogy az átmenet "sima és befogadó jellegű legyen", hogy az ország megőrizze egységét, valamint hogy "a jövőt a megbékélésre és az emberi jogok tiszteletben tartására alapozzák". Hasonló tartalmú nyilatkozatot tett Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Felszólította az Átmeneti Nemzeti Tanácsot és az ellenzéki erőket, hogy biztosítsák a polgári lakosság védelmét, tartsák maradéktalanul tiszteletben az emberi jogokat és a humanitárius jog előírásait, és tanúsítsanak felelősségteljes magatartást az ország békéje és stabilitása érdekében.

Az uniós politikus az "új Líbia" kívánatos jellemzői között a demokratikus elvek, az igazságosság és az emberi jogok érvényesülését emelte ki. A brit kormányfő szerint Moammer Kadhafi uralma széthullóban van, és "kétségtelenül nehéz napok jönnek", de a líbiaiak "közelebb kerültek egy szebb jövő eléréséhez". David Cameron kijelentette: Nagy-Britannia "büszke" lehet arra a szerepre, amelyet a közelmúltbeli eseményekben játszott, de az ország jövője és Kadhafi sorsa elsősorban maguktól a líbiaiaktól függ. Hozzátette: azt szeretné, ha Kadhafit felelősségre vonnák tetteiért.

A brit miniszterelnök közölte: egyeztet Musztafa Abdul-Dzsalíllal, az arab országbeli lázadó erőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökével, és felhívja a figyelmét "az emberi jogok tiszteletének és a megtorlások elkerülésének a fontosságára". Mint mondta, a Nagy-Britanniában lévő, korábban befagyasztott líbiai vagyonelemeket hamarosan rendelkezésre bocsátják az ország újjáépítéséhez. Hozzátette: amint elég biztonságossá válik a helyzet, Nagy-Britannia ismét megnyitja diplomáciai képviseletét az országban. A líbiai összekötő csoport jövő hétre történő összehívását javasolta a francia diplomácia. A színhely Párizs lenne.

Alain Juppé külügyminiszter azzal indokolta a csoport rendkívüli ülésének legmagasabb szinten való megtartását, hogy Líbiában "minden megváltozik". Az ottani fejleményeket "elégedettségre okot adónak" nevezte, és megjegyezte, hogy hazája "kiszámított kockázatokat" vállalt, s az ügy, amelyért kiállt, "igazságos volt". Az óvatosság mindazonáltal a külügyminiszter szerint indokolt, mert "a harcok még folytatódnak". Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy Líbiában fennáll az erőszak kiterjedésének komoly veszélye. "Veszélyes helyzet alakult ki, fiatal, dühös emberek fegyverekkel felszerelkezett csoportjai vannak jelen. Az volna a legjobb, ha a rendszer megadná magát, tűzszünet jönne létre és eltűnnének a fegyverek" - fogalmazott a kormányfő.

A német kormány felszólította Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, hogy adja fel hatalmát, mert "elvesztette minden legitimitását". "Kadhafi ezredesnek távoznia kell" - jelentette ki Steffen Seibert kormányszóvivő, s hozzátette: "arra számítunk, hogy most már gyorsan békés és demokratikus kormányváltás következik be" Líbiában. Kína "tiszteletben tartja a líbiai emberek választását" - közölte honlapján a kínai külügyminisztérium egy kommünikében. "Kína tiszteletben tartja a líbiai emberek választását, és reméli, hogy az ország helyzete hamarosan stabilizálódik, az emberek élete visszatérhet a normális kerékvágásba" - olvasható a külügyi közleményben. "Kína kész arra, hogy együttműködjön a nemzetközi közösséggel és pozitív szerepet vállaljon Líbia majdani újjáépítésében" - tette hozzá a minisztérium.

15:09 - Sarkozy megadásra szólítja fel Kadhafi erőit

Fegyvereik letételére szólította fel a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőket hétfői közleményében Nicolas Sarkozy francia elnök, egyúttal további támogatásáról biztosítva a felkelőket. A francia vezető keményen elítélte Kadhafi "felelőtlen és elkeseredett" felszólításait a harcok folytatására. Sarkozy hétfőn telefonon tárgyalt a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetőjével, Mahmúd Dzsibrillel, akit szerdára Párizsba hívott. A francia elnök szerint a líbiai katonai fejlemények és az átállások növekvő száma azt bizonyítja, hogy Kadhafinak és rezsimjének befellegzett.


14:54 - Líbia-Csehország - A felkelők lobogója leng a prágai diplomáciai kirendeltségen

prágai diplomáciai képviseletének épülete fölé hétfőn délben felhúzták a felkelők zászlaját. A diplomaták közölték, hogy ezentúl a líbiai felkelőket, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot képviselik. A diplomáciai képviselet nyilatkozatot adott ki, amelyben méltatta a Cseh Köztársaságnak a líbiai helyzettel kapcsolatos álláspontját. Núrí Gaví, Líbia prágai diplomáciai képviseletének ideiglenes ügyvezetője ugyanakkor sajnálatának adott hangot, hogy Prága még nem ismerte el hivatalosan a felkelők által létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanácsot.

"A felkelők lobogójának kitűzésével Líbia egyértelmű jelzést küldött a cseh kormánynak, hogy ismerje el az észak-afrikai ország új kormányát" - mondta Gaví újságíróknak. Azt állította: Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter már június végén, Bengáziban tett látogatása idején ígéretet tett arra, hogy Csehország hivatalosan is elismeri az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. Schwarzenberg a közelmúltban Prágában úgy nyilatkozott, hogy Csehország csak azután ismeri el hivatalosan az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, miután az egész ország a felkelők ellenőrzése alá kerül.

Ettől függetlenül Prága már néhány héttel ezelőtt nagykövetet küldött Bengáziba, a felkelők központjába. A felkelők lobogójának kitűzése után a diplomaták elégették az eddigi hivatalos líbiai zászlót, illetve Moammer Kadhafi líbiai vezető portréját.

14:40 - Csökkent az olaj ára Tripoli elfoglalásának hírére

Több mint 3 dollárral csökkent a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára hétfő reggel a Líbiából érkező hírek hatására. Beszámolók szerint Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak, Tripolit pedig kormányellenes lázadók szinte teljes egészében ellenőrzésük alá vonták. A főváros elfoglalásáról szóló hírek hatására a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára reggel 3,15 dollárral 105,47 dollárra csökkent. Délutánra azonban mérséklődött a csökkenés, kettő óra körül 1 dollár 6 cent csökkenéssel 107,56 dolláron állt.

Olajpiaci kereskedők szerint a lázadók sikerei révén hamarosan rendeződhet a líbiai válság, és ismét felfuthat az olajtermelés és az olajexport, amely az ország első számú bevételi forrása. Ágazati elemzők szerint néhány hónapon belül napi 1 millió hordóra emelkedhet az olajkitermelés az afrikai országban. A Dow Jones üzleti hírügynökség hétfőn a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) jól ismerő forrásokra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a líbiai kőolajexport helyreállása lassú és fokozatos lesz, illetve rövid távú hatásokkal lehet az olajárakra. A perzsa-öbölbeli államból származó forrás úgy fogalmazott: "Remek hír, hogy vége felé közeleg Kadhafi rezsimje, de a líbiai kibocsátás csak sokára állhat helyre".

A szakember szerint a piaci fel fogja szívni a líbiai olajat, éppen úgy, ahogy ez történt Irak és Oroszország esetében. "Az OPEC rugalmas, és alkalmazkodni fog bármilyen bekövetkező változásra, de jelenleg nem látja szükségét egy válságtanácskozás összehívásának" - tette hozzá. Áprilisban, a líbiai export leállása után a Brent ára kétéves csúcsra, 127,02 dollárra szökött fel. A lázadás kirobbanása előtt Líbia a harmadik legnagyobb olajtermelő volt Afrikában, a világ olajtermelésének mintegy két százalékát adta.

Naponta nagyjából 1,6 millió hordó kőolajat termeltek ki, ennek legnagyobb részét pedig Európába exportálták. A lázadók előrenyomulásáról szóló hírek a másik fő olajfajta, a nyugati féltekén irányadó WTI árát is lefelé nyomták, a hordónkénti jegyzés hétfő reggel 82 centtel 81,44 dollárra csökkent. Délutánra azonban már pozitív tartományban állt a WTI hordónkénti árfolyama: 1 dollár 24 cent emelkedéssel 83,50 dolláron jegyezték.

14:02 - Magyarok nem kerültek bajba Líbiában

Nincs hír arról, hogy a Líbiában élő magyar állampolgárok közül valaki bajba került volna vagy valamilyen segítségre szorulna - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Külügyminisztérium.

A tárca közölte azt is, hogy az Európai Unió képviseletét is ellátó tripoli magyar nagykövetség egyre nehezedő feltételek között, de folytatja munkáját. Az észak-afrikai ország fővárosában, Tripoliban a helyzet továbbra is képlékeny, folytatódnak a harcok, több gócponton tartanak az összecsapások a kormányerők és a felkelők között - mondta el friss helyzetjelentésében Tóth József sajtófőnök.

A magyar nagykövetséget - amely különmegállapodás alapján az Egyesült Államok és Kanada érdekképviseletét is ellátja - eddig nem érte támadás, de ha ez bekövetkezne, vagy biztonsága egyéb módon veszélybe kerülne, ez új helyzetet teremtene. Nem kizárható, hogy a harcok inzenzívebbé válnak, hiszen Tripoli több pontján ropognak a fegyverek - tette hozzá a sajtófőnök.

Ha a háborús helyzet miatt elképzelhetetlenné válna a diplomáciai képviselet tevékenységének folytatása, akkor esetleg meg kell fontolni működésének beszüntetését. Mivel Magyarország az EU képviseletét Catherine Ashtonnak, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a felkérésére vállalta, az új helyzetben szoros konzultációt kellene folytatni az EU vezetőivel egy ilyen döntésről - mondta. "Folyamatosan figyeljük a gyorsan változó eseményeket, ha a helyzet megkívánja, meghozzuk a szükséges intézkedéseket" - mondta a tárca sajtófőosztályának vezetője. Arra a kérdésre, mi indokolja, hogy Magyarország még most is, az első félévi soros magyar uniós elnökség után is ellátja az EU líbiai képviseletét, azt felelte: a tripoli magyar nagykövetség vélhetően olyan jól végezte feladatát, hogy az integráció vezetői úgy gondolták, a képviselet rendelkezik a megfelelő képességekkel és tapasztalattal a munka folytatásához.

Heves harcok dúltak hétfő reggel a líbiai főváros több pontján, többi között Moammer Kadhafi líbiai vezető rezidenciájának környékén - jelentették hírügynökségi tudósítók a helyszínről. Tripoli központjában több helyszínen és a kikötőnél is összecsapás volt a lázadók és Kadhafi fegyveresei között. Kormányellenes lázadók vasárnap éjjel vonultak be Tripoliba, és a város nagy részét ellenőrzésük alá vonták; elfogták Kadhafi két fiát, köztük Szeif el-Iszlámot, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság.

Moammer Kadhafi holléte továbbra sem ismert. Egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint a líbiai vezető Tripoliban maradt, feltehetően egy földalatti bunkerben húzta meg magát.

Korábban írtuk:

A kormányellenes lázadók vasárnap éjjel bevonultak Tripoliba, és a város nagy részét ellenőrzésük alá vonták. Elfogták Kadhafi két fiát, köztük Szeif el-Iszlámot, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság, egy harmadikat pedig házi őrizetben tartanak. 

Értesülések szerint nem utazott el a líbiai fővárosból, még mindig Tripoliban van Moammer Kadhafi líbiai vezető egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint.

"Kadhafi továbbra is Tripoliban van, minden bizonnyal Báb el-Azizíjában, a rezidenciáján" - mondta a diplomata, aki kevesebb mint két hete találkozott a líbiai vezetővel.

A Kadhafi-rendszer megdöntéséért harcoló felkelők vasárnap éjjel bevonultak Tripoliba, és a város nagy részét az ellenőrzésük alá vonták. Kadhafi két fiát letartóztatták, egy harmadikat házi őrizetbe helyeztek, de a líbiai vezető hollétéről hétfő reggel még nem lehetett tudni biztosat.

A líbiai főváros központjában több hektáron elterülő Báb el-Azizíja épületegyüttes valóságos erődítmény, igaz, a NATO-légicsapásokban nagy része romba dőlt. A neve elhallgatását kérő diplomata elmondta, Kadhafi valószínűleg az épületegyüttes alatt kiépített föld alatti bunkerekben rejtőzik.

Hétfő reggel heves harcok folytak a Báb el-Azizíja környékén, szemtanúk szerint páncélozott harcjárművek védték az épületegyüttest.

Korábban írtuk

Kadhafi két fiát őrizetbe vették, az utcán tömegek eufórikus hangulatban ünnepelték a négy évtizede hatalmon lévő vezető bukásának rohamos közeledtét. A líbiai kormányellenes lázadók nyugat felől értek be Tripoliba vasárnap este, anélkül, hogy ellenállásba ütköztek volna - jelentették a hírügynökségek.

A felkelőket örömmel fogadta és megéljenezte a lakosság. Az utcákon zeneszó hallatszott, az emberek az út szélén, eufórikus hangulatban figyelték a hosszú konvoj bevonulását. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió hétfőre virradóra azt jelentette, hogy a felkelők egész Tripolit elfoglalták, Kadhafi főhadiszállásának kivételével: a lázadók a főváros 95 százalékát ellenőrzik, a Kadhafi-hű erők kezén csak a Báb-el-Azizíja épületegyüttes maradt.

Kadhafi holléte egyelőre nem ismert, két fia azonban már a felkelők őrizetében van: Szeif al-Iszlám Kadhafit elfogták, Mohammed el-Kadhafi pedig megadta magát, s házi őrizetbe helyezték. A Sky brit tévécsatorna Tripoliból sugárzott élő adásában látható volt, hogy százak özönlöttek az utcára, örömükben lövöldöztek és Allahot éltették, miközben a felkelők kisteherautóikon a városközpont felé tartottak.

A tévécsatornának a lázadókat kísérő riportere szerint a felkelők nem ütköztek ellenállásba. A lázadók később elérték a belvárosban fekvő Zöld teret, ahol a Kadhafi-hívek a felkelés kirobbanása után a líbiai vezetőt éltető gyűléseiket tartották. A szimbolikus jelentőségű téren most örömittas emberek a kormányellenes felkelők vörös-fekete-zöld zászlaját lengették, táncoltak, Allahot éltették és a levegőbe lövöldöztek.

Az északkelet-líbiai Bengáziban, a felkelők központjában vasárnap este tízezrek ünnepelték kitörő örömmel az utcán Kadhafi hatalmának bukását. Néhány órával korábban Kadhafi még hangüzenetben szólított fel a főváros megvédésére; a líbiai vezető huszonnégy óra leforgása alatt három ilyen üzenetben fordult a lakossághoz.

A felkelők nyilvánvaló sikere ellenére Mahmúd Dzsibril, a lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) végrehajtó testületének (kormányának) vezetője figyelmeztetett: maradtak még olyan gócpontok Tripoliban és környékén, ahol Kadhafi hívei ellenállnak. Dzsibril óvatosságra intette a felkelőket, hangsúlyozva, a harc még nem ért véget, de néhány órán belül teljessé válhat a győzelmük.

Arra is felszólította társait, hogy ne álljanak bosszút sérelmeikért, ne fosztogassanak, ne bántsák a külföldieket, bánjanak emberségesen a foglyokkal, kíméljék meg az életüket, "még Kadhafi hozzátartozóinak, gyermekeinek, családjának" az életét is.

A felkelők a Tripoliba történő bevonulás előtt, a fővárostól nyugatra fekvő "a 27-es kilométerkőnél" elfoglaltak egy laktanyát, ahol sok fegyvert és lőszert zsákmányoltak. A szombaton elfoglalt Závija városa, azaz nyugat felől ez volt számukra a legfontosabb akadály a Tripoliba vezető úton. A lakta elfoglalása után néhány órával megadta magát a lázadóknak a Kadhafi biztonságáért felelős elnöki gárda.

Barack Obama amerikai elnök a líbiai fejleményekre közleményben reagálva úgy vélekedett, hogy Kadhafi rendszere elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés, a zsarnoknak távoznia kell a hatalomból, hogy elkerüljék a vérfürdőt.

Obama egyúttal felszólította a felkelőket, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat, őrizzék meg az államhatalmi szerveket és lépjenek előre a demokrácia (megteremtése) felé. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár békés és azonnali líbiai hatalmi átmenetre szólított fel, s jelezte, a szövetség kész együttműködni a lázadókkal e célok elérése érdekében.

Előzőleg egy NATO-szóvivő közölte, a szövetség továbbra is élni kíván az ENSZ-től a líbiai polgári lakosság megvédésére kapott felhatalmazással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ENSZ-főtitkár: Aszad megszegte ígéretét

"Nyugtalanítónak" nevezte hétfőn az ENSZ főtitkára, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök megszegte a… Tovább olvasom