Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Hivatali esküt tett a tibeti emigráns kormány új miniszterelnöke

Lobsang Sangay, a tibeti emigráns kormány új miniszterelnöke a dalai lámától vette át a tisztséget.
Lobsang Sangay Egyesült Államokban tanult, és egyben a Harvard egyetemen előadó jogászprofesszor a márciusban megtartott választáson - amelyen több tízezer, száműzetésben élő tibeti vett részt - a voksok 55 százalékát szerezte meg.

A 75 éves dalai láma - a tibetiek korábbi vallási és politikai vezetője - nem sokkal ezt megelőzően jelentette be a közösség központjának számító Dharamszalában, hogy visszavonul a politikától, és lemond az emigráns kormány vezetéséről.

A 42 éves Sangay megválasztását követően rögtön kihívásokkal szembesült: ő az első világi személyiség, aki valaha vezette a mélyen vallásos tibeti közösséget. A kelet-indiai Dardzsiling városban született professzor sosem járt Tibetben, és szinte elképzelhetetlen lenne, hogy letérjen a mélyen tisztelt dalai láma által kijelölt politika útjáról.

Letette esküjét az új tibeti miniszterelnök. Fotó: MTI (galéria)
Mivel tavasszal mindössze a tibetiek töredéke támogatta a megválasztását, nehezen állíthatja, hogy az egész közösséget képviseli - állapította meg az AP amerikai hírügynökség.

Mindezek ellenére Sangay hivatalba lépésének napján határozottnak tűnt. "A tibeti vezetés messze van a bukástól" - jelentette ki a politikus Dharamszalában. Hangsúlyozta: azért fog dolgozni, hogy teljesítse a dalai láma elképzeléseit, és egy valóban világi demokratikus társadalmat hozzon létre. "Készek vagyunk továbbá, hogy bárhol és bármikor tárgyaljunk a kínai kormánnyal" - tette hozzá a tibetiek függetlenségi törekvéseivel kapcsolatban.

Kína - csakúgy, mint a dalai láma esetében - elutasítja Lobsang Sangay legitimitását, és nem hajlandó egyeztetni vele.

Habár a dalai láma maga kérte fel a száműzetésben működő tibeti parlamentet, hogy mentse fel politikai vezetői feladatai alól, hangsúlyozta, hogy továbbra is a közösség buddhista szellemi vezetője marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták London egyik legrégebbi kocsmáját

London egyik legrégebbi kocsmáját találták meg régészek a londoni Cityben. Tovább olvasom