Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Hitelből épülne a Nabucco

A tervezett Nabucco gázvezeték finanszírozásáról tárgyalásokat kezdett nemzetközi pénzintézetekkel a fővállalkozó, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH.
"Megkezdtük a részletekbe menő tárgyalásokat az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselőivel, és hamarosan (a Világbank magánszektornak hitelt nyújtó intézetét) az International Finance Corporationt (IFC) is bevonjuk a megbeszélésekbe", ezt közölte a Nabucco Gas Pipeline International.

A közleményben a fővállalkozó társaság ügyvezető igazgatója, Reinhard Mitschek elmondta, hogy a tárgyalások fő célja "meghatározni a projekt finanszírozásának fő paramétereit". A megbeszéléseken a lehetséges hitelezők tájékoztatást kapnak a Nabucco beruházás környezeti és társadalmi hatásfelméréséről.

A közlemény megjegyzi, hogy a 7,9 milliárd eurós beruházás finanszírozás "összetett hitelőzi hátteret igényel", szerepet kapnak tehát kereskedelmi bankok és exporthitel-biztosítók is. Az általános finanszírozáshoz szükséges az Európai Unió közreműködése is, az Európai Energiaügyi Gazdaságélénkítő Program (EEPR) keretében. Várhatóan jövőre alakul ki, hogy milyen arányban lesz szükség piaci hitelekre.

A Nabucco képviselői már felvették a kapcsolatot számos olyan exporthitel-ügynökséggel Európában, az Egyesült Államokban és Japánban, amelyek várhatóan hitelfedezettel és garancia kibocsátásával támogatják a beruházást.

A több mint 3.300 kilométeres Nabucco vezeték Törökországból indul, és Bulgárián, Románián és Magyarországon áthaladva a Bécs melletti baumgarteni gázelosztóba juttat a tervek szerint nagyrészt közép-ázsiai földgázt. A jelenlegi részvényesek a magyar Mol mellett az osztrák OMV Gas and Power, a román Transgaz, a bolgár Bulgarian Energy Holding, a török BOTAS és a német RWE. A megvalósítás végső fázisában a tervezett kapacitás évi 31 milliárd köbméter földgáz szállítása lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világnappal az éghajlat védelméért

Több ezer rendezvény szervezésével első alkalommal tartják meg október 24-én az Éghajlatvédelmi Világnapot. Tovább olvasom