Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Helyreállt a nagykövetségi szintű diplomáciai kapcsolat az USA és Kuba között

Bő fél évszázad után vasárnap éjféltől ismét nagyköveti szintre emelkedtek a diplomáciai kapcsolatok az Egyesült Államok és Kuba között.

A változást megpecsételő washingtoni ünnepséget hétfőn, magyar idő szerint késő délután tartják: Kuba külügyminisztere, Bruno Rodríguez elnököl hazája zászlajának felvonásakor a szigetország nagykövetségén. Utána ellátogat az Egyesült Államok külügyminisztériumába, ahol házigazda kollégájával, John Kerryvel találkozik.

Kubai külügyminiszter 1959, a kubai forradalom óta nem járt hivatalosan Washingtonban.

Az Egyesült Államok kubai nagykövetségén John Kerry elnököl majd a lobogó felvonásakor tartandó ünnepségen, de ő várhatóan csak augusztusban tud Havannába látogatni.

Az amerikai külügyminisztérium folyosóján már hétfő hajnaltól ott díszeleg a kubai nemzeti lobogó is azon zászlók erdejében, amelyek jelzik, hogy mely országokkal van Washingtonnak diplomáciai kapcsolata.

A két ország 1961-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait. A hajdani hidegháborús ellenségek az újrafelvételről két éve kezdtek egymásnál puhatolózni. A tárgyalások másfél éven át titokban folytak, mígnem tavaly decemberben bejelentették - egyszerre, ám nem együtt -, hogy kölcsönösen újranyitják nagykövetségeiket a másik fél fővárosában és normalizálják viszonyukat. A diplomáciai kapcsolat "felminősítésének" július 20-i dátumát - mint lehetséges legkorábbit - július elsején jelentették be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy japán cég bocsánatot kért az amerikai veteránoktól a világháborús kényszermunkáért

A japán kormány és magáncégek mintegy 12 ezer amerikai hadifogollyal végeztettek kényszermunkát,… Tovább olvasom