Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Hiába legális, nem változott a hollandok véleménye az eutanáziáról

A legalizálás nem változtatott az eutanázia arányán Hollandiában
Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság arányát nem változtatta meg a legalizáció Hollandiában, a mutató 2010-ben hasonló volt, mint 2002-ben, az engedélyezés előtt - állapították meg holland kutatók.

A The Lancet című brit orvosi folyóiratban közzétett tanulmányhoz az ország halálozási nyilvántartásának adatait elemezték, és úgy találták, hogy az összes halálozás valamivel kevesebb mint 3 százaléka, 4050 eset következett be 2010-ben eutanázia vagy asszisztált öngyilkosság miatt.

Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság együttes aránya csökkent 2002 és 2005 között, 2005 és 2010 között ellenben némileg emelkedett. Összességében a mutató nem változott 2010-re 2002-höz képest.

A legalizáció kritikusai által korábban hangoztatott aggodalmakkal ellentétben a számok azt mutatják, hogy "nem emelkedett az eutanáziát engedélyező országokban azoknak az eseteknek az aránya, amikor az orvosok a páciens határozottan kinyilvánított kérése nélkül vetnek véget a beteg életének - írta közleményében Bregje Onwuteaka-Philipsen kutatásvezető, az amszterdami VU Egyetemi Orvosi Központ professzora, hozzáfűzve: Hollandiában az ilyen esetek száma egyenesen csökkent, méghozzá jelentős mértékben.

Az eutanáziát jelenleg három országban engedélyezik: Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban. Az asszisztált öngyilkosságot az előbbieken túl engedélyezte Svájc és az Egyesült Államokban Montana, Oregon és Washington szövetségi állam - írta a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éles szembenállás az ellenzék és a tábornokok között Egyiptomban

Kiéleződött a szembenállás Egyiptomban az iszlamisták és a hatalmát Hoszni Mubarak elnök… Tovább olvasom