Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Helikoptereket küld Afganisztánba a honvédség

Két Mi-17-es típusú helikoptert küld Afganisztánba a magyar honvédség 2011-ben, továbbá 30 főnyi kezelőszemélyzet utazik a közép-ázsiai országba - jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának ülésén tartott beszámolójában.
A tárcavezető elmondta, hogy több más NATO-tagállammal összefogva, a megfelelő logisztikát közösen biztosítva küldhet helikoptereket Afganisztánba a magyar honvédség. A programban 9 NATO-tagállam vesz részt; a forrásokat közösen biztosítják, így a két magyar gép felújítását is NATO-forrásból oldhatja meg a honvédség - közölte a miniszter.

Szekeres Imre beszámolt arról is, hogy jövőre átalakítják az afganisztáni szerepvállalást: a hangsúlyt ezentúl az afgán hadsereg (ANA) kiképzésére helyezik, ezért növelik a törzstiszti állományt és több kiképzőt küldenek az országba. Mint részletezte, már jövőre egy tízfős, helikopterkezelésben járatos csoport utazik Afganisztánba, ennek feladata az ANA felkészítése lesz.

A miniszter elmondta azt is, hogy hamarosan csatlakozik a tartományi újjáépítési csoporthoz (PRT) egy montenegrói kontingens, amely a Baglán tartományban lévő magyar bázis őrzésében vesz majd részt. Montenegró 30 katonát küld Afganisztánba, így a felszabaduló magyar katonák más feladatot kaphatnak - tette hozzá. Azt azonban leszögezte, hogy újabb csapatbővítést a honvédség nem tervez.

Szekeres Imre felhívta a figyelmet arra, hogy az úgynevezett McChrystal-jelentés szerint a misszió elbukhat, ha nem sikerül egy éven belül javítani a biztonsági helyzetet az országban. A jelentés felveti azt is, hogy sürgősen katonai szemléleti és műveleti kultúraváltásra van szükség. Egyfelől csapatbővítésre van szükség, másfelől közelebb kell jutni a helyi lakosokhoz és meg kell nyerni a szimpátiájukat.

A nemzetközi békefenntartók (ISAF) parancsnoka, Stanley McChrystal által készített jelentés szerint a legkorábban 2013-ban adható át a felelősség az afganisztáni erőknek, ha ez előzetes célkitűzések teljesültek - mutatott rá a tárcavezető.

A honvédség az elmúlt hónapokban meghatározta a nemzetközi műveletekben való részvételének programját 2016-ig terjedően. Ezzel kapcsolatban Szekeres Imre azt közölte, hogy Magyarország a jövőben is elsősorban a Nyugat-Balkánra és Afganisztánra fókuszál, de a ciprusi ENSZ-misszióban és a Sínai-félszigeten is jelen lesznek a katonák. Magyarország összesen 1000 katonája vesz részt valamilyen külföldi misszióban - tette hozzá.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke azt hangsúlyozta, hogy pártja álláspontja változatlan az afganisztáni szerepvállalást illetően: továbbra is támogatják azt, ahogy a többi párt is.

Szekeres Imre a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a magyar kormány 500 millió forintot szán az afganisztáni fejlesztésekre, ez az összeg kiegészül a görög és az idén a japán felajánlásokkal. Ez a pénz azonban kevés ahhoz, hogy valóban széles körű fejlesztések valósuljanak meg - közölte. Mint hozzátette, hiába építenek kórházat vagy gyárat a magyar katonák, ha hiányzik a munkaerő, ezért fokozni kell a képzésekre szánt forrásokat és energiát.

Az ülésen elhangzott az is, hogy a honvédség már beszerzett néhány robotrepülőgépet, amelyek fél éven belül szolgálatba állhatnak és részt vehetnek például a Baglán tartományban lévő magyar tábor őrzésében.

Olvasóink írták

  • 2. rozator 2009. október 27. 17:12
    „Tudomásom szerint senkit nem köteleztek külhoni szolgálatra! A többi süket duma!”
  • 1. bespin 2009. október 27. 15:59
    „A tálibok már várják! A napokban szedtek le párat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy magyar is nyert a kínai rádió pályázatán

Kína - Magyar győztese is van annak a vetélkedőnek, amelyet a Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) indított… Tovább olvasom