Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Hatalmas tömeg a párizsi melegfelvonuláson

Hatalmas tömeg vonult fel szombaton Párizs utcáin a kilencedik alkalommal megrendezett meleg büszkeség felvonuláson.
Az azonos neműek házassághoz és örökbefogadáshoz való jogát követelő karneváli hangulatú tüntetésen a rendőrség szerint több tízezren, a szervezők szerint 800 ezren vettek részt.

A menetet a szivárvány színeibe öltözött Gay Motorosok Klubjának tagjai és vezető politikusok nyitották meg. Az őket követő mintegy nyolcvan kamionon valamennyi baloldali ellenzéki párt és szakszervezet, valamint a keresztény, illetve a zsidó homoszexuálisok egyesülete is képviseltette magát. A meleg rendőrök kamionjáról a nyári kánikulában vízi pisztolyokkal locsolták a tömeget, és óvszereket dobáltak az emberek közé.

A felvonulás a Bastille téren ért véget, ahol jelenleg is nagyszabású techno-koncert zajlik.

Az esemény kisebb incidenssel kezdődött, ugyanis a szervezők nem engedték az egyik kormánypárti képviselőt a menet élén vonuló politikusok közé. Thierry Coudert értetlenségének adott hangot a döntés miatt, hiszen a kormánypárton belül ő maga a homoszexuálisok házassághoz és örökbefogadáshoz való jogáért harcol. Vincent Loiseau, a melegfelvonulásban résztvevő hatvan egyesületet tömörítő szervezet szóvivője a kizárást azzal indokolta, hogy a menet élén csak azon pártok képviselői vonulhatnak, amelyek magukénak vallják a szervezők követeléseit.

Az idei tüntetés jelszava az volt, hogy Elég az erőszakból, a diszkriminációból! Szabadság, egyenlőség, mindenhol és mindig! Ennek kapcsán Vincent Loiseau elmondta, hogy jogegyenlőséget követelnek az azonos neműeknek az örökbefogadás és a házasság területén. Emlékeztetett arra, hogy a felmérések szerint a franciák 65 százaléka támogatja a homoszexuálisok házasságának engedélyezését és 57 százalékuk az örökbefogadást is lehetővé tenné az egynemű pároknak.

Ezen követeléseket valamennyi francia ellenzéki párt is támogatja, a jobboldal azonban megosztott a kérdésben, és a szóvivő szerint a kormánypárton belüli konzervatívabb szárny miatt nem történik előrelépés a jogegyenlőség terén. Loiseau ugyanakkor elismerte, hogy a homofóbia ellen az elmúlt években nagyon sokat tett a jobboldali kormány.

Az AIDS áldozataira a tömeg háromperces néma csenddel emlékezett. A legfeltűnőbb viseletben vonuló transzvesztiták mellett egyéként nagyon sok heteroszexuális francia, sőt családok is részt vettek a menetben. Többen közülük úgy nyilatkoztak a francia tömegtájékoztatási eszközökben, hogy azért jöttek el, mert évek óta a melegfelvonulás az egyik legjobb hangulatú tömegrendezvény Párizsban.

A megmozdulás jelentőségét mutatja, hogy több multinacionális cég külön marketingakcióval készült: a Renault és a Daihatsu autógyártók a felvonuláson mutatták be legújabb modelljüket, az utóbbi "a mássághoz való jog" szlogenjével.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2010. június 27. 12:33
  „Tényleg egészségesek: ezenkivül kitalálták Trianont, jelenleg M.ország szolgáltatók 75% francia tulajdon. A gyarmatositás régi szokásuk.Mert szerintem gazdasági gyarmat lettünk.”
 • 2. klj_54 2010. június 27. 09:52
  „1. hozzászólás k.elvis 2010.06.27. 09:29
  Veled ellentétben és ismerem őket!
  Sokkal egészségesebb a gondolkodásuk, mint a tied, de ezt úgysem fogod fel:(
  Ja, ne félj önmagadtól.”
 • 1. k.elvis 2010. június 27. 09:29
  „Idióta franciák, a média letérítette őket is a normális emberi útról. Pár év múlva igazi francia elvétve lesz a kevert népek között.De most, ha jobban belegondolok meg is érdemlik a sorsukat, k@csög franciák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Koreát és Iránt bírálták a nyolcak vezetői

Irán és Észak-Koreát bírálták a világ nyolc legfontosabb ipari államának vezetői a kanadai… Tovább olvasom